Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Amber Alert - Το 22% των επενδυτών του Χρηματιστηρίου «απλά εξαφανίστηκε» μέσα στο καλοκαίρι - Ζητούνται επενδυτές!

Amber Alert - Το 22% των επενδυτών του Χρηματιστηρίου «απλά εξαφανίστηκε» μέσα στο καλοκαίρι - Ζητούνται επενδυτές!
Οι ξένοι επενδυτές και τον Αύγουστο ήταν πωλητές συμπληρώνοντας 4 συνεχόμενους μήνες εκροών
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλη είναι η καθίζηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος το καλοκαίρι και είναι κάτι που παρατηρείται παραδοσιακά τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά αυτό το καλοκαίρι ήταν ακόμα πιο απογοητευτικό για όσους παρακολουθούσαν τις συνεδριάσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Τα επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ (Axianumbers) επιβεβαιώνουν την απουσία επενδυτών και με το παραπάνω.
Αν και υπάρχουν δεκάδες φθηνές μετοχές, όπως παρατηρούν τα στελέχη της αγοράς, σε όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων, η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι τρομακτική και έως ένα μεγάλο βαθμό η απουσία αυτή των επενδυτών, κρατάει χαμηλά τις αποτιμήσεις των εταιρειών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Αύγουστο οι ενεργές μερίδες, δηλαδή αυτοί οι επενδυτές που έκαναν τουλάχιστον μία πράξη (αγορά ή πώληση) ήταν 23.876.
Ουσιαστικά αντιστοιχεί σε 1.194 επενδυτές ανά συνεδρίαση!
Μάλιστα αν δεν υπήρχε η μεγάλη πτώση της αγοράς στις αρχές Αυγούστου, που έκανε κάποιους επενδυτές να πανικοβληθούν και να πουλήσουν και κάποιους άλλους με ρευστότητα να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, αλλά και το rebalancing των δεικτών MSCI, τα νούμερα θα ήταν ακόμα χειρότερα.
Από τα υψηλά της αγοράς τον περασμένο Μάιο, όπου ο γενικός δείκτης έγραψε τις 1.500 μονάδες και η συμμετοχή των επενδυτών ήταν στις 28.380 μερίδες, τον Αύγουστο είχε «χαθεί» το 16% των επενδυτών.
Ακόμα χειρότερα βέβαια ήταν τα ποσοστά για Ιούνιο όπου σε σύγκριση με τον Μάιο έλειψε το 22% των επενδυτών και περίπου το 21% τον Ιούλιο.
Προφανώς και η απουσία των επενδυτών έχει επηρεάσει την αξία των συναλλαγών με τις μετοχές να κάνουν μικρούς όγκους καθημερινά εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Μάλιστα στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ακόμα πιο περιορισμένο και η δυνατότητα κάποιου επενδυτή να πουλήσει ένα αξιόλογο αριθμό μετοχών, είναι περιορισμένη μέσα σε μία συνεδρίαση σε αρκετές περιπτώσεις.
Από την άλλη, οι ξένοι επενδυτές και τον Αύγουστο ήταν πωλητές συμπληρώνοντας 4 συνεχόμενους μήνες εκροών, αλλά λόγω των placements που είχαν γίνει από βασικούς μετόχους (Μυτιληναίος και Jumbo), εμφανίζονται από την αρχή του έτους να έχουν ακόμα σημαντικές εισροές ύψους 360 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης