Η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα όρια μαθητών ανά τάξη, σύμφωνα με τον Γ. Κατσαρό
Ο κ. Κατσαρός μιλώντας στην ΕΡΤ ένα 24ωρο πριν από το άνοιγμα των σχολείων, με φόντο τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων για το κλείσιμο τμημάτων εξήγησε ότι δεν υπάρχουν συγχωνεύσεις τμημάτων επί της ουσίας, αλλά εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει συγκεκριμένα όρια μαθητών ανά τάξη.
Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε υπέρβαση αυτών των ορίων στα τμήματα και οι περιπτώσεις με μεγαλύτερο αριθμός μαθητών οφείλονται σε καθυστερημένες εγγραφές, κυρίως λόγω μετακινήσεων οικογενειών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Μετά το τέλος Αυγούστου και όταν άνοιξαν οι εγγραφές παρουσιάστηκε ένα τέτοιο φαινόμενο σε κάποιον σε περιορισμένο αριθμό σχολείων δεν υπερέβαινε στην χώρα τις 60 περιπτώσεις» πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε πως «σε καμία περίπτωση δεν θα παραμείνουν τμήματα με 28 μαθητές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διευθυντές επεξεργάζονται ήδη σχέδια για την ομαλή κατανομή των μαθητών, αλλάκαι πως «δεν μπορεί να λειτουργεί τμήμα με λιγότερους από 15 μαθητές».
Για απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία
Σε ό,τι αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, υπογράμμισε ότι η απαγόρευση ισχύει ήδη και σε σχολεία που εφαρμόστηκε αυστηρά, υπήρξαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, βελτίωση του κλίματος και μείωση περιστατικών μπούλινγκ.
«Εμείς αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε, επειδή η απαγόρευση υπήρχε, ήταν να τη φέρουμε μπροστά και παράλληλα, να συνδέσουμε όλη αυτή τη διαδικασία χρήσης του κινητού μέσα στο σχολείο με συγκεκριμένες συνέπειες, έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τις οποίες θα έχουν πλέον ως εργαλείο στα χέρια τους οι εκπαιδευτικοί», εξήγησε.
Συμπλήρωσε πως οι συνέπειες για τους μαθητές που παραβιάζουν τους κανόνες κυμαίνονται από μονοήμερη αποβολή για την κατοχή κινητού μέχρι και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε περιπτώσεις κακόβουλης χρήσης, όπως η βιντεοσκόπηση για εκφοβισμό.
«Πρώτα θα πείσουμε τα παιδιά για τα οφέλη αυτής της πολιτικής, δεν θα υπάρξει μακρά περίοδος ανοχής», είπε χαρακτηριστικά.
Για σχολικές υποδομές
Κάνοντας αναφορά στα σχολικά κτίρια, ο κ.Κατσαρός σημείωσε ότι το ζήτημα είναι συνεχές, καθώς οι σχολικές υποδομές είναι παλιές και ευθύνη για τη συντήρησή τους έχουν οι δήμοι.
Πρόσθεσε ότι, παρά τις τακτικές συντηρήσεις από τους δήμους, πολλά κτίρια χρήζουν ευρύτερων παρεμβάσεων, με προτεραιότητα όσα χρειάζονται πλήρη ανανέωση,διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει συνεργασία με ιδιώτες δωρητές για την υποστήριξη των σχολικών κτιριακών αναγκών.
Κατά τον ίδιο, οι επισκευές και οι συντηρήσεις που θα γίνουν σε συγκεκριμένα σχολεία θα είναι με μεγάλη έκταση και «ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει μια προτεραιοποίηση, η οποία θα γίνει κατόπιν υποδείξεως από τους ίδιους τους δήμους».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών