Ο κατασκευαστικός όμιλος Ελλάκτωρ και βεβαίως η Εθνική Ασφαλιστική, βρέθηκαν στο επίκεντρο, έχουν πολύ παρασκήνιο, παρελθόν και σίγουρα μέλλον καθώς θα συνεχίσουν να μας απασχολούν καθώς πολλά ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί ή δρομολογηθεί.
Ο Ελλάκτωρ στο επίκεντρο
Σε αυτή την χρονική φάση, στην μεγάλη μάχη επικράτησης της Ελλάκτωρ κυριάρχησε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh που ενώ άμεσα κατέχει το 14,5% διόρισε το σύνολο της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου.
Είναι εντυπωσιακό αλλά η Reggeborgh με 14,5% άμεσα και η Invesco ο έτερος διεκδικητής της Ελλάκτωρ κατέχει το 25,57% των μετοχών και δεν έχει καμία συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο.
Η Reggeborgh είναι ολλανδικός επιχειρηματικός όμιλος που έχει παρουσία στην Ελλάδα άμεσα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 30,3% και στην Ελλάκτωρ με ποσοστό 14,5%.
Η Invesco των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου ελέγχουν το 25,57% και από ότι φαίνεται τηρούν με συνέπεια τον σχεδιασμό τους, καθώς καταβάλλουν τμηματικά το τίμημα αλλά επί της ουσίας είναι κάτοχοι του 25,57% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 25,57% άμεσα να μην έχει καμία συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο.
Βέβαια από την άλλη πλευρά η Reggeborgh δεν έχει μόνο 14,5% όπως αποδείχθηκε στην μάχη της Γενικής Συνέλευσης.
Εάν συμπεριληφθεί το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος κατέχει το 12,55% της Ελλάκτωρ καθώς και ένα ποσοστό 9% με 10% που έμμεσα και αφανώς ελέγχει, η Reggeborgh κατέχει το 36,55%.
Όμως η Reggeborgh δεν μπορεί να αποκαλύψει ότι κατέχει το 36,55% για πολλούς λόγους με κυριότερο, θα υποχρεωθεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση για να αποκτήσει δυνητικά έως και το 100% των μετόχων.
Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί γιατί η Reggeborgh δεν μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση καθώς εάν αποκαλυφθεί ότι άμεσα ελέγχει το 36,5%, έχει διορίσει το διοικητικό συμβούλιο, τότε θα τεθούν θέματα ανταγωνισμού καθώς θα επιβεβαιωθεί ότι το ολλανδικό family fund ελέγχει το 30,3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 36,5% της Ελλάκτωρ.
Εγείρονται ζητήματα επιτροπής ανταγωνισμού.
Δεν είναι τυχαία η στρατηγική της Reggeborgh
Η στρατηγική της Reggeborgh δεν είναι τυχαία.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh κατέχει το 14,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ και όλα τα άλλα ποσοστά έμμεσα.
Δεν έχει εξασκήσει την option του Μπόμπολα το 12,55% των μετοχών ενώ το υπόλοιπο 10% της Ελλάκτωρ το κατέχει αφανώς.
Η στρατηγική αυτή δεν έγινε τυχαία, π.χ. για να μην πληρώσει χρήματα – ισχύει και αυτό – αλλά κυρίως να μην τεθούν θέματα ανταγωνισμού καθώς η Reggeborgh είναι βασικός μέτοχος σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.
Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά εάν θα εξασκήσει την option του Μπόμπολα η Reggeborgh – φημολογείται ότι του έχουν προτείνει τιμή εξάσκησης τα 2,10 με 2,20 ευρώ ανά μετοχή αλλά ουδέποτε έχει αναφερθεί επίσημα.
Η Reggeborgh κατάφερε με 14,5% και με 35 εκατ ευρώ να ελέγξει το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ.
Η Reggeborgh λοιπόν δεν μπορεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση, μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αυτόκλητα.
Δεν είναι ο σκοπός της Reggeborgh να έχει ποσοστά πάνω από την καταστατική μειοψηφία το 33%.
Επίκειται αύξηση κεφαλαίου 100 με 150 εκατ ευρώ
Ο Ελλάκτωρ χρειάζεται για την εταιρία Άκτωρ τον κατασκευαστικό βραχίονα περίπου 100 με 150 εκατ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχουν παλαιοί και νέοι μέτοχοι.
Η αύξηση κεφαλαίου εάν υλοποιηθεί στον Ελλάκτωρ θα επιφέρει ενδιαφέρουσες μετοχικές αλλαγές, εάν πραγματοποιηθεί στην θυγατρική θα δρομολογηθούν άλλα δεδομένα.
Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δούμε και αξιολογήσουμε την στρατηγική της νέας διοίκησης της Ελλάκτωρ καθώς πρέπει να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό τι θα πράξουν, πως θα δομείται ο νέος όμιλος, θα υπάρχει νέος όμιλος, θα διασπαστεί η Ελλάκτωρ, θα διαμελιστεί, τι θα συμβεί;
Τι θα πράξει η πλευρά της Invesco;
Επίσημα η Invesco είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 25,57% στην Ελλάκτωρ και μαζί με το ποσοστό του εφοπλιστή Διαμαντίδη θα μπορούσε να ελέγχει το 30,5% των μετοχών.
Ουσιαστικά και επίσημα θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Ελλάκτωρ.
Η παρουσία της Invesco στον Ελλάκτωρ ευνοεί – βραχυπρόθεσμα – και τα σχέδια της Reggeborgh καθώς πολύ άνετα μπορεί να υποστηρίζει ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος στον Ελλάκτωρ είναι η Invesco άρα δεν εγείρονται θέματα ανταγωνισμού.
Η Invesco αποτελεί μια καλή παραλλαγή της Reggeborgh για να μην τεθούν θέματα ανταγωνισμού.
Οπότε η Reggeobrogh χρειάζεται την Invesco, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να αγοράζουν μετοχές και δυνητικά θα μπορούσαν να φθάσουν στο 33% των μετοχών του Ελλάκτωρ.
Η Εθνική τράπεζα, η απόρριψη του CVC από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής για την Ασφαλιστική και οι τρεις επιλογές…
Το κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας στις 28 Ιανουαρίου 2021 δεν έλαβε απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική και όπως προέκυψε οι διαπραγματεύσεις με το CVC θα παραταθούν έως τις 12 Φεβρουαρίου 2021.
Με βάση πληροφορίες η διοίκηση Παύλου Μυλωνά παρουσίασε στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας τρεις επιλογές.
Πάντως μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας εμφανίστηκαν να αποδοκιμάζουν την πρόταση του CVC του αμερικανικού fund για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Οι τρεις επιλογές
1)Επιλογή πρώτη να υπάρξει deal με το αμερικανικό fund CVC.
2)Να υλοποιηθεί δημόσια προσφορά IPO αλλά προφανώς η διάθεση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις 50% και 30% ή 40% και 40%.
3)Να πραγματοποιηθεί IPO δηλαδή δημόσια προσφορά με ταυτόχρονη αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή δηλαδή ο επενδυτής να αγοράσει στρατηγικό ποσοστό στην Εθνική Ασφαλιστική κατά το IPO.
Τι περιλαμβάνει η νέα οικονομική πρόταση του CVC;
Αποκαλύπτεται ότι τα 420 και 60 εκατ της πρότασης του CVC αφορούσαν το 100% της αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και όχι το 80% που τελικώς πωλείται.
Για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής που τελικά θα πουλήσει η Εθνική τράπεζα το τίμημα είναι το εξής
Μετρητά 330 εκατ ευρώ και προκαταβολικές προμήθειες 60 εκατ άθροισμα 390 εκατ ευρώ για το 80%.
Ωστόσο όλα τα θέματα που ήταν εμπόδιο και αφορούσαν τις τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες από μελλοντικά έσοδα επιλύθηκαν σχεδόν σε καθολικό βαθμό.
Πως σχεδιάζει να καταβάλλει τα 390 εκατ το CVC;
Το CVC σχεδιάζει να καταβάλλει 390 εκατ ευρώ στην Εθνική τράπεζα εφόσον κλείσει το deal για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ως εξής.
Περίπου 240 εκατ θα καταβάλλει μετρητά και 150 εκατ από δάνειο που έχει συνάψει με την Eurobank με… εγγύηση την Εθνική τράπεζα.
Το άθροισμα όλων αυτών 390 εκατ ευρώ.
Η επιλογή του IPO στο χρηματιστήριο, απλή δημόσια προσφορά ή με ταυτόχρονη είσοδο στρατηγικού επενδυτή
Η λύση της δημόσιας προσφοράς μέσω του χρηματιστηρίου έχει δύο εναλλακτικές επιλογές
- Η μια περίπτωση είναι να υπάρξει δημόσια προσφορά, προφανώς αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει deal με το CVC, όπου το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα διατεθεί σε δύο δόσεις στο χρηματιστήριο 40% με 40% ή 50% με 30%.
- Η άλλη περίπτωση είναι να υπάρξει δημόσια προσφορά με ταυτόχρονη είσοδο στρατηγικού συμμάχου, π.χ. IPO για το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής το οποίο θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή μέσω του χρηματιστηρίου
Συμπέρασμα
Το deal μεταξύ Εθνικής τράπεζας και CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής καθυστερεί.
Ωστόσο ακόμη υπάρχουν περιθώρια για deal για συμφωνία.
Οι δημόσιες προσφορές είναι υψηλού ρίσκου αλλά ο Παύλος Μυλωνάς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας… δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα.
Εάν η Εθνική πουλήσει την Ασφαλιστική, μόνο η εξέλιξη αυτή μπορεί να την φέρει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ των τραπεζών πάνω από την Eurobank.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών