σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
γράφει :
Στο κυρίαρχο θέμα της διασποράς δίνονται λεπτομέρειες για το ποιες μετοχές μειώνουν τη διασπορά
Εκτός από τις γνωστές περί διασποράς και τι θα συμβεί αν παρέλθει η διορία που δίνει το χρηματιστήριο, υπάρχουν και αρκετές ακόμα αλλαγές.
Τον νέο κανονισμό μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ.
Το Bankingnews.gr μελέτησε όλο το κείμενο και σας παρουσιάζει τις σημαντικότερες αλλαγές.
Αρχικά και στο κυρίαρχο θέμα της διασποράς δίνονται λεπτομέρειες για το ποιες μετοχές μειώνουν τη διασπορά.
Για όσες εισηγμένες θα έχουν τον Ιούλιο του 2025 αποτίμηση κάτω από 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν διασπορά 25%.
Η διασπορά αυτή θα πρέπει να κατανέμεται σε τουλάχιστον 500 πρόσωπα ή 300 πρόσωπα αν έχουν 2 ειδικούς διαπραγματευτές για ένα έτος από την εισαγωγή τους.
Για όσους έχουν αποτίμηση πάνω από 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν διασπορά 15% και αυτή να κατανέμεται σε τουλάχιστον 300 πρόσωπα.
Για τη διαπίστωση της επάρκειας δεν προσμετρούνται οι μετοχές οι δεσμευμένες μετοχές ή αυτές που έχουν βασικοί μέτοχοι, μέλη Δ.Σ. ή διευθυντικά στελέχη, συγγενείς πρώτου βαθμού, σύζυγοι ή σύντροφοι με σύμφωνο συμβίωσις και πρόσωπο που έχουν συμφωνίες δέσμευσης επί των μετοχών.
Τα παραπάνω σημαίνουν πως κάποιες πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει ότι μπορεί κάποιος εκδότης να αυξήσει τη διασπορά, μεταφέροντας μετοχές σε συγγενικά του πρόσωπα, δεν ισχύουν.
Όπως είναι γνωστό για μία νέα εισαγωγή εταιρείας το κριτήριο της κερδοφορίας παύει να ισχύει.
Όμως εταιρεία με ζημιά κατά την προηγούμενη χρήση της εισαγωγής, ο βασικός μέτοχος δε θα μπορεί κατά τους πρώτους έξι μήνες να μεταβιβάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 25%.
Η επάρκεια της διασποράς θα διενεργείται την έκτη μέρα διαπραγμάτευσης από τη λήξη της περιόδου αναφοράς.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος έλεγχος θα γίνει τον Ιούλιο του 2025 και μπορεί να δώσει το Χ.Α. έως δύο εξάμηνες προθεσμίες για βελτίωση, άρα η προθεσμία το αργότερο λήγει 30/6/2026.
Εντός 3 μηνών από την πρώτη παράταση ο εκδότης πρέπει να βάλει δύο ειδικούς διαπραγματευτές.
Αλλαγές στην Επιτήρηση
Εκτός από την προσθήκη του κριτηρίου της διασποράς που στέλνει εταιρείες στην επιτήρηση αλλάζει και το κριτήριο που αναφέρεται στις ζημιές σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια, ενώ αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των ιδίων κεφαλαίων.
Πιο αναλυτικά, συνεχίζουν να μετράνε τα ίδια κεφάλαια στη λήξη της χρήσης και αν είναι αρνητικά εισέρχεται στην Επιτήρηση η εταιρεία, αλλά αν είναι θετικά αλλά μικρότερα του 1 εκατ. ευρώ πάλι εισέρχεται στην Επιτήρηση αν δεν υπάρχει δέσμευση βελτίωσης.
Αν τώρα οι ζημιές είναι μεγαλύτερες του 30% των ιδίων κεφαλαίων, τα ίδια κεφάλαια εξετάζονται στην έναρξη της χρήσης.
Δηλαδή πόσα ήταν πριν αφαιρεθούν οι ζημιές της χρήσης. Αυτή η αλλαγή θα ισχύσει με τα αποτελέσματα χρήσης 2024.
Επίσης τίθεται όριο τουλάχιστον 50% των συνολικών ιδίων κεφαλαίων για τις μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας ή του ομίλου.
Αλλαγές στην ενημέρωση των επενδυτών
Οι εισηγμένες οφείλουν πλέον να δημοσιεύουν και δελτίο τύπου μαζί με τα αποτελέσματα, αλλά και αν έχουν θέμα με την Επιτήρηση να δημοσιεύουν ενημέρωση για τις ανάγκες τακτικού ελέγχουν της ένταξης στην κατηγορία.
Αρκετές αλλαγές έχει ο κανονισμός και στο θέμα της αγοράς παραγώγων προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναβαθμιστεί η αγορά.
Δείτε αναλυτικό οδηγό της διοίκησης του Χ.Α. για τις αλλαγές εδώ.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών