Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Υπαρξιακός κίνδυνος για τη Βόρεια Μακεδονία εάν δεν εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Υπαρξιακός κίνδυνος για τη Βόρεια Μακεδονία εάν δεν εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Οι συνθήκες ήταν ώριμες για τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Σχετικά Άρθρα
Οι δικλείδες ασφαλείας στη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν ήδη τεθεί και είναι πολύ αυστηρές, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση που με τον Zoran Zaev κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει το νεοσύστατο Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «υπαρξιακό» για τη Βόρεια Μακεδονία τον κίνδυνο μη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφερόμενος στο αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και το διάταγμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ που προβλέπει ακόμη και ατομικές κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τη συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας «θα σεβαστεί τη Συμφωνία και θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» καθώς «όλος ο κόσμος αναγνωρίζει πλέον τη χώρα του ως Βόρεια Μακεδονία».
«Οι συνθήκες ήταν ώριμες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι πολιτικές της αναβλητικότητας ποτέ δεν είναι ωφέλιμες. Οι ηγεσίες οφείλουν να παρεμβαίνουν για να λύσουν τα προβλήματα και να μην τα αφήνουν να σαπίσουν», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε επίσης πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να πέσουν οι υπογραφές της Συμφωνίας στις Πρέσπες, σημειώνοντας ότι είχε επισκεφθεί πριν από χρόνια την περιοχή.
«Σαν φοιτητής επισκέφτηκα την περιοχή και εντυπωσιάστηκα» είπε και σημείωσε ότι θέλησε να αλλάξει τον συμβολισμό που είχε για την Ελλάδα. «Οι Πρέσπες ήταν σύμβολο του αλληλοσπαραγμού τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου. Μια βαριά φορτισμένη περιοχή που πλέον συμβολίζει την Ειρήνη».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους 153 βουλευτές που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το Ποτάμι ή τότε ανεξάρτητους βουλευτές. Σχολίασε, επίσης, ότι όταν έγινε η συμφωνία δεν είχαν απλά «ωριμάσει οι συνθήκες», αλλά αν περίμεναν κι άλλο, ενδεχομένως να «σάπιζαν», κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο έξι χρόνια μετά» κυρίως λόγω των πολέμων στην ευρύτερη γειτονιά.
Ερωτηθείς, λοιπόν, αν θα ήταν χρήσιμο να διεκδικήσει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης στη νέα Κομισιόν, απάντησε: «Γιατί όχι; Από το να έχει αυτό για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής σίγουρα πιο χρήσιμο». Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη η χώρα να είναι «πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης» και «γέφυρα ανάμεσα σε ηπείρους και λαούς, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», ενώ σημείωσε πως θα έπρεπε να παίξει και ρόλο «διαμεσολαβητή» στον πόλεμο στη Γάζα.
Χαρακτήρισε «δικαιολογία» ότι σε αυτή τη φάση δεν ψηφίζει η κυβέρνηση τα τρία μνημόνια, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε τον κόστος της «επανεκλογής» του, αφήνοντας αιχμές ότι ο νυν πρωθυπουργός φοβάται την «εσωτερική αντιπολίτευση». Υπογράμμισε, δε, ότι εκείνη την εποχή «ακούστηκαν ακρότητες» ότι «αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις», ωστόσο, σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία ήταν ένα κοινό «όραμα» των δύο πολιτικών και μάλιστα χαρακτήρισε «σωστή πολιτική» και όχι «κωλοτούμπα» Κυριάκου Μητσοτάκη το γεγονός ότι «δεν προχωράει σε μια λογική αυτοκαταστροφική καταγγέλλοντας τη συμφωνία όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά».

Μήνυμα Zaev στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας

Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση του με τον Zoran Zaev για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο της Διεθνής Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα στο Ωδείο Αθηνών.
«Είμαστε σήμερα υπερήφανοι και τότε ήμασταν περήφανοι», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ ο κ. Zaev ανέφερε ότι «η λογική, το όραμα για για ένα καλύτερο αύριο πάντα κερδίζουν στη ζωή και σήμερα η συμφωνία είναι μια όμορφη πραγματικότητα». «Μαζί βραβευτήκαμε με πάνω από 10 βραβεία ειρήνης και ήμασταν υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνη, αλλά το μεγαλύτερο βραβείο είναι η ίδια η ειρήνη».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε εξάλλου ότι «αν και οι δύο μας ξέραμε τότε ότι θα είμαστε πολιτικά νεκροί μετά τη συμφωνία, το κάναμε γιατί άξιζε τον κόπο».
«Αλλά δεν θέλει να το επιβεβαιώσει αυτό και προφορικώς και αυτό σημαίνει ότι θα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες αλλά και το σύνταγμα μας. Ποιο είναι το μήνυμα αν παραβιάζεις το σύνταγμα; Είναι ένα άσχημο μήνυμα. Τον καλώ να δείξει ηγεσία. Εφόσον ανέφερε ότι δεν υπάρχουν απειλές και θα χρησιμοποιεί τη γραπτή συμφωνία, ας κάνει το τελευταίο βήμα και να ακολουθήσει το Συνταγματικό όνομα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Β. Μακεδονίας.
Κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κυρώσει τα τρία μνημόνια, επισημαίνοντας ότι ήδη σε πρακτικό επίπεδο υλοποιούνται. Όπως ανέφερε, προβλέπουν πώς η Ελλάδα καλύπτει τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, πώς υπάρχει συνεργασία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και πώς θα βοηθήσει η Ελλάδα τη Β. Μακεδονία να ενταχθεί σε NΑΤΟ και ΕΕ.

Πρόκληση στην Αθήνα για Πρέσπες – Τσίπρας και Zaev βράβευσαν τον Nimetz, έξι χρόνια μετά την εκχώρηση ονόματος, ιθαγένειας και γλώσσας

Απίστευτη πρόκληση η εκδήλωση που διοργανώθηκε από Τσίπρα και Zaev έξι χρόνια μετά την εκχώρηση ονόματος, ιθαγένειας και γλώσσας στους Σκοπιανούς.
Ίσως γι’ αυτό τρόμαξαν και έσπευσαν να κηρύξουν παράνομη, μία νόμιμη και ειρηνική διαμαρτυρία των Παμμακεδονικών Ενώσεων.
Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση η βράβευση του ίδιου του Nimetz, του διαμεσολαβητή για την υπογραφή της συμφωνίας της λίμνης.
Στον Matthew Nimetz τον Ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019) απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών, από τους Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev, κατά την πρώτη "Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη" που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Zaev.
Σε μια ειδική τελετή στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, απένειμαν το βραβείο στον Matthew Nimetz, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του έκανε έκκληση "σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν την συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίησή της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση".
Είχε προηγηθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Gouterres.
Ο Nimetz σημείωσε ότι "η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική
για τις δύο χώρες και την περιοχή, την όλη περιοχή και πέρα από την περιοχή".
Επισήμανε ότι είναι ένας συμβιβασμός και σχολίασε πως "οι συμβιβασμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν και από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους και απ' τις δύο πλευρές να πουν "αν ήμουν εγώ εκεί θα είχα κάνει καλύτερη δουλειά, θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα, ο συμβιβασμός είναι υπέρ της άλλης πλευράς και τα λοιπά", αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε".
Τόνισε ότι "όλες οι συμφωνίες που είναι σημαντικές τείνουν να είναι συμβιβασμοί", φέρνοντας ως παράδειγμα το αμερικανικό Σύνταγμα, τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τον χάρη των Ηνωμένων Εθνών".

Κοτζιάς: «Φασίστες και χουνταίοι» βοήθησαν στην σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για μία συμφωνία, η επίτευξή της οποίας ήθελε πολύ «θάρρος, σθένος και παρρησία» έκανε λόγο στην παρέμβασή του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Υπήρχε μεγάλη δυσκολία να ξεφύγουμε από την επιρροή των οπαδών της αδράνειας που δεν ήθελαν λύση. Με τον Nikola (σσ:Dimitrov) ευτυχώς δεχθήκαμε πάρα πολλές επιθέσεις που γρήγορα μας έκαναν να καταλάβουμε ότι οι διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους που θέλουν λύση στη Β. Μακεδονία και στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι οι κοινές μας διαφορές μ’ αυτούς που δεν θέλουν λύση.
Και αυτό μας έφερε κοντά.
Με λίγα λόγια η διαλεκτική της ζωής ήταν τέτοια που "φασίστες και οι χουνταίοι" βοήθησαν στη λύση των Πρεσπών», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης