Τελευταία Νέα
Speculator

Προειδοποίηση από ΕΛΤΕ σε Επιτροπές Ελέγχου και ορκωτούς - Σκληραίνει τη στάση της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Προειδοποίηση από ΕΛΤΕ σε Επιτροπές Ελέγχου και ορκωτούς - Σκληραίνει τη στάση της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης ζητεί να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την εταιρική διακυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

Την προσοχή των Επιτροπών Ελέγχου, των εταιρειών και των εξωτερικών ορκωτών ελεγκτών λογιστών ώστε να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την εταιρική διακυβέρνηση εφιστά η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης.

Συγκεκριμένα η ΕΛΤΕ καλεί σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της νομοθεσίας στα ακόλουθα σημεία

● Εξωτερική αξιολόγηση Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου
● Εναλλαγή Ορκωτών Ελεγκτών με διαγωνιστική διαδικασία
● Εποπτεία Λειτουργίας Διαχείρισης Κινδύνων
● Εποπτεία Λειτουργίας Κανονιστικής Συμμόρφωσης
● Επισκόπηση Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης
● Αξιολόγηση των μηχανισμών Εταιρικής Διακυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες το καμπανάκι αυτό αναμένεται να είναι το τελευταίο καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες επιβολής ποινών ή παραπομπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε όσους δεν συμμορφωθούν. Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει κινήσει διαδικασίες επιβολής ποινών για Επιτροπές Ελέγχου που δεν έκαναν τη δουλειά τους αλλά προς το παρόν οι ποινές εντοπίζονται σε κραυγαλέες περιπτώσεις. Όμως η προειδοποίηση πλέον είναι σαφής πως η ανοχή τελειώνει.

Τα μηνύματα άλλωστε ήταν σαφή σε διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) που διοργανώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022, από την ΕΛΤΕ, το ΣΟΕΛ και το ACCA με θέμα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Επιτροπών Ελέγχου.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση συνοψίζονται στα εξής:

  • Οι Επιτροπές Ελέγχου στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δείχνουν να συμμορφώνονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο λόγω κυρίως της αυξημένης εποπτείας που ασκείται.
  • Απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Επιτροπών Ελέγχου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με καθορισμό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων.
  • Οι Επιτροπές Ελέγχου επιφορτίζονται με νέες αρμοδιότητες αναφορικά με θέματα όπως ESEF, IT audit, sustainability reporting κλπ.
  • Έχουν εντοπιστεί ελλείψεις στις πολιτικές και διαδικασίες για “whistleblowers” στις εισηγμένες εταιρείες .
  • Οι εποπτικές αρχές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους με στόχο τη διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τους νόμους και κανονισμούς έχουν αρχίσει να επιβάλλουν πρόστιμα σε Επιτροπές Ελέγχου για μη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας

Μιλώντας στο σεμινάριο η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως οι διαδικασίες εντός των εταιρειών πρέπει να διασφαλίζουν διαρκώς τη διαφάνεια, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε μήνυμα πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη αρχίσει να επιβάλει αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις σε όποιον δεν εφαρμόζει τον νόμο. Προανήγγειλε δε πρωτοβουλίες, ώστε οι «whistleblowers» να ενθαρρύνονται να ενημερώνουν την Εποπτική Αρχή για παραβατικές συμπεριφορές.
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, Παναγιώτης Γιαννόπουλος χαρακτήρισε σημαντικές τις αλλαγές που έχει επιφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο στις Επιτροπές Ελέγχου, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να καθοριστούν με σαφήνεια οι αρμοδιότητες τους αναφορικά με τα θέματα της αξιοπιστίας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Lamda Development, Χάρης Κυριαζής, εστίασε στις δεξιότητες που απαιτεί τόσο ο έλεγχος των χρηματοοικονομικών καταστάσεων όσο και η κατανόηση της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Τόνισε, πως οι απαιτήσεις που δημιουργεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι πλέον τόσο αυξημένες που η συμμετοχή σε Επιτροπές Ελέγχου δεν είναι πλέον ρόλος μερικής απασχόλησης, αλλά απαιτεί καθολική δέσμευση,

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Συντονισμού Προτύπων του Διεθνούς Φόρουμ Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών Ελέγχου (IFIAR) και εκπρόσωπος της αντίστοιχης εποπτικής αρχής της Ολλανδίας, Martijn Duffels ο οποίος μετέφερε την ολλανδική εμπειρία και υπογράμμισε πως κάποια από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Επιτροπές Ελέγχου στην Ελλάδα δεν διαφέρουν από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και οι ολλανδικές εταιρείες.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του κ. Abdul Goffar επικεφαλής του ACCA για τη Δυτική Ευρώπη.
webinar.JPG

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης