Τα επιτελεία των τριών άλλων τραπεζών, Εθνικής, Alpha bank και Eurobank παρακολουθούν την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς και δίνουν σημασία, στο σκέλος των ξένων επενδυτών, όχι τύπου Paulson ή Μυστακίδης αλλά στο 30% των μετόχων που θα είναι ευρεία διασπορά.
Γιατί τους παρατηρούν;
Οι διοικήσεις των άλλων τραπεζών θέλουν να δουν το πραγματικό ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών και με βάση αυτό να καθορίσουν τις στρατηγικές τους.
Για την ώρα η Blackrock, η Fidelity, η Norges Bank Asset Management κ.α. έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Θα υπάρχουν πέραν από hedge funds και θεσμικοί επενδυτές, σοβαροί μακροχρόνιοι επενδυτές… σε αυτούς εστιάζουν οι διοικήσεις των άλλων τραπεζών.
Δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου αλλά είναι έτσι;
Η Εθνική τράπεζα και ο Παύλος Μυλωνάς δηλώνει ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται κεφάλαια, ήδη διαθέτει 5 δισεκ.
Η Alpha bank έχει αναφέρει ότι δεν θα ζημιώσει τους μετόχους της και δεν εξετάζει αύξηση κεφαλαίου καθώς ήδη διαθέτει 5,7 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Η Eurobank και ο Φωκίων Καραβίας ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρουν ότι δεν χρειάζονται αύξηση κεφαλαίου.
Προφανώς αυτές είναι οι επίσημες θέσεις και τις αναφέρουμε.
Η χρονοσειρά των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου, Alpha bank, Εθνική και Eurobank
Μετά την Πειραιώς, πότε θα υλοποιηθεί η επόμενη αύξηση κεφαλαίου δεν είναι σαφές.
Μπορεί να είναι σε δύο μήνες, μπορεί να είναι και το Καλοκαίρι του 2022.
Ωστόσο ας πάρουμε ένα παράδειγμα.
Εάν η Alpha bank που αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου – το τονίζουμε για να μην υπάρχουν παρερμηνείες – υλοποιούσε – λέμε αν... υπόθεση εργασίας – αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ με δικαιώματα προτίμησης θα συνέβαιναν τα εξής
Alpha bank τρέχουσα αποτίμηση 0,30 P/BV με χρηματιστηριακή τιμή 1,75 δισεκ. και 5,7 δισεκ. κεφάλαια.
Εάν ο Βασίλης Ψάλτης ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha bank αποφάσισε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ θα συνέβαιναν τα εξής.
Η τιμή της αύξησης με δικαιώματα προτίμησης θα καθοριζόταν με discount 40% επί της χρηματιστηριακής τιμής 0,60 0,70 ευρώ.
Μετά την αύξηση η Alpha bank θα είχε αξία 2,5 δισεκ. ευρώ με προοπτική 3 δισεκ. ευρώ δηλαδή θα έφθανε ή και θα ξεπερνούσε την Eurobank.
Με αποτίμηση 3 δισεκ. και νέα κεφάλαια 5,7 δισεκ. παλαιά κεφάλαια και 1,5 δισεκ. νέα κεφάλαια = 7,2 δισεκ. η σχέση P/BV θα ήταν 0,41 δηλαδή και πάλι θα θεωρείτο φθηνή η Alpha bank.
Ορόσημο η MSCI
H Alpha bank εκτιμούμε ότι ενώ παρακολουθεί σθενά τις εξελίξεις στην Πειραιώς και την πορεία της αύξησης κεφαλαίου... δεν θα βιαστεί.
Ίσως ορόσημο για την Alpha bank να είναι η αναβάθμιση της στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International δηλαδή Αύγουστο ή το πιθανότερο Νοέμβριο του 2021.
Η Alpha bank – το αναφέρουμε ως υποθετικό σενάριο – εάν η μετοχή της πήγαινε στα 1,5 ευρώ θα τολμούσε αύξηση κεφαλαίου.
Όσο υψηλότερη η τιμή τόσο καλύτερες οι προδιαγραφές της αύξησης κεφαλαίου.
Η Alpha bank δεν γνωρίζουμε πότε και εάν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου, μπορεί σε 3 μήνες σε 5 μήνες σε 12 μήνες ή και πολύ αργότερα.
Παρουσιάζουμε μια μελλοντική πτυχή…
Εάν υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου η Alpha bank θα ακολουθήσουν μετά βεβαιότητας Εθνική και Eurobank
Εάν η Alpha bank υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι και η Εθνική και η Eurobank θα υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου και τότε το bankingnews θα αναφέρει ότι δικαιώθηκε…
Είναι μια θέση μας που την υποστηρίζουμε με συνέπεια από το 2015… τολμήστε ελληνικές τράπεζες αυξήσεις κεφαλαίου....
Γιατί αυξήσεις κεφαλαίου;
1)Γιατί δεν είναι ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά αυξήσεις κεφαλαίου, προσθέτουν κεφάλαια δεν έρχονται να καλύψουν κεφαλαιακά ελλείμματα ή κεφαλαιακή ανεπάρκεια.
2)Οι τράπεζες με τις αυξήσεις κεφαλαίου θα μειώσουν αισθητά το DTC δηλαδή την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση προς ίδια κεφάλαια.
Να ληφθεί υπόψη ότι κάθε 1 δισεκ. αύξησης κεφαλαίου μειώνει 600 εκατ το DTC και 2 δισεκ. αύξηση θα μειώσει το DTC σχεδόν 1,2 δισεκ. ευρώ.
Θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα.
Ήδη στην Πειραιώς το DTC μειώνεται στα 3,7 δισεκ. ευρώ από 4 δισεκ.και αναλογεί στο 75% των κεφαλαίων
3)Οι τράπεζες προσελκύουν ξένους επενδυτές και στηρίζουν την αναπτυξιακή προοπτικής της Ελλάδος με κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη.
4)Η Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τις αυξήσεις κεφαλαίου θα καταστούν επενδύσιμες δηλαδή θα είναι ενδιαφέρουσες επενδυτικά στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι η κανονικότητα, η άρνηση είναι πρόβλημα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών