Η Βουλή αναμένεται να μετατραπεί για ακόμα μία φορά σε… τσίρκο, δυστυχώς
Και τη στιγμή που οι συγγενείς των 57 θυμάτων διψούν για δικαίωση, τη στιγμή που για το θέμα έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον ακόμα και οι Βρυξέλλες, η Βουλή αναμένεται να μετατραπεί για ακόμα μία φορά σε… τσίρκο, δυστυχώς. Κι αυτό διότι:
Πρώτον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κατάθεση πρόταση μομφής, σενάριο που απέρριπτε κάποιες μέρες πριν όταν είχε υποβληθεί ως αίτημα από τη Νέα Αριστερά. Τι μεσολάβησε; Οι δημοσκοπήσεις που παγιώνουν το ΠΑΣΟΚ στη τρίτη θέση.
Δεύτερον, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναγκαστεί αυτή τη φορά να εμφανιστεί στη Βουλή και να μιλήσει για το δυστύχημα των Τεμπών, παρουσιάζοντας το δικό του αφήγημα, περί ανθρώπινου λάθους και καμένης γης που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτον, όλα αυτά γίνονται με αφορμή του δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής περί «μονταζιέρας στα Τέμπη». Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι οι συνομιλίες του σταθμάρχη με τον οδηγό της αμαξοστοιχίας που είδαν το φως της δημοσιότητας ελάχιστες ώρες μετά το δυστύχημα ήταν προϊόν… μοντάζ. Προσοχή όμως: Μοντάζ είχε υποστεί το υλικό που δημοσιοποιήθηκε όχι αυτό που βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης που εξετάζει την υπόθεση. Κατά συνέπεια, πρόκειται για απόπειρα… προπαγάνδας με στόχο τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Και μόνο αυτό... Επί του παρόντος δεν προκύπτει κάποιου άλλου είδους… αδίκημα.
Από την πλευρά του, τώρα, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα περί προπαγάνδας, αντιθέτως αναμένεται να εμμείνει στη γραμμή του ανθρώπινου λάθους και των χρόνιων παθογένειων.
Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, να ζητά εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών (!), πρόταση την οποία απέρριψε ακόμα και το στέλεχος του κόμματος, Χρήστος Σπίρτζης, κάνοντας λόγο για υπερβολές.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -είτε μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης είτε όχι- θα συσπειρώσει τους βουλευτές του κόμματος, που είχαν αρχίσει τις γκρίνιες με αφορμή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των βουλευτών του, οι οποίοι ανησυχούν για τη δημοσκοπική πτώση του κόμματος.
Στον αντίποδα, από τους μεγαλύτερους... χαμένους αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά συντάσσεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ούτε και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αφήσει ανεκμετάλλευτη τη... γκάφα περί εκλογών με διεθνούς παρατηρητές.
Τι προκύπτει; Ότι στη Βουλή θα συζητείται μια... fake πρόταση μομφής, μια πρόταση μομφής που αποκλείεται να υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια, μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που κατά κύριο λόγο θα ωφελήσει την... κυβέρνηση.
Αιχμές από Μαξίμου για σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με τον όμιλο Μαρινάκη
Πάντως, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, άφησε σαφείς αιχμές για σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με τον όμιλο Μαρινάκη.
«Όλοι θέλουμε να δοθούν απαντήσεις και να χυθεί άπλετο φως από τη Δικαιοσύνη. Το δημοσίευμα της εφημερίδας "το Βήμα της Κυριακής" επιχείρησε με παραπλανητικό τρόπο να θέσει εν αμφιβόλω το πως μεταφέρθηκε η επιχειρηματολογία περί ανθρωπίνου λάθους. Ουδείς αμφισβητεί πως η δικαστική έρευνα προχώρησε με τα πλήρη στοιχεία και πως αυτή προς το παρόν τουλάχιστον κατέληξε στη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους, ασφαλώς και εξετάζονται και άλλες πτυχές της τραγωδίας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Μαρινάκης απέρριψε δε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ότι υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, καθώς όπως είπε, από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδοθεί ότι ο σταθμάρχης είχε ομολογήσει τα λάθη του. «Ακολούθως έρχεται ο πρόθυμος κ. Ανδρουλάκης για να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, όταν μιλάμε για συγκεκριμένη εφημερίδα δεν μιλούμε αορίστως, εμείς δεν επιτιθέμεθα σε πρόσωπα, παραθέτουμε γεγονότα και μιλάμε για ταύτιση συμφερόντων. Βγαίνει ένα δημοσίευμα που αποδομείται σημείο προς σημείο και μετά ένας πολιτικός αρχηγός σπεύδει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Ενώστε τις τελείες και θα καταλάβετε», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Μαρινάκης επέμεινε πως τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά και τόνισε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. «Ας είναι μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύκολα διακινούνται ψέματα. Ας αφήσουμε τους Δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους, δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε ο κ. Μαρινάκης.
Η πρόταση μομφής
Η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες υπογραφές, μετά και τη θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τρίτη (26/3/2024).
Η διαδικασία στη Βουλή έχει ως εξής:
- H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
- H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Κυβέρνηση.
- Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Το βάρος στον Μάκη Βορίδη
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σήμερα (26/3/2024) το μεσημέρι θα είναι παρών στα κυβερνητικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα υποδεχθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν ενίσταται στο να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το διαδικαστικό σκέλος, η κορύφωση της συζήτησης αναμένεται την Πέμπτη (28/3/2024) με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 «υπέρ» σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών