Η χώρα «έχει πρόεδρο, η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της»
Ακόμη, για το ερχόμενο έτος, οι κύριοι μοχλοί της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχίσουν να είναι οι επενδυτικές δαπάνες, χάρη και στη συνεισφορά των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Σε συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», ανέφερε πως η ανάπτυξη της οικονομίας «ενισχύει τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας προς τα μέσα επίπεδα της ΕΕ, διαδικασία που διακόπηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους που βίωσε η ελληνική οικονομία».
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες σε ερώτηση εάν, θα μπορούσαν με τα σημερινά δεδομένα οι ελληνικές συστημικές τράπεζες να βρεθούν στο επίκεντρο ενδεχόμενων εξαγορών, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Με βάση τα στοιχεία 9μηνου του 2024, ο δείκτης κόκκινων δανείων έπεσε για πρώτη φορά από τότε που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία κάτω από 5%, οι τράπεζες εμφανίζουν εξαιρετικούς δείκτες αποτελεσματικότητας κόστους και αποδοτικότητας κεφαλαίων, ενώ διαθέτουν επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας αρκετά άνω των απαιτούμενων εποπτικών ορίων.
Ταυτόχρονα, η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και οι θετικές οικονομικές προοπτικές αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και αυξάνουν έτσι την πιθανότητα αυτές να βρεθούν στο επίκεντρο ενδεχόμενων εξαγορών».
Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε, στα «Παραπολιτικά», αναφορικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε: «Η χώρα έχει πρόεδρο. Νομίζω ότι η συζήτηση είναι τελείως άκομψη. Έχει πρόεδρο, η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Και είναι άδικο αυτό που γίνεται».
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να επαναπροταθεί η κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν με αφορά εμένα αυτό. Άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτό. Εγώ σας είπα την άποψή μου, ότι είναι μια πολύ καλή πρόεδρος».
Όσον αφορά στα μέτρα της κυβέρνησης για τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Ταβάνι σε επιτόκιο δανείων δεν μπορεί να μπει, διότι υπάρχει νομισματική πολιτική. Υπάρχει μια μεθοδολογία το πώς γίνονται αυτά τα πράγματα που ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άρα δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω και να βάζουμε διοικητικούς περιορισμούς στα επιτόκια δανείων. Από εκεί και πέρα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι λογικά μέτρα τα οποία επιφέρουν ένα σχετικά μικρό κόστος για τις τράπεζες, αλλά έχουν όμως πολύ μεγάλη σημασία για την προστασία του καταναλωτή».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών