Η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα»
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μηχανογραφικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πολλές επιχειρήσεις, με ΚΑΔ που δεν προβλέπουν 6ημερη απασχόληση, επιχειρήσαν να δηλώσουν το εξαήμερο με αποτέλεσμα το σύστημα να τις «πετά» έξω.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «αν το πενθήμερο είχε περάσει στο εξαήμερο, το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος» και προφανώς αυτό δεν έγινε.
Αυτό που ουσιαστικά έχει αλλάξει είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μια έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο ,6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα, όπως εργοστάσια, βιομηχανίες τα οποία επιπλέον έχουν κυλιόμενες βάρδιες. Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος χάνει ένα ρεπό, αντί για δύο εφόσον εργάζονταν Σαββατοκύριακο, αλλά αμείβεται με 155% στο ημερομίσθιο, αντί για 20%+75%.
Σχετικά με καταγγελίες που αφορούν προσπάθειες ορισμένων εργοδοτών να παρακάμψουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η επιθεώρηση εργασίας διεξάγει διαρκείς ελέγχους και υπογράμμισε ότι τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ αυστηρά σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η υπουργός διευκρίνισε πάντως, ότι η έκτακτη βάρδια δεν μπορεί να ζητείται από τον εργαζόμενο συνεχώς και συστηματικά, καθώς αυτό είναι παράνομο και καταχρηστικό εκ μέρους του εργοδότη, και βεβαίως ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί και προστατεύεται από την νομοθεσία.
Η δυνατότητα έκτακτης βάρδιας είναι ένα μέτρο που έρχεται να καταπολεμήσει την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία. Με την έκτακτη βάρδια οι εργαζόμενοι πληρώνονται συν 40% αν είναι Σάββατο, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία, συν 140% αν είναι Κυριακή/αργία και νυχτερινά.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών