Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταδικασμένα σε απαξίωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Γιατί συνέδριο και εκλογές του φθινοπώρου θα αποτύχουν

Καταδικασμένα σε απαξίωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Γιατί συνέδριο και εκλογές του φθινοπώρου θα αποτύχουν
Ανεβάζουν ταχύτητες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όμως το καλάθι για το αποτέλεσμα...μικρό
Σχετικά Άρθρα
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού έχουν μπροστά τους εναν... καυτό Οκτώβριο, οι μεν πρώτοι για το κρίσιμο συνέδριο χωρισμένοι στα δύο, οι δε δεύτεροι για τις εσωκομματικές εκλογές.
Η θερινή ραστώνη φαίνεται όνειρο απατηλό για τους κομματικούς μηχανισμούς τους, αφού τρέχουν να προλάβουν τον χρόνο, εν μέσω τριβών, ρωγμών και αντιπαραθέσεων που δημιουργήθηκαν μετά τις ευρωεκλογές, αφού τα αποτελέσματα έδειξαν την αποτυχία τους.
«Δεσμεύομαι ότι από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα. Ετοιμαστείτε όργανα να συνεδριάζουμε όλη την ώρα, αλλά και Αύγουστο αν χρειαστεί», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στο εσωτερικό του κόμματος μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προειδοποιώντας μάλιστα τους διαφωνούντες με διαγραφές.
Το καταστατικό συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 4-6 Οκτωβρίου, ενώ τη δέσμευσή του για συλλογικότητα και συνεχείς συνεδριάσεις, θα κάνει πραγματικότητα ο κ. Κασσελάκης ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα με συνεδρίαση την Τετάρτη 10/7 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την Πέμπτη 11/7 της Πολιτικής Γραμματείας. «Έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν αποφάσεις για τα ιστορικά μέσα και για το λόγο αυτό, θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα η Πολιτική Γραμματεία», γνωστοποίησε ο ίδιος χθες. Μάλιστα, χθες ορίστηκε οικονομική επιτροπή για την εξυγίανση των ΜΜΕ του κόμματος.
Ωστόσο, εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα, τους "Κασσελίστας" και από την άλλη, όσους αντιδρούν στις επιλογές του, μεταξύ των οποίων και οι "87".
Δεδομένου ότι η γραμμή Κασσελάκη είναι ότι θα αλλάξουν όλα στο κόμμα, κάτι που έκανε εμφανές ο ίδιος το προηγούμενο 24ωρο προτείνοντας κατάργηση της σημερινής οργανωτικής δομής του κόμματος μέσα από 5 αλλαγές, ο δρόμος προς το συνέδριο δεν θα είναι στρωμένος με... ροδοπέταλα και τα σύννεφα αμφισβήτησης στην Κουμουνδούρου δεν θα διαλυθούν...
Σχετικά με τις αλλαγές στο κόμμα, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι αλλαγές στο ισχύον καταστατικό μπορούν να εγκριθούν μόνο μέσα από το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, οι "ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία" που πρότεινε ο Κασσελάκης είναι: ενεργοποίηση Δημοτικών Επιτροπών Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, κατάργηση των Νομαρχιακές Επιτροπών, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών,  αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη.
Οι καταστατικές αλλαγές θα ψηφιστούν στο προσεχές συνέδριο και θα ακολουθήσει η εκλογή νέων οργάνων.

Με το βλέμμα στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου στο ΠΑΣΟΚ

Ο χρόνος "τρέχει" και για το ΠΑΣΟΚ, που στήνει εσωκομματικές κάλπες στις 6 και 13 Οκτωβρίου, χωρίς να αποκλείεται οι 7 μέχρι τώρα υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος να αυξηθούν μέχρι τότε.
Μετά την πρόθεση να διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος, προτέθηκαν νέες υποψηφιότητες των Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλη Κατρίνη, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Γιάννη Κανελλάκη, ενώ υπάρχουν και στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, που φέρονται να σκέφτονται την υποψηφιότητά στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου εφόσον κανείς εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.
Τους επόμενους μήνες μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές οι υποψήφιοι αρχηγοί θα πυκνώσουν τις περιοδείες τους.
Σημειώνεται ότι ο Ν. Ανδρουλάκης βρίσκεται σήμερα και αύριο στη Μυτιλήνη.
Η τελευταία δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» δείχνει συντριπτικό προβάδισμα του Ν. Ανδρουλάκη για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ (Οκτώβριος 2024), καθώς ο νυν πρόεδρος του κόμματος συγκεντρώνει το 39,4% της προτίμησης των ψηφοφόρων.
Σε μεγάλη απόσταση, ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 22,3%, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος συγκεντρώνει 19,9%.
Τη Μιλένα Αποστολάκη προτιμά το 7,9% των ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης συγκεντρώνει 5%.
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν συμπεριλαμβάνονται η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Γιάννης Κανελλάκης, που δήλωσαν την υποψηφιότητά τους αφότου είχε ξεκινήσει η μέτρηση της GPO.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο, τόσο για την διαμόρφωση των συσχετισμών μεταξύ των υποψηφίων, όσο και για τα χαρακτηριστικά που θα έχει το κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης