ΑΓΟΡΑ: Πήγε να επαναλάβει τη χθεσινή κίνηση αλλά δεν τα κατάφερε. Έδωσε μάχη με τις 750 μονάδες και έκλεισε οριακά χαμηλότερα. Δεν είχε τους χθεσινούς αγοραστές η σημερινή μέρα. Αυτό που θέλουμε για τη συνέχεια είναι να ξαναβρεί δυνάμεις και να φύγει πάνω από τις 770 μονάδες. Εξακολουθεί να θέλει προσοχή η αγορά, καθώς έχει αυξήσει μεταβλητότητα και το ίδιο συμβαίνει και στις αγορές του εξωτερικού.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που μας κάνουν να παραμένουμε θετικοί για την αγορά. Είναι τα αποτελέσματα εννεαμήνου σε αρκετές εταιρείες, αλλά και οι εκθέσεις που διαβάζουμε για συγκεκριμένες μετοχές, όπου αν κάνουμε μία αναγωγή σε άλλα χαρτιά θα πρέπει να δούμε εντυπωσιακές αποδόσεις. Όμως αυτές οι συγκρίσεις δε μας αρέσουν και ιδιαίτερα και μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα. Γι΄αυτό και προτιμούμε τα χειροπιαστά.
Έχουν συμβεί τεράστια πράγματα στις αγορές το τελευταίο διάστημα. Δε σταματούν να μας εκπλήσσουν. Στα της συνεδρίασης του ΧΑ τώρα, οι τράπεζες το πάλεψαν αλλά δε μπόρεσαν. Ευτυχώς όμως υπήρξαν άλλα βαριά χαρτιά που έβαλαν πλάτη και που έδειξαν ότι οι επενδυτές τα είδαν ξανά θετικά μετά τη διόρθωση.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Απώλειες 7,36% τον Ιανουάριο και 3,79% στην εβδομάδα.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο τραπεζικός δείκτης παρέμεινε πάνω από τον εκθετικό των 200 ημερών, επομένως αντέχουμε ακόμα. Η Alpha Bank είχε τις μεγαλύτερες απώλειες. Δοκίμασε να σπάσει τον εκθετικό των 200 αλλά δεν τα κατάφερε. Όμως δεν έχασε τον αντίστοιχο των 100 ημερών. Η Εθνική παραμένει λίγο πάνω και από τους δύο. Η προσοχή παραμένει στις μετοχές των τραπεζών καθώς αυτές ουσιαστικά θα κρίνουν αν θα πάει προς τις 770 μονάδες ο γενικός δείκτης ή αν θα ξαναδοκιμάσει την περιοχή 710-730 μονάδων.
ΔΕΗ: Τάραξε και πάλι τα νερά η AXIA με την έκθεσή της και να θυμίσουμε πως μάλλον ήταν η πρώτη που την «ανακάλυψε» και έδωσε τιμή στόχο με τεράστιο περιθώριο ανόδου. Τώρα έρχεται και το διπλασιάζει και παρά το ράλι πάει την τιμή στα 15,10 ευρώ από 7,3 ευρώ. Το λέει και η ΑΧΕ στην έκθεσή της πως έχει υπερδιπλασιαστεί η τιμή από τότε που ξεκίνησε την κάλυψη, αλλά έχει κι άλλα να δώσει.
Περιμένει καθαρά κέρδη 28,5 εκατ. ευρώ το 2020, 50,4 εκατ. ευρώ το 2021, 197,9 εκατ. ευρώ το 2022 και 281,3 εκατ. ευρώ το 2023. Δηλαδή με τα κέρδη του 2023 και στην τιμή στόχο θα παίζει με p/e 11,5 φορές. Για το 2022 στην τιμή στόχο θα παίζει με P/E 16 φορές. Στα 7,0650 ευρώ και στο +3,90% με όγκο 633 χιλ. τεμάχια.
ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Δε ήταν και λίγα τα χαρτιά που βγήκαν στις τελικές δημοπρασίες. Λες και είχαμε mini rebalancing. Για παράδειγμα στη Motor Oil που είχε όλη μέρα όγκο 100 χιλ. τεμάχια, μπήκε εντολή πώλησης στα 11,21 ευρώ (-5,40%) συνολικού όγκου 250 χιλ. τεμαχίων. Σε άλλα βαριά χαρτιά μπήκαν εντολές αγορές δυνατές. Όπως σε Τιτάν, Jumbo, ΕΛΠΕ.
Ωραία κίνηση από Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και Jumbo. Απογοητευτική η εικόνα του ΑΔΜΗΕ. Έχασε 3% μάλιστα με όγκο άνω των 400 χιλ. τεμαχίων. Με απώλειες έκλεισε και η Aegean.
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ: Φυσικά και είναι καλοδεχούμενες οι εκθέσεις που δίνουν μεγάλα περιθώρια ανόδου σε μετοχές καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως τα μεγέθη θα βελτιωθούν σημαντικά στις επόμενες χρήσεις. Μας κάνει εντύπωση που δε βρίσκουν περιθώρια για μετοχές που έχουν ήδη καλά μεγέθη, που δίνουν εδώ και χρόνια μέρισμα και έχουν χαμηλή μόχλευση.
Φυσικά και είναι καλοδεχούμενη η εκτίμηση για δίκαιη τιμή 15,10 ευρώ για τη ΔΕΗ, δηλαδή αποτίμηση 3,2 δισ. ευρώ.
Πόσο όμως είναι η δίκαιη τιμή για τη Μυτιληναίος; Λέει για παράδειγμα η Axia πως η Μυτιληναίος παίζει με EV/EBITDA 1,7 φορές και η ΔΕΗ με 3,7 φορές. Η Eurobank Equities περιμένει καθαρά κέρδη 208 εκατ. ευρώ για τη Μυτιληναίος το 2022 όταν η για τη ΔΕΗ η AXIA περιμένει 198 εκατ. ευρώ στην ίδια χρήση. Αν δούμε τα p/e για να υπάρξει αναλογία θα πρέπει η Μυτιληναίος να πάει στα 3,3 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση από 1,7 δισ. ευρώ που είναι τώρα ή στα 23 ευρώ ανά μετοχή.
Προφανώς και δε λέμε όχι, άλλωστε βλέπουμε αναλύσεις με τιμές στόχους στις τράπεζες σημαντικά πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα και με προοπτική κερδών το 2023. Η στήλη, θεωρεί πως όλες οι αναλύσεις είναι για μελέτη και βάσει αυτών οι επενδυτές αποφασίζουν για τη στάση τους. Με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις τα περιθώρια ανόδου σε εταιρείες με πολύ χαμηλή μόχλευση, ύπαρξη κερδών και το 2020 και προοπτική μερίσματος από φέτος και όχι από το 2022 πρέπει να είναι μεγαλύτερα.
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ (ΙΙ): Βέβαια από την άλλη οι αναλύσεις έχουν περάσει σε δεύτερη μέρα. Τώρα όλοι κάθονται στον καναπέ τους και παίζουν μέσα από πλατφόρμες ακολουθώντας τις αναρτήσεις μεγάλων παικτών ή και μεγάλων επιχειρηματιών. Δείτε τι έκανε σήμερα ο Elon Musk στο Bitcoin.
Για να μη θυμηθούμε την ανάρτησή του για τη Signal που οδήγησε σε τεράστια άνοδο μία μετοχή εταιρείας με το ίδιο όνομα αλλά καμία σχέση με αυτή που εννοούσε ο Musk.Ή διαβάστε πως οργανώθηκαν μικροεπενδυτές και διέλυσαν hedge fund. Τρομερά πράγματα συμβαίνουν! Φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν όσοι διαχειρίζονται κεφάλαια και γνωρίζουν τις εισροές και τις εκροές μίας αγοράς με περιορισμένη ρευστότητα όπως η δική μας.
REVOIL: Για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες έγραψε τιμή πάνω από 1 ευρώ. Θα το σπάσει κάποια στιγμή γιατί τα μεγέθη της δείχνουν πως παίζει με μονοψήφιο p/e το 2020. Στα 0,97 ευρώ και στο +4,3%
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Με υψηλό όγκο σήμερα η μετοχή.
ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Πήγε να κάνει μία κίνηση προς τα πάνω σήμερα, αλλά βρήκαν κάποιοι ή κάποιος την ευκαιρία να ρευστοποιήσει ακόμα και πάνω από το -10%. Να θυμίσουμε πως βάσει ανακοινώσεων ο ξένος είχε μειώσει λίγο τη θέση του. Χρειάζεται λίγη προσοχή επομένως… Τα κατάφερε πάντως η μετοχή και έκλεισε με οριακές απώλειες. Η αποτίμηση των 8 εκατ. ευρώ δεν είναι και υψηλή.
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Οι χθεσινές ανακοινώσεις βοήθησαν σήμερα τη μετοχή. Αναφέρει η εταιρεία πως προχωράει τη νέα επένδυση για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για συγκεκριμένα προϊόντα. Στο +4,71% και στα 1,78 ευρώ.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Πολύ καλή εικόνα από Foodlink, Εβροφάρμα, Performance.
Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών