Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επισπευθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς στο τηλεοπτικό τοπίο
(upd4) Το τελευταίο χαρτί είναι πρόθυμη να παίξει η κυβέρνηση, καθώς σε κυβερνητική σύσκεψη, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων αποφασίστηκε να μην επισπευθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς στο τηλεοπτικό τοπίο.
Αντιθέτως, με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε σήμερα (31/10) αποφασίστηκε να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μία περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας.
Είχε προηγηθεί ακόμα μία άκαρπη Διάσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε με τη χώρα να παραμένει χωρίς Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς - ως αναμενόταν - η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέρριψε την κυβερνητική πρόταση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Ειδικότερα, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του Νίκου Βούτση να αποσύρει την πρόταση Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του οργάνου και στη θέση του να προτείνει τον Ροδόλφο Μορώνη, ο σκοπός του δεν επιτεύχθηκε.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΝΔ στη Διάσκεψη έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει πως το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η ουσία και να ζητά την απόσυρση του νόμου Παππά.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της κυβέρνησης ναυάγησε, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 4/5 των ψήφων.
Πιο συγκεκριμένα, έλαβε 16 θετικές ψήφους, έναντι 19 που χρειαζόταν.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 16 Ναι (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες), 6 Παρών (ΝΔ, ΚΚΕ), 1 Όχι (Ένωση Κεντρώων) και 1 Απών (Χρυσή Αυγή).
Πλέον, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, στο οποίο μάλιστα... αυτοπαγιδεύτηκε.
Το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται με τον χειρότερο τρόπο για την κυβέρνηση και τον Νίκο Παππά, που είχαν ποντάρει πολλά πάνω στο αφήγημα της εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου.
Νωρίτερα το BankingNews.gr:
Στην απόσυρση της πρότασής της για πρόεδρο που προωθούσε ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Πολύδωρα προχώρησε η κυβέρνηση, με τον κ. Βούτση να προτείνει τον κ. Ροδόλφο Μορώνη.
Στη θέση του αντιπροέδρου προτάθηκε ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος, ενώ ως μέλος του ΕΣΡ προτάθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Νίκος Κιάος.
Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στις κινήσεις του προέδρου της Βουλής.
Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει διακοπεί για λίγα λεπτά και θα ξεκινήσει εκ νέου.
Σε αδιέξοδο οδηγείται και η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), στον απόηχο της πρότασης-έκπληξης του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του επικεφαλής του θεσμού.
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που συνεδριάζει αυτή την ώρα, αναμένεται να… ναυαγήσει, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τονίσει, και μάλιστα με πολύ σκληρές ανακοινώσεις, πως θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.
Τι και αν η κυβέρνηση εμφανίστηκε, δια στόματος της εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, να ρίχνει τους τόνους;
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές πως δε θα δεχθεί την πρόταση Πολύδωρα, παρότι ο τελευταίος προέρχεται από τους κόλπους της, και επιμένει σε ακύρωση του νόμου Παππά.
Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει τη δική της πρόταση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων έχει την αρμοδιότητα να επιλέγει, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ ασκεί επίσης, την κοινοβουλευτική τους εποπτεία.
Κατατέθηκε η τροπολογία για το ΕΣΡ - Πως καταργείται η διάταξη για τις αρμοδιότητες της γγ Ενημέρωσης
Την τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά, με τον οποίο οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ μεταφέρονται στη γγ Ενημέρωσης, κατέθεσε η κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά, το άρθρο 2Α προέβλεπε τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας αλλά και τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του (δηλαδή από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης).
Επισημαίνεται ότι η τροπολογία θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη (3/11/2016) ενώ η αναστολή του άρθρου ισχύει έως τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.
Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση
O Βούτσης πρότεινε κι επισήμως τον Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ
Τον Βύρωνα Πολύδωρα πρότεινε κι επισήμως κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την προεδρία του ΕΣΡ.
Για αντιπρόεδρος προτάθηκε ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, ενώ για μέλη οι εξής:
Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος
Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής πανεπιστημίου
Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια πανεπιστημίου
Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος
Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια πανεπιστημίου
Αγγελική Σγώρα, διδάκτωρ Δικτύων Υπολογιστών
Γιάννης Τζανετάκος, δημοσιογράφος
«Παρών» από το ΚΚΕ στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ
«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ, ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.
Πιο συγκεκριμένα επισήμανε: «Ψηφίζουμε «Παρών» σταθερά, δεν έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα, όσο με το ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών. Τι έχουν να πουν όσοι τις υπερασπίζονται; Το προηγούμενο διάστημα λειτουργούσαν, ή κάλυπταν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα;».
Λαζαρίδης: Η ΝΔ δε θα συμφωνήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ
Ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα συμφωνήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κατέστησε σαφές ο Μακάριος Λαζαρίδης, διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real Fm.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, η ΝΔ είναι αντίθετη στον πυρήνα του νόμου Παππά.
«Η διαφορά μας δεν είναι σημειακή, έχει να κάνει συνολικά με την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία του νόμου Παππά», υποστήριξε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΝΔ, προσθέτοντας πως «τα βασικά σημεία της πρότασης νόμου που δώσαμε στη δημοσιότητα είναι ότι θέλουμε να καταργηθεί πλήρως ο νόμος Παππά, να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και αφού αυτό νομοθετηθεί θα πάμε να συγκροτήσουμε το ΕΣΡ»
«Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στη λογική την οποία καταθέτουμε ως ΝΔ, θα ψηφιστούν από τη Βουλή, κατά συνέπεια θα έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και τότε θα συμφωνήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λαζαρίδης σημειώνοντας ότι: «το γεγονός ότι δεν έχουμε ΕΣΡ οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση. Οφείλεται στο νόμο Παππά και στη νομοτεχνική βελτίωση που είχε καταθέσει και στην ουσία κατήργησε τα μέλη του ΕΣΡ, ενώ θα μπορούσαν να συνεδριάζουν».
Γεροβασίλη: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για το ΕΣΡ - Παράδοξη η αντίδραση της ΝΔ
H κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ.
«Μπορούμε να συζητήσουμε και για άλλα πρόσωπα για πρόεδρο του ΕΣΡ.
Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο».
Όπως τόνισε η κ. Γεροβασίλη, είναι παράδοξο που αντιδρά η ΝΔ για την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις για τη δήλωσή της μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, η κ. Γεροβασίλη υπεραμύνθηκε της στάσης της.
«Έκρινα την απόφαση του ΣτΕ και τα αποτελέσματα που αυτή παρήγαγε.
Τηρούμε τη νομιμότητα.
Κρίνουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά τις εφαρμόζουμε», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.
«Εκτιμώ ότι καλώς εξέφρασα την άποψη μου στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, καλώς διατύπωσε τη θέση της η Ένωση Δικαστών», πρόσθεσε.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε προσεκτική τη δήλωσή της και υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης.
Τι μετέδιδε στις 30 Οκτωβρίου 2016 το BankingNews.gr:
Η κίνηση της κυβέρνησης να προτείνει το Βύρωνα Πολύδωρα για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όχι μόνον δεν απέφερε «καρπούς», το αντίθετο συνιστά το …χρονικό ενός ακόμα προαναγγελθέντος «ναυαγίου» του πέμπτου κατά σειρά στην προσπάθεια να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή.
Η Νέα Δημοκρατία αλλά και στο σύνολό τους τα κόμματα της ήσσονος Αντιπολιτεύσεως απάντησαν στην πρόταση Πολύδωρα με ένα ηχηρό «όχι» καθώς εκτιμούν ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν ήταν να προβεί μια ειλικρινή προσπάθεια και να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης και διακομματικής συνεργασίας ώστε να συσταθεί το ΕΣΡ, αλλά να κάνει μία ακόμα κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά παράλληλα υψηλού πολιτικού ρίσκου και αμφιβόλου επιτυχίας.
Επιπλέον η πρόταση Πολύδωρα δεν προκάλεσε αντιδράσεις μόνο στου πολιτικούς αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος καθώς δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κυριολεκτικά απόρησαν με το σκεπτικό και το κριτήριο της επιλογής καθώς ο Βύρων Πολύδωρας θεωρείται «σκληροπυρηνικός δεξιός» και δεν μπορεί στο πρόσωπό τους εύκολα να σχηματιστούν ευρύτερες συναινέσεις.
Και μπορεί ο Βύρων Πολύδωρας να είναι ένας πολιτικός με «καθαρά χέρια» με τον πρωθυπουργό να του αναφέρει χαρακτηριστικά «δε θέλω να βάλω έναν άνθρωπο της διαπλοκής» ωστόσο ο πρώην γαλάζιος υπουργός μετά το τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υποψηφιότητά του θεωρείται «καμένο χαρτί» για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτση παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί κάνει μια ύστατη προσπάθεια με ελάχιστες πάντως ελπίδες επιτυχίας για σύσταση του ΕΣΡ.
«Είμαι σε επαφή με τα κόμματα που μου γνωστοποίησαν ότι τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν τις δικές τους συλλογικές αποφάσεις, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει έδαφος για εύλογες ή προσχηματικές αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα» ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος της Βουλής αποκαλύπτοντας ότι «για να μην υπάρχει και αιφνιδιασμός των ηγεσιών των κομμάτων, η πρότασή μου που ο κορμός της θα είναι βεβαίως, με κάποιες διαφοροποιήσεις, η πρόταση που είχαμε καταθέσει την προηγούμενη φορά, θα έχει ως επικεφαλής για πρόεδρο τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη».
Πριν από την διάσκεψη των προέδρων στις πέντε το απόγευμα το πρωί η κυβέρνηση θα καταθέσει διάταξη με την οποία καταργείται το άρθρο 2 του νόμου 4339/15 και το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.
Με την κίνηση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να απαντήσει στην άρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ζητά να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη παρόχων τηλεοπτικού σήματος και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή και εκλογή των μελών του ΕΣΡ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου να έχει να αντιμετωπίσει εκτός από το ζήτημα της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και του κλεισίματος της β΄ αξιολόγησης για την οποία τα μηνύματα από τους δανειστές είναι αν μη τι άλλο «δυσάρεστα» καθώς φαίνεται ότι από τη μία βγάζουν από το τραπέζι τη συζήτηση για το χρέος και βάζουν τη λήψη νέων μέτρων.
Όσο για τον «δομικό» ανασχηματισμός αυτό πάει ακόμα πιο πίσω χρονικά με τον πρωθυπουργό να δέχεται δύο εισηγήσεις για το χρόνο που θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Η μία εισήγηση θέλει τον ανασχηματισμός να γίνεται την ερχόμενη Πέμπτη το αργότερο την Παρασκευά με την ορκωμοσία του νέου υπουργικού Συμβούλιου και την πρώτη του συνεδρίαση το Σάββατο και η δεύτερη εισήγηση τοποθετεί χρονικά τον ανασχηματισμό μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης δηλαδή καλώς εχόντων των πραγμάτων τέλη Νοεμβρίου με πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου.
www.bankingnews.gr
Αντιθέτως, με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε σήμερα (31/10) αποφασίστηκε να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μία περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας.
Είχε προηγηθεί ακόμα μία άκαρπη Διάσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε με τη χώρα να παραμένει χωρίς Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς - ως αναμενόταν - η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέρριψε την κυβερνητική πρόταση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Ειδικότερα, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του Νίκου Βούτση να αποσύρει την πρόταση Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του οργάνου και στη θέση του να προτείνει τον Ροδόλφο Μορώνη, ο σκοπός του δεν επιτεύχθηκε.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΝΔ στη Διάσκεψη έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει πως το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η ουσία και να ζητά την απόσυρση του νόμου Παππά.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της κυβέρνησης ναυάγησε, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 4/5 των ψήφων.
Πιο συγκεκριμένα, έλαβε 16 θετικές ψήφους, έναντι 19 που χρειαζόταν.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 16 Ναι (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες), 6 Παρών (ΝΔ, ΚΚΕ), 1 Όχι (Ένωση Κεντρώων) και 1 Απών (Χρυσή Αυγή).
Πλέον, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, στο οποίο μάλιστα... αυτοπαγιδεύτηκε.
Το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται με τον χειρότερο τρόπο για την κυβέρνηση και τον Νίκο Παππά, που είχαν ποντάρει πολλά πάνω στο αφήγημα της εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου.
Νωρίτερα το BankingNews.gr:
Στην απόσυρση της πρότασής της για πρόεδρο που προωθούσε ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Πολύδωρα προχώρησε η κυβέρνηση, με τον κ. Βούτση να προτείνει τον κ. Ροδόλφο Μορώνη.
Στη θέση του αντιπροέδρου προτάθηκε ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος, ενώ ως μέλος του ΕΣΡ προτάθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Νίκος Κιάος.
Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στις κινήσεις του προέδρου της Βουλής.
Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει διακοπεί για λίγα λεπτά και θα ξεκινήσει εκ νέου.
Σε αδιέξοδο οδηγείται και η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), στον απόηχο της πρότασης-έκπληξης του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του επικεφαλής του θεσμού.
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που συνεδριάζει αυτή την ώρα, αναμένεται να… ναυαγήσει, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τονίσει, και μάλιστα με πολύ σκληρές ανακοινώσεις, πως θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.
Τι και αν η κυβέρνηση εμφανίστηκε, δια στόματος της εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, να ρίχνει τους τόνους;
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές πως δε θα δεχθεί την πρόταση Πολύδωρα, παρότι ο τελευταίος προέρχεται από τους κόλπους της, και επιμένει σε ακύρωση του νόμου Παππά.
Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει τη δική της πρόταση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων έχει την αρμοδιότητα να επιλέγει, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ ασκεί επίσης, την κοινοβουλευτική τους εποπτεία.
Κατατέθηκε η τροπολογία για το ΕΣΡ - Πως καταργείται η διάταξη για τις αρμοδιότητες της γγ Ενημέρωσης
Την τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά, με τον οποίο οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ μεταφέρονται στη γγ Ενημέρωσης, κατέθεσε η κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά, το άρθρο 2Α προέβλεπε τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας αλλά και τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του (δηλαδή από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης).
Επισημαίνεται ότι η τροπολογία θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη (3/11/2016) ενώ η αναστολή του άρθρου ισχύει έως τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.
Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση
O Βούτσης πρότεινε κι επισήμως τον Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ
Τον Βύρωνα Πολύδωρα πρότεινε κι επισήμως κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την προεδρία του ΕΣΡ.
Για αντιπρόεδρος προτάθηκε ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, ενώ για μέλη οι εξής:
Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος
Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής πανεπιστημίου
Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια πανεπιστημίου
Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος
Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια πανεπιστημίου
Αγγελική Σγώρα, διδάκτωρ Δικτύων Υπολογιστών
Γιάννης Τζανετάκος, δημοσιογράφος
«Παρών» από το ΚΚΕ στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ
«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ, ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.
Πιο συγκεκριμένα επισήμανε: «Ψηφίζουμε «Παρών» σταθερά, δεν έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα, όσο με το ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών. Τι έχουν να πουν όσοι τις υπερασπίζονται; Το προηγούμενο διάστημα λειτουργούσαν, ή κάλυπταν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα;».
Λαζαρίδης: Η ΝΔ δε θα συμφωνήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ
Ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα συμφωνήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κατέστησε σαφές ο Μακάριος Λαζαρίδης, διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real Fm.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, η ΝΔ είναι αντίθετη στον πυρήνα του νόμου Παππά.
«Η διαφορά μας δεν είναι σημειακή, έχει να κάνει συνολικά με την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία του νόμου Παππά», υποστήριξε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΝΔ, προσθέτοντας πως «τα βασικά σημεία της πρότασης νόμου που δώσαμε στη δημοσιότητα είναι ότι θέλουμε να καταργηθεί πλήρως ο νόμος Παππά, να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και αφού αυτό νομοθετηθεί θα πάμε να συγκροτήσουμε το ΕΣΡ»
«Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στη λογική την οποία καταθέτουμε ως ΝΔ, θα ψηφιστούν από τη Βουλή, κατά συνέπεια θα έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και τότε θα συμφωνήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λαζαρίδης σημειώνοντας ότι: «το γεγονός ότι δεν έχουμε ΕΣΡ οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση. Οφείλεται στο νόμο Παππά και στη νομοτεχνική βελτίωση που είχε καταθέσει και στην ουσία κατήργησε τα μέλη του ΕΣΡ, ενώ θα μπορούσαν να συνεδριάζουν».
Γεροβασίλη: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για το ΕΣΡ - Παράδοξη η αντίδραση της ΝΔ
H κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ.
«Μπορούμε να συζητήσουμε και για άλλα πρόσωπα για πρόεδρο του ΕΣΡ.
Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο».
Όπως τόνισε η κ. Γεροβασίλη, είναι παράδοξο που αντιδρά η ΝΔ για την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις για τη δήλωσή της μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, η κ. Γεροβασίλη υπεραμύνθηκε της στάσης της.
«Έκρινα την απόφαση του ΣτΕ και τα αποτελέσματα που αυτή παρήγαγε.
Τηρούμε τη νομιμότητα.
Κρίνουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά τις εφαρμόζουμε», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.
«Εκτιμώ ότι καλώς εξέφρασα την άποψη μου στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, καλώς διατύπωσε τη θέση της η Ένωση Δικαστών», πρόσθεσε.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε προσεκτική τη δήλωσή της και υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης.
Τι μετέδιδε στις 30 Οκτωβρίου 2016 το BankingNews.gr:
Η κίνηση της κυβέρνησης να προτείνει το Βύρωνα Πολύδωρα για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όχι μόνον δεν απέφερε «καρπούς», το αντίθετο συνιστά το …χρονικό ενός ακόμα προαναγγελθέντος «ναυαγίου» του πέμπτου κατά σειρά στην προσπάθεια να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή.
Η Νέα Δημοκρατία αλλά και στο σύνολό τους τα κόμματα της ήσσονος Αντιπολιτεύσεως απάντησαν στην πρόταση Πολύδωρα με ένα ηχηρό «όχι» καθώς εκτιμούν ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν ήταν να προβεί μια ειλικρινή προσπάθεια και να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης και διακομματικής συνεργασίας ώστε να συσταθεί το ΕΣΡ, αλλά να κάνει μία ακόμα κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά παράλληλα υψηλού πολιτικού ρίσκου και αμφιβόλου επιτυχίας.
Επιπλέον η πρόταση Πολύδωρα δεν προκάλεσε αντιδράσεις μόνο στου πολιτικούς αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος καθώς δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κυριολεκτικά απόρησαν με το σκεπτικό και το κριτήριο της επιλογής καθώς ο Βύρων Πολύδωρας θεωρείται «σκληροπυρηνικός δεξιός» και δεν μπορεί στο πρόσωπό τους εύκολα να σχηματιστούν ευρύτερες συναινέσεις.
Και μπορεί ο Βύρων Πολύδωρας να είναι ένας πολιτικός με «καθαρά χέρια» με τον πρωθυπουργό να του αναφέρει χαρακτηριστικά «δε θέλω να βάλω έναν άνθρωπο της διαπλοκής» ωστόσο ο πρώην γαλάζιος υπουργός μετά το τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υποψηφιότητά του θεωρείται «καμένο χαρτί» για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτση παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί κάνει μια ύστατη προσπάθεια με ελάχιστες πάντως ελπίδες επιτυχίας για σύσταση του ΕΣΡ.
«Είμαι σε επαφή με τα κόμματα που μου γνωστοποίησαν ότι τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν τις δικές τους συλλογικές αποφάσεις, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει έδαφος για εύλογες ή προσχηματικές αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα» ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος της Βουλής αποκαλύπτοντας ότι «για να μην υπάρχει και αιφνιδιασμός των ηγεσιών των κομμάτων, η πρότασή μου που ο κορμός της θα είναι βεβαίως, με κάποιες διαφοροποιήσεις, η πρόταση που είχαμε καταθέσει την προηγούμενη φορά, θα έχει ως επικεφαλής για πρόεδρο τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη».
Πριν από την διάσκεψη των προέδρων στις πέντε το απόγευμα το πρωί η κυβέρνηση θα καταθέσει διάταξη με την οποία καταργείται το άρθρο 2 του νόμου 4339/15 και το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.
Με την κίνηση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να απαντήσει στην άρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ζητά να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη παρόχων τηλεοπτικού σήματος και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή και εκλογή των μελών του ΕΣΡ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου να έχει να αντιμετωπίσει εκτός από το ζήτημα της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και του κλεισίματος της β΄ αξιολόγησης για την οποία τα μηνύματα από τους δανειστές είναι αν μη τι άλλο «δυσάρεστα» καθώς φαίνεται ότι από τη μία βγάζουν από το τραπέζι τη συζήτηση για το χρέος και βάζουν τη λήψη νέων μέτρων.
Όσο για τον «δομικό» ανασχηματισμός αυτό πάει ακόμα πιο πίσω χρονικά με τον πρωθυπουργό να δέχεται δύο εισηγήσεις για το χρόνο που θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Η μία εισήγηση θέλει τον ανασχηματισμός να γίνεται την ερχόμενη Πέμπτη το αργότερο την Παρασκευά με την ορκωμοσία του νέου υπουργικού Συμβούλιου και την πρώτη του συνεδρίαση το Σάββατο και η δεύτερη εισήγηση τοποθετεί χρονικά τον ανασχηματισμό μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης δηλαδή καλώς εχόντων των πραγμάτων τέλη Νοεμβρίου με πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών