Επανακάμπτει ο προβληματισμός στις τουριστικές επιχειρήσεις, μετά την «ψυχρολουσία» δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων
Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, η πληρότητα άγγιξε το 85% - 90% κυρίως στο νομό Ιωαννίνων, τα Λουτρά Πόζαρ, την Αράχωβα, το Πήλιο, την ορεινή Αρκαδία και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται δίπλα σε χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα ή πιο κοντά στην Αθήνα.
«Πρόκειται για μια επανάληψη του ίδιου σκηνικού που ζήσαμε κατά το εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά με την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων νωρίτερα και εφόσον η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων δεν επηρεάσει καταλυτικά την ψυχολογία του ταξιδιωτικού κοινού», τονίζουν πηγές των ξενοδόχων.
Ορισμένοι δηλώνουν επιφυλακτικοί μετά την «ψυχρολουσία» των 21.657 κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι δεν θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση του εορταστικού τριημέρου και εκτιμούν ότι ακόμα και εάν υπάρξουν κάποιες ακυρώσεις «θα καλυφθούν γρήγορα με νέες κρατήσεις».
«Αισθάνονται ασφαλείς στα ξενοδοχεία»
Προσθέτουν μάλιστα εμφατικά ότι η ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι ένας από τους λόγους που οι Έλληνες τις εμπιστεύονται «διότι αισθάνονται ασφαλείς σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».
Αντίθετα για τα Θεοφάνεια οι κρατήσεις παραμένουν κολλημένες στο 60%, αφού «έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, θα πρέπει να περιμένουμε έως και την τελευταία στιγμή για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», τονίζουν και σημειώνουν ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια για το προσεχές τριήμερο σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι η πανδημία με τις ταξιδιωτικές προϋποθέσεις που τέθηκαν σε ισχύ σε Ελλάδα και Ευρώπη τις προηγούμενες ημέρες, φρέναρε σε συντριπτικό ποσοστό τον εισερχόμενο τουρισμό, όπως αυτόν από τα γειτονικά Βαλκάνια με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
«Το γεγονός αυτό ενισχύει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται πλέον οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας στους αστικούς προορισμούς που βλέπουν χαμηλές πληρότητες, ακούν δυσοίωνες προειδοποιήσεις για την πορεία της Omicron και καταγράφουν αναβολές και ακυρώσεις στις διεθνείς αερομεταφορές, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων περιορισμών από χώρες που πλήττονται από τη νέα μετάλλαξη».
«Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά…»
Ο προβληματισμός για το τι θα επακολουθήσει μετά τις γιορτές επανακάμπτει δριμύτερος στις τάξεις των επιχειρηματιών που συμβαδίζει και αυτός με την πορεία της πανδημίας.
«Όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα, αυξάνεται η ανησυχία μας.
Προς το παρόν παραμένουμε αισιόδοξοι ότι δεν θα επηρεαστεί η σεζόν του 2022 και δεν έχουμε ενδείξεις περί του αντιθέτου», σημειώνουν και εκτιμούν ότι από τον Απρίλιο και έπειτα, τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλότερα για τον ελληνικό τουρισμό.
«Ευελπιστούμε ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2021, αλλά ο αγώνας επιβίωσης δεν έχει ακόμα τελειώσει.
Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα προσθέτουμε απώλειες και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να ανακάμψουν πλήρως οι επιχειρήσεις και περισσότερο αυτές που τη δεδομένη χρονική στιγμή πιέζονται παραπάνω από την εξέλιξη της πανδημίας και το ράλι στις τιμές της ενέργειας», εξηγούν.
Για αυτό και προσβλέπουν να ευοδωθεί, όπως λένε, ο διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να δρομολογηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για να αποφευχθούν καταστάσεις «βαρυχειμωνιάς», ιδιαίτερα για 1300 ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλάδα που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος.
Πρωταρχικός στόχος η στήριξη των προορισμών
Παρά τις αντίξοες συνθήκες πανευρωπαϊκά, το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ (με την καμπάνια που έχει ξεκινήσει να «τρέχει») έχουν θέσει ως στρατηγικό τους στόχο από το τέλος της φετινής χρονιάς και τους πρώτους μήνες του 2022, τη στήριξη των χειμερινών προορισμών και του city break στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.
Το 2021 η πληρότητα που ανακτήθηκε στα ξενοδοχεία σε σχέση με το 2019 έφτασε περίπου στα επίπεδα του 50% - 60%, όμως το ενεργειακό κόστος που έχει εκτοξευτεί στα ύψη «ροκανίζει» τη ρευστότητα και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων που διανύουν έναν τρίτο δύσκολο χειμώνα.
«Είναι πολύ σημαντικό να τεθεί η Omicron υπό έλεγχο και να βελτιωθούν τα επιδημολογικά δεδομένα μέχρι την άνοιξη.
Οι εμβολιασμοί παραμένουν το ισχυρό μας όπλο και όλοι μαζί πρέπει να είμαστε ενωμένοι στη μάχη, ώστε να μην επηρεαστούν οι κρατήσεις που αναμένουμε για τη νέα χρονιά.
Η χώρα μας σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προβλέπεται να πρωταγωνιστήσει και πάλι τουριστικά στον ευρωπαϊκό Νότο, γιατί έχει επιδείξει τρομερή ανθεκτικότητα και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας αυτά τα δύο χρόνια της Covid-19», τονίζουν άνθρωποι της αγοράς.
«Κλειδί» η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Η Ελλάδα προσδοκά αύξηση πτήσεων, διαθεσιμότητας θέσεων και δρομολογίων από τον Μάρτιο του 2022 προς ώριμους αρχικά προορισμούς που μπορούν να υποστηρίξουν κλιματολογικά το «άνοιγμα από νωρίς» στην off season χρονική περίοδο.
Με όραμα την ολική επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας μέσα στην καινούργια χρονιά και την περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας πραγματοποιεί σειρά επαφών με tour operators, εταιρείες κρουαζιέρας και αεροπορικές εταιρείες για την προσέλκυση περισσότερων και ποιοτικότερων επισκεπτών, προβάλλοντας την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού, τις ποιοτικές υπηρεσίες και την καθιέρωση του brand Ελλάδα παγκοσμίως ως ένας από τους περισσότερο ασφαλείς προορισμούς.
Η συμφωνία με μεγάλους Ομίλους όπως ο Der Touristik μέσω συνδιαφήμισης για τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, με την Norwegian Cruise Line για 200.000 επιβάτες κρουαζιέρας το 2022 από τις 2 Μαρτίου 2022 έως τις 22 Νοεμβρίου 2022 και την Jet2 για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας ώστε να ανοίξουν νωρίτερα πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς και την Αθήνα, δείχνουν πως ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» της νέας χρονιάς για να θεωρηθεί πετυχημένη, παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Μια επιτυχία όμως που δεν θα καθοριστεί μόνο από τον αριθμό των επισκεπτών ή τα έσοδα, αλλά θα δίνει προτεραιότητα στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και στις αξίες που προστίθενται στις τοπικές κοινωνίες, στην περιβαλλοντική διαχείριση και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού μας «θησαυρού».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών