Η τράπεζα Πειραιώς είναι πλέον ισότιμη τράπεζα με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
Τι σημαίνει ισότιμη;
Σημαίνει ότι μετά την συγκέντρωση 1,38 δισεκ. μέσω αύξησης κεφαλαίου η τράπεζα Πειραιώς μηδενίζει τα NPEs και αναδύεται από την δυστοπία στην οποία βρισκόταν.
Πλέον η Πειραιώς μπορεί να αντιμετωπίσει με ίσους όρους τον ανταγωνισμό και αυτή η εξέλιξη αποτελεί σημαντική εξέλιξη που την διαφοροποιεί από την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόταν τα τελευταία χρόνια.
Ο Χρήστος Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς έχει συγκεντρώσει στην Eurobank και στην Πειραιώς συνολικά 4,2 δισεκ. ευρώ συνεχίζει την επιτυχημένη στρατηγική άντλησης κεφαλαίων.
Η Πειραιώς θα εστιάσει από εδώ και πέρα στην ανάπτυξη και όχι στο παρελθόν με τα προβληματικά δάνεια.
Γιατί η μετοχή της Πειραιώς σημειώνει ράλι;
Η μετοχή της Πειραιώς κλείδωσε στο limit up στα 2,58 ευρώ ή 130 εκατ ευρώ στις 26 Απριλίου 2021 και στις 27 Απριλίου είναι στα 2,85 ευρώ με κέρδη 10%.
Το ερώτημα είναι γιατί;
Πρωτίστως για να απαντήσουμε τεκμηριωμένα θα πρέπει να δούμε ορισμένα στοιχεία.
Όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της τράπεζας Πειραιώς στις 7 Μαίου και από 50,3 εκατ θα διαθέτει 1,25 δισεκ. μετοχές η μετοχή δεν θα αναπροσαρμοστεί… δεν θα κόψει για να χρησιμοποιήσουμε την παλαιά ορολογία.
Η αύξηση κεφαλαίου δεν πραγματοποιήθηκε με δικαιώματα προτίμησης αλλά δημόσια προσφορά.
Άρα η τρέχουσα τιμή όσο υπερβολική και εάν είναι θεωρείται πραγματική.
Το θέμα είναι που θα φθάσει η μετοχή της Πειραιώς;
Με σημερινές τιμές θα πρέπει να υπολογίσουμε 1,25 δισεκ. μετοχές Χ 2,85 ευρώ = 3,56 δισεκ. ευρώ δηλαδή αποτίμηση στο χρηματιστήριο μεγαλύτερη από την Eurobank στα 2,9 δισ.
Προφανώς και αυτό δεν δικαιολογείται.
Ποια η δίκαιη αξία;
Με βάση την τιμή της αύξησης κεφαλαίου 1,15 ευρώ και την τρέχουσα 2,85 ευρώ προκύπτει ένα premium 147% που σίγουρα εντυπωσιάζει αλλά δεν δικαιολογείται.
Γιατί δεν δικαιολογείται;
1)Γιατί η Πειραιώς με αποτίμηση 3,56 δισεκ. ευρώ εμφανίζει P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή τιμή 3,56 δισεκ. προς ίδια κεφάλαια 4,9 δισεκ. περίπου 0,72 η Πειραιώς είναι πολύ υπερτιμημένη
2)Ακόμη και εάν λάβουμε υπόψη ότι η Πειραιώς θα έχει κέρδη 300 εκατ το 2022 αυτό σημαίνει 3,56 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση – με βάση την τιμή 2,85 ευρώ στις 27 Απριλίου 2021 – προς 300 εκατ κέρδη του 2022 = σχεδόν 11,86 φορές P/E που επίσης είναι υπερβολικό με βάση τα ισχύοντα στον ανταγωνισμό.
Οι άλλες τράπεζες διαπραγματεύονται με όρους P/BV 0,34 με 0,54 και με όρους P/E με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 στο 7 δηλαδή αποτιμώνται στο χρηματιστήριο 7 φορές τα κέρδη.
Τελικά ποια είναι η δίκαιη αξία;
Εκτιμούμε ότι ανεβάζουνε την μετοχή μικρομέτοχοι και traders οι οποίοι γνωρίζουν τι θα συμβεί στην συνέχεια.
Η μετοχή της Πειραιώς νομοτελειακά θα υποχωρήσει το θέμα όμως είναι πόσο θα υποχωρήσει;
Η τιμή του παραγώγου στα 1,69 ευρώ έναντι των 2,85 ευρώ στην δευτερογενή αγορά θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζει καλύτερα την δίκαιη αξία και δίκαιη τιμή.
Τι σημαίνει αυτό ότι ακόμη και εάν συνεχιστεί η ανατιμητική κερδοσκοπία στην Πειραιώς θα διορθώσει με την εμφάνιση των νέων μετοχών και θα υποχωρήσει στα 1,4 με 1,8 ευρώ.
Τα επίπεδα των 1,4 με 1,8 ευρώ σημαίνει αποτίμηση στο χρηματιστήριο έως 2,25 δισεκ. ευρώ ή 1,8 με 2,25 δισεκ. ευρώ.
Αυτή είναι η δίκαιη αποτίμηση της Πειραιώς.
Οπότε η μετοχή προσεχώς θα διορθώσει ίσως λίγο πριν ή λίγο μετά την είσοδο των νέων μετοχών στις 7 Μαίου 2021.
Ποια η κατανομή στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι θα δοθούν 187 εκατ μετοχές ή 215 εκατ ευρώ.
Με βάση νεότερες πληροφορίες οι μέτοχοι που θεωρούνται παλαιοί και έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης – δηλαδή μικρομέτοχοι και θεσμικοί έλληνες - αυτοί κάλυψαν σχεδόν το 55% της έκδοσης δηλαδή 118 εκατ ευρώ.
Τα υπόλοιπα 97 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν μεταξύ παλαιών και νέων μετόχων.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι νέοι μέτοχοι δεν έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης.
Αυτό σημαίνει ότι τα 50 με 70 εκατ θα δοθούν στους νέους μετόχους όπερ σημαίνει 23% με 32% της έκδοσης που αφορά την Ελλάδα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών