Παρά την σημαντική εξυγίανση των τραπεζών, ειδικά στα NPEs και στα κεφάλαια που αντλήθηκαν, υπάρχουν ακόμη μελανά σημεία στους ισολογισμούς.
Τι πρέπει να ξέρει ο επενδυτής, ώστε να έχει πλήρη εικόνα του ρίσκου που αναλαμβάνει επενδύοντας στις τραπεζικές μετοχές;
Προφανώς και από τις σκοτεινές περιόδους των μεγάλων ζημιών, των εκροών καταθέσεων λόγω bank runs, των βιβλικών NPEs που είχαν φθάσει στα 106 δισεκ. στα ιστορικά τους υψηλά και στις δραματικές απώλειες κεφαλαίων, πολλά έχουν αλλάξει και σίγουρα υπάρχει μεγάλη βελτίωση.
Οι τράπεζες σταθεροποιήθηκαν, με την υποστήριξη του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 έχει επέλθει μεγάλη εξυγίανση, αντλούν κεφάλαια και σχεδιάζουν κινήσεις ενίσχυσης της κερδοφορίας.
Οπότε σε σχέση με το παρελθόν ο τραπεζικός κλάδος έχει βελτιωθεί εμφανώς αλλά ακόμη υπάρχουν θέματα στους ισολογισμούς που ο κάθε επενδυτής πρέπει να γνωρίζει.
Εθνική τράπεζα
- Τα έκτακτα κέρδη προσεχώς θα τελειώσουν και η Εθνική θα δοκιμαστεί με όρους προ προβλέψεων κερδών όπου συνεχίζει να υπολείπεται των άλλων τραπεζών. Η Εθνική πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κλείσει την ψαλίδα στο πυρήνα της κερδοφορίας με τις άλλες τράπεζες.
- Η Εθνική τράπεζα έχει 5,47 δισεκ. κεφάλαια αλλά το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι η υψηλότερη μεταξύ των 4 τραπεζών. Η παράμετρος αυτή θα αποτελέσει βαρίδι χρηματιστηριακό, χρειάζεται ένα μηχανισμό μείωσης και μόνο η μελλοντική κερδοφορία π.χ. 490 εκατ το 2022 δεν επαρκεί, θα χρειαστεί και αύξηση κεφαλαίου.
- Η μεγάλη παρουσία του ΤΧΣ κατέχει το 40,3% πρέπει να μειωθεί μαζί με το DTC λειτουργούν ανασταλτικά στην αναβάθμιση από την MSCI.
- Η Εθνική χρειάζεται μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό – αν και αυτός συντελείται σταδιακά ειδικά με τα νέα επιχειρηματικά δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω internet που θα ανακοινώσει η τράπεζα χωρίς φυσική παρουσία σε κατάστημα. Η αίσθηση πάντως είναι ότι υπολείπεται του ανταγωνισμού και η εικόνα αυτή πρέπει να αλλάξει.
- Όλες οι τράπεζες έχουν αντλήσει ρευστότητα από την ΕΚΤ όπως και η Εθνική προσεγγίζουν τα 45 δισεκ. και ειδικά η Εθνική 11,6 δισεκ. αυτή η ρευστότητα δεν μπορεί να μετατραπεί σε δάνεια… καθώς πρέπει να επιστραφεί εκ νέου στην ΕΚΤ.
- Ένα θέμα που θεωρούμε αρνητικό για την Εθνική είναι ότι θέλει να εστιάσει στην Ελλάδα, για ορατό μέλλον έχει αποκλείσει επέκταση στο εξωτερικό. Μάλιστα κλείσει και το κατάστημα της στο Λονδίνο.
Τράπεζα Πειραιώς
- Η τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει μια εικόνα που ενώ εξυγιαίνεται αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο στον ισολογισμό. Τα έξοδα εκ τόκων έχουν αυξηθεί με additional tier 1 ομόλογο 600 εκατ με επιτόκιο 8,75% περίπου 52 εκατ ευρώ. Ήδη πληρώνει σε ομόλογα tier 2 επιτόκια 9,75% και 5,5%. Αθροιστικά τα έξοδα εκ τόκων μόνο από εκδόσεις ομολόγων θα πληρώνει τον χρόνο σχεδόν 130 εκατ ευρώ.
- Υπολογίζεται ότι θα έχει την μεγαλύτερη εκροή εσόδων από τόκους καθώς λόγω της μεγάλης εξυγίανσης των NPEs οι τόκοι που λογιστικοποιούνται από προβληματικά δάνεια δεν θα εγγράφονται στα αποτελέσματα.
- Η πεποίθηση της αγοράς είναι ότι με την αύξηση των 1,38 δισεκ. δεν κάλυψε όλες τις κεφαλαιακές ανάγκες και ότι θα χρειαστεί εκ νέου αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου.
- Η πεποίθηση της αγοράς είναι ότι οι στόχοι κερδοφορίας που έχουν ανακοινωθεί είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν στην Πειραιώς σε σχέση με τις άλλες τράπεζες εάν ληφθεί υπόψη και τι πρέπει να κερδίζει η Intrum από την διαχείριση NPEs.
- Με χρηματιστηριακούς όρους το DTC στα 3,7 δισεκ. η δομή των μετόχων και οι 3 βασικοί ακρογωνιαίοι επενδυτές (Paulson, Helikon, Μυστακίδης) είναι δυνητικοί πωλητές και το ποσοστό του ΤΧΣ στο 27% δημιουργούν ένα είδος ανασφάλειας ότι placement θα έρθουν στο μέλλον.
- Η Πειραιώς θα επιτύχει την κανονικότητα της από το 2023 και έως τότε μπορεί να έχει υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου.
- Με χρηματιστηριακούς όρους θα κινείται στην ζώνη των 2 με 2,4 δισεκ. ευρώ εκεί προσδιορίζεται το fair value.
Eurobank
- Αν και με όρους κεφαλαίων και κερδοφορίας έχει βελτιωθεί, βοηθούν τα έσοδα από το εξωτερικό και τα ακίνητα… εντούτοις ο βασικός μέτοχος το Fairfax είναι δυνητικός πωλητής. Το φαινόμενο όλοι οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών είναι βασικοί πωλητές δεν θα πρέπει να το υποτιμήσουμε χρηματιστηριακά.
- Η αποχώρηση του ΤΧΣ με 1,34% ωστόσο θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, το ποσοστό είναι ασήμαντο στην μετοχική σύνθεση αλλά έχει μεγάλη σημειολογία.
- Η αγορά γνωρίζει ότι όταν πλησιάσει το 1 ευρώ η μετοχή της Eurobank το Fairfax θα εξετάσει να πουλήσει το 10% με 11% των μετοχών.
- Επίσης η Eurobank έως το τέλος του 2022 θα έχει υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ καθώς με αυτό τον τρόπο θα μειώσει επιθετικά το DTC και θα ισχυροποιήσει το αναπτυξιακό της μοντέλο.
- Ενώ έχει την πιο σταθερή κερδοφορία η Eurobank, θα επιτυγχάνει 500 εκατ κέρδη από το 2022 είναι και οριοθετημένη. Λίγα μπορούν να συμβούν ώστε η κερδοφορία να αλλάξει επί τα βελτίω.
- Δεν αποκλείεται στο μέλλον η Grivalia να αποσχιστεί εκ νέου από την Eurobank και μια πηγή εσόδων 110 εκατ θα χαθεί.
Alpha bank
- Η Alpha bank εμφανίζει στην αγορά μια εικόνα ότι δεν είχε διενεργήσει τις ορθές προβλέψεις για τα προβληματικά της δάνεια, οπότε τώρα στην φάση εξυγίανσης θα εμφανίσει περισσότερες ζημίες. Μέλλει να αποδειχθεί.
- Η αύξηση των 800 εκατ είναι θετική εξέλιξη αλλά δεν επαρκεί. Τα κεφάλαια από 5,4 δισεκ. θα αναρριχηθούν στα 5,7 δισεκ. με προοπτική 6 δισεκ. αλλά θα απαιτηθεί χρόνος.
- Το core PPI δηλαδή τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα θα βαίνουν μειούμενα λόγω μη λογιστικοποίησης τόκων από NPEs τα οποία θα τιτλοποιηθούν και θα εξέλθουν του ισολογισμού.
- Το χαμηλό DTC σε σχέση με όλες τις άλλες τράπεζες (θετικό στοιχείο) ισοσκελίζεται με την μεγάλη απώλεια κεφαλαίου λόγω εξυγίανσης.
- Η Κύπρος εμφάνισε σωρευτικά ζημία 1,4 δισεκ. ευρώ ήταν το πιο λανθασμένο πείραμα της τράπεζας στο εξωτερικό, καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν εμφάνισε τόσες ζημίες από την Κύπρο.
- Η ρευστότητα 12,9 δισεκ. από την ΕΚΤ επί της ουσίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθετικό δανεισμό.
Συμπέρασμα
Αποφύγαμε να αναφέρουμε το εξής τα δάνεια στο σύστημα είναι 129 δισεκ. κάποτε ήταν 260 δισεκ.
Εάν αφαιρέσουμε τα NPEs που θα εξέλθουν από τους ισολογισμούς άλλα 36 – 37 δισεκ. τότε τα δάνεια θα υποχωρήσουν κοντά στα 105 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή 4 μεγάλες τράπεζες θα μοιραστούν από 25-26 δισεκ. υγιή δάνεια η κάθε μια, παραείναι μικρές οι τράπεζες στην Ελλάδα, οι ισολογισμοί θα συρρικνωθούν καθώς ο πυρήνας εσόδων των τραπεζών τα υγιή δάνεια θα συρρικνωθούν σημαντικά.
Το τραπεζικό σύστημα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2003 στο τέλος του 2021 σχεδόν 18 χρόνια οπισθοδρόμηση…
Θα επανεκκινήσουν οι τράπεζες με αφετηρία 18 χρόνια πίσω λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης των δανείων, αυτό σίγουρα είναι μειονέκτημα για τους ισολογισμούς και τους μετόχους.
Επίσης οι μέτοχοι θα πρέπει να περιμένουν έως το 2023 ώστε να πάρουν μέρισμα και έως το 2023 ώστε οι τράπεζες να μπορούν να επαναγοράζουν ίδια μετοχές για να στηρίξουν την χρηματιστηριακή τους αξία.
Στην ανάλυση αυτή δεν έχουμε σκόπιμα προσμετρήσει πολλά παράταιρα στους ισολογισμούς, εάν ακόμη δεν κρύβονται προβληματικά δάνεια και εμφανίζονται ως υγιή καθώς και οι συμφωνίες με τις εταιρίες διαχείρισης όπως Intrum, Cepal και doValue που κρύβουν πολλά περίεργα μυστικά και ενίοτε… επώδυνα για τις τράπεζες – holding.
Υπάρχουν και άλλα που θα αναλύσουμε προσεχώς....
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών