Η εισβολή των Κινέζων, η άπρακτη ΕΕ, η Northvolt και οι 12 ακυρώσεις κατασκευής εργοστασίων στην ΕΕ μόνο το 2024
Άλλωστε, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος προ διμήνου σε συνέντευξή του στην Καθημερινή είχε προϊδεάσει για την εξέλιξη αφήνοντας τότε ένα μικρό παράθυρο συνεργασίας με άλλες εταιρίες είτε από την Κίνα από την ΕΕ. Όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Η Sunlight με την επένδυση των 1,2 δισ. ευρώ σκόπευε να κατασκευάσει το πρώτο Gigafactory σε ευρωπαϊκό χώρο, παραγωγής μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εφαρμογές βιομηχανικής χρήσης.
Το πάρτι των Κινέζων
Όμως, όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του ομίλου μιλώντας στο ΒΝ, η πολιτική της ΕΕ να μην θέτει κανέναν φραγμό στην Κίνα καθιστά αδύνατη την οποία επένδυση στην Ευρώπη με κορυφαίο παράδειγμα τη Northvolt στην οποία επενδύθηκαν 16 δισ. ευρώ και χάθηκαν τα 11 δισ. ευρώ με την επένδυση να καταρρέει.
Βέβαια, όπως οι ίδιες πηγές τονίζουν, η Northvolt δεν τα κατάφερε και τεχνικά πράγμα που θα συνέβαινε με την Sunlight η οποία είχε επενδύσει στο R&D και η τεχνική επιτυχία είχε εξασφαλιστεί.
Η ΕΕ κατά τον όμιλο Sunlight είχε αναφέρει πως οι Ευρωπαϊκές εταιρίες θα είναι ανεξάρτητες από την Κίνα αλλά δεν έβαλε κανένα φραγμό στις Κινέζικες εταιρίες. σήμερα στην Ευρώπη οι μόνοι που υπάρχουν και επενδύουν είναι οι Κινέζοι ενώ μόνο το 2024 είχαμε 12 ακυρώσεις δημιουργίας εργοστασίων από Ευρωπαϊκές εταιρίες.
Έριξαν 70% τις τιμές
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι την τελευταία δεκαετία έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις στην παραγωγή στοιχείων λιθίου και έχουν ρίξει τις τιμές κατά 70% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Ευρώπη μη κάνοντας απολύτως τίποτα για να στηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής κελιών λιθίου και όχι μόνο, στην ουσία έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον που δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις.
Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρει στο ΒΝ το στέλεχος που συνομιλήσαμε η Sunlight θα συνεχίσει να παράγει μπαταρίες αγοράζοντας στοιχεία λιθίου από την Κίνα και άλλους προμηθευτές και έχει πλάνο υγιούς ανάπτυξης ενώ η απόφαση να μην γίνει επένδυση διασφαλίζει τους 2.000 εργαζόμενους της και την ίδια την προοπτική της εταιρίας για διπλάσια μεγέθη έως το 2030 με επέκταση ναυτιλία και τα light commercial vehicles.
Επισημαίνεται ότι η Olympia έχει ήδη ενημερώσει με επιστολή της, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας ότι δεν πρόκειται να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση 245 εκατ. ευρώ που έλαβε από το fund το οποίο τοποθετείται σε πράσινα έργα και ότι η επένδυση ακυρώνεται.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών