σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
γράφει :
Το 1/3 του ταμπλό καταγράφει μεγάλες απώλειες από τα υψηλά του την ώρα που ο Γενικός Δείκτης έχει μικρές απώλειες
Σενάρια που ακούστηκαν αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν, είχαν ωθήσει κάποιες μετοχές υψηλότερα αλλά σήμερα, όσοι είχαν αγοράσει τότε, βλέπουν το χαρτοφυλάκιό τους να έχει συρρικνωθεί.
Επίσης, η υποχώρηση των μεγεθών στη χρήση 2023, ή ακόμα και η απουσία επενδυτών έχει επηρεάσει αρκετές μετοχές.
Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά και κοιτώντας την πορεία των μετοχών σε σύγκριση με το υψηλό 52 εβδομάδων που έχουν γράψει η Τρία Άλφα έχει τη μεγαλύτερη υποχώρηση 60%.
Η μετοχή είχε κινηθεί έντονα ανοδικά πριν 10 μήνες γιατί κάποιοι είχαν ποντάρει σε πώληση ακινήτου που διαθέτει ή ακόμα και σε πώληση της εταιρείας προκειμένου να γίνει όχημα, για να μπει κάποια άλλη εταιρεία στο Χ.Α.. Ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και σήμερα η μετοχή είναι σε χαμηλά 2,5 ετών.
Προοδευτική, Sato, Ακρίτας, Frigoglass και Minerva υποχωρούν από 54% έως 47%.
Οι περισσότερες είναι γνωστές για τα οικονομικά τους θέματα και βρίσκονται στην Επιτήρηση.
Η Ακρίτας αν και κατάφερε μέσω διαγραφής δανείων να βγει από την Επιτήρηση δεν έχει δείξει ακόμα πως έχει βρει το δρόμο της κερδοφορίας και της βελτίωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων.
Η Ικτίνος χάνει 45% από τα υψηλά της και ο ισολογισμός χρήσης 2023 έχει αποτυπώσει τα θέματα που αντιμετωπίζει με την εξυπηρέτηση των δανείων και τη μείωση του τζίρου.
Η ΣΙΔΜΑ είχε καταγράψει ράλι λόγω βελτίωσης μεγεθών, αλλά αυτά δεν είχαν συνέχεια και σήμερα υποχωρεί 42% από τα υψηλά της.
Απώλειες 42% έχει και η Μαθιός που μάλλον είχε καταγράψει άνοδο λόγω γενικότερης ανόδου των μετοχών της περιφέρειας.
Απώλειες 41% δείχνει πως έχει από τα υψηλά της και η Alpha Αστικά Ακίνητα, αλλά ένα σημαντικό μέρος οφείλεται και στις διανομές που έκανε στους μετόχους.
Η Έλαστρον επίσης έχει υποχώρηση 40% λόγω μη συνέχισης των καλών αποτελεσμάτων.
Συνολικά ο κλάδος είδε τα αποτελέσματα να χειροτερεύουν και τις μετοχές να υποχωρούν.
Η Τζιρακιάν έχει πτώση 38%.
Η Dimand έχει απογοητεύσει γιατί γράφει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και έχει απώλειες 36% από τα υψηλά της.
Η Παΐρης έχει απώλειες 35%, η Medicon 34%, η Αλουμύλ 34% και η Intercontinental International 34% αλλά η τελευταία έχει κάνει και μία σημαντική διανομή στους μετόχους της στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη BriQ.
Στο -32% από τα υψηλά της η Κορδέλλου επειδή και αυτή δεν συνέχισε τα καλά αποτελέσματα όπως όλες στον κλάδο των μετάλλων.
Η Intertech είχε κινηθεί υψηλότερα λόγω του ενδιαφέροντος της CD Media, αλλά η τελευταία δε θέλει να δώσει υψηλό τίμημα και τώρα έχει υποχωρήσει 31%.
Τόσο χάνει και η Κέκροψ και η Space Hellas, η οποία δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει το ράλι των εταιρειών της πληροφορικής.
Η CPI ενισχύθηκε αλλά το ράλι της δεν είχε διάρκεια και υποχώρησε 30%.
Η Πλαστικά Θράκης έχει απογοητεύσει σημαντικά, γιατί ενώ οι αναλυτές την αποτιμούν υψηλότερα αυτή έχει απώλειες 30% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.
Λανακάμ, Yalco, Χαϊδεμένος, Ναυπάκτου, MIG και Μύλοι Λούλη έχουν απώλειες λίγο μικρότερες από 30% από τα υψηλά τους.
Ακολουθούν με λίγο μικρότερες απώλειες από 29% οι μετοχές των Δρομέας, Q&R, Κυριακούλης, Ιατρικό Αθηνών, Βιοκαρπέτ, Revoil, Μύλοι Κεπενού, ΓΕΒΚΑ, MED, Νάκας και Austriacard που χάνει 24,9%. Η τελευταία μετά το placement έχασε σημαντικό έδαφος καθώς όχι μόνο είχε discount 10% η διάθεση των μετοχών, αλλά αρκετοί επενδυτές συνέχισαν να πουλάνε ακόμα και κάτω από τα 6 ευρώ.
Η Άβαξ χάνει 24% από τα υψηλά της, η Μουζάκης 23,91%, η Phoenix Vega Mezz 23,3%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 23,2%, η Centric 23% η Μοτοδυναμική 22,5% και η Ελινόιλ 22,4% καθώς κάποιες φήμες περί πώλησης ξανά της εταιρείας πάλι δεν επιβεβαιώθηκαν.
Συνολικά θα μπορούσε κάποιος να πει πως σχεδόν το 1/3 του ταμπλό καταγράφει μεγάλες απώλειες από τα υψηλά του την ώρα που ο Γενικός Δείκτης έχει μικρές απώλειες.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών