«Φέρνουμε λίγο πιο μπροστά τον κατώτατο μισθό γιατί ξεκινάει η τουριστική περίοδος τον Απρίλιο», ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος
Ο κ. Σκέρτσος σε συνέντευξή του στο Mega μίλησε για αποτελέσματα που μας έχουν κάνει να ξεχωρίζουμε «από την υπόλοιπη Ευρώπη, σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες, σε συνθήκες παγκόσμιων, ιστορικά πρωτοφανών κρίσεων. Αυτό το βλέπει ο κόσμος, νομίζω».
Για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αφού σημείωσε πως είναι «αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού πότε θα γίνουν οι εκλογές και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε», ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν. «Σας ορκίζομαι ότι δεν γνωρίζω την ημερομηνία των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.
Φέρνουμε νωρίτερα την αύξηση κατώτατου μισθού γιατί ξεκινάει η τουριστική περίοδος τον Απρίλιο
Με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στο μήνυμά του για νέο έτος ότι «την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός», ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «ο κατώτατος μισθός έχει ήδη αυξηθεί δύο φορές, θα αυξηθεί και τρίτη φορά φέτος λόγω της καλής πορείας της οικονομίας. Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023».
Αφού εξήγησε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι «μια σύνθετη άσκηση, λαμβάνει υπ' όψιν της την ανάπτυξη της οικονομίας, την πίεση του πληθωρισμού, φυσικά τις αντοχές των επιχειρήσεων. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνεπώς μια υπερβολική αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, αύξηση της ανεργίας δηλαδή», αναφέρθηκε στις διευκρινήσεις του πρωθυπουργού που αποσύνδεσε από τις εκλογές την απόφαση να ισχύσει ο νέος μισθός ένα μήνα νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «φέρνουμε λίγο πιο μπροστά τον κατώτατο μισθό γιατί ξεκινάει η τουριστική περίοδος τον Απρίλιο».
Υπενθύμισε πως «και πέρυσι είχε έλθει νωρίτερα, τον Μάιο. Δεν έχει να κάνει με τις εκλογές» και ζήτησε να «μην τα βάζουμε όλα σε μια λογική εκλογικών σκοπιμοτήτων. Ο κόσμος πιέζεται πάρα πολύ, χρειάζεται ενίσχυση το εισόδημα, και ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τα εισοδήματα, θα το κάνουμε».
Για ακρίβεια
Αναφερόμενος στο μέτωπο της ακρίβειας, αφού σημείωσε πως είναι ένα διεθνές φαινόμενο και η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με τον πληθωρισμό να μειώνεται ταχύτερα, υπογράμμισε ότι σε αυτό έχουν συντελέσει πολύ και τα μέτρα που έχουμε λάβει.
«Μέτρα τόσο ενίσχυσης του εισοδήματος, όσο, όμως, και τόνωσης του ανταγωνισμού. Το "καλάθι του νοικοκυριού", το οποίο υποστηρίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, έχει οδηγήσει, σε σχεδόν δύο μήνες που λειτουργεί, σε ελάφρυνση 65 - 70 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, θα δώσουμε το κουπόνι για το σούπερ μάρκετ. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε», συμπλήρωσε.
Τόνισε δε, πως «μέσα στο 2023 έχουμε ένα μεγάλο εθνικό στόχο, έχουμε κλείσει 12 πετυχημένες αξιολογήσεις, έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα». Μόλις γίνει αυτό, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα μπορεί «να προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις, άρα περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερα εισοδήματα».
Επανέλαβε ότι «όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, η κυβέρνηση θα δίνει και θα στηρίζει, αναφέρθηκε στα μέτρα υπέρ του καταναλωτή, αλλά και στον κατάλογο των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος που ισχύουν από 1η Ιανουαρίου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κάποια αύξηση στις συντάξεις τους και «η συντριπτική πλειονότητα θα δει 8% αύξηση».
Υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός είναι «σε πτωτική πορεία στην Ελλάδα, από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου. Θα συνεχίσει και το 2023».
Σχολιάζοντας τη μείωση ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα στην Ισπανία, ανέφερε ότι «στην Ελλάδα θα κόστιζαν 3,5 δισ., συνεπώς όποιος υποστηρίζει μία μόνιμη οριζόντια μείωση στον ΦΠΑ, να μας πει ποιους φόρους θα αυξήσει, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή τη μόνιμη τρύπα».
Κατά τον ίδιο, «δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η μόνιμη μείωση θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Συν τοις άλλοις, από μια οριζόντια μείωση περισσότερο ωφελούνται αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο, συνεπώς οι έχοντες. Εμάς μας ενδιαφέρει η στήριξη που δίνουμε, να είναι στοχευμένη σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι να επιδοτούμε τις αγορές των πλουσίων». Και στο «δια ταύτα», «στις έκτακτες καταστάσεις απαντά με έκτακτα, και όχι μόνιμα, μέτρα».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αντιπολίτευσης για τους παρόχους ρεύματος, μεταξύ άλλων, απάντησε πως «είναι εκτός κλίματος, μάλλον δεν έχουν ενημερωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει επιβάλει 90% έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας το 2022, αυτά έχουν βεβαιωθεί ως έκτακτη εισφορά. Επίσης είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουν επιβάλει την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια, από την οποία θα χρηματοδοτηθεί η κάρτα αγοράς τον Φεβρουάριο».
Για το ΕΣΥ
Μιλώντας για την περαιτέρω στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), σημείωσε ότι «στον προϋπολογισμό του 2023 έχουμε 30% αύξηση δαπανών στο σύστημα υγείας σε σύγκριση με το 2019, περίπου 1,5 δισ. παραπάνω».
Πρόσθεσε πως «αντίστοιχα στη δημόσια παιδεία, έχουμε 13,5% αύξηση δαπανών και συνολικά στον κοινωνικό προϋπολογισμό έχουμε 7,5% - 8% αύξηση δαπανών».
Υπόθεση Καϊλή
Σχετικά με το ζήτημα με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, αναγνώρισε πως «έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά αυτή η υπόθεση και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικότερα».
Όπως είπε, αυτός είναι «ένας μεγάλος λεκές. Πρέπει όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να εντείνουμε τους μηχανισμούς αυτοκάθαρσης και ελέγχου και μέσα στα κόμματα. Ειδικά τα μεγάλα κόμματα είναι ένας καθρέπτης της κοινωνίας, δεν μπορεί να υπάρχει ένα απολύτως καθαρό κόμμα, στο οποίο δεν θα δείτε φαινόμενα διαφθοράς. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει καθαρή θέση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και μια απόλυτη απόφαση ότι δεν χωρούν και δεν επιτρέπονται τέτοιες συμπεριφορές».
Για «συγνώμη» Spiegel και μεταναστευτικό
Τέλος, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως «μας αδίκησε το Spiegel, είναι προς τιμήν του που ανακάλεσε, υπήρξε μια προσπάθεια δυσφήμισης της χώρας μας και μια πολύ επιπόλαιη εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο στα χέρια των γειτόνων μας έχει αναχθεί σε υβριδικό όπλο εναντίον της χώρας μας. Και είδαμε ότι αυτό υιοθετήθηκε από μεγάλα διεθνή media, όπως το Spiegel, από την εγχώρια αντιπολίτευση που δυστυχώς με πολύ μεγάλη ελαφρότητα πηγαίνει και προσαρτάται σε οποιονδήποτε επιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική. Αυτό κάνει κακό στην ίδια (σ.σ. την αντιπολίτευση), κάνει κακό και στη χώρα».
Για το μεταναστευτικό, που είναι «μία από τις μεγάλες εξωγενείς κρίσεις οι οποίες ταλαιπωρούν τη χώρα μας», ανέφερε πως υπάρχει 80% μείωση των ροών μέσα στην τριετία, που «σημαίνει ότι έχουμε κάνει κάτι πολύ καλά σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων, με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή των παράνομων δικτύων που δυστυχώς, ενθαρρύνονται από την τουρκική ηγεσία».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών