Ενώ τα κέρδη και τα κεφάλαια στην Εθνική Τράπεζα αυξάνονται σημαντικά η μετοχή της έχει βαλτώσει, βρίσκεται πέριξ των 2,30 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2 δισ.
Στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιείται στις 30 Ιουλίου 2021 ένα από τα θέματα που θα εξεταστεί είναι η παροχή stock option σε στελέχη και εργαζομένους.
Ωστόσο υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα.
Με ονομαστική αξία στα 3 και με το νόμο να είναι σαφή ότι δεν μπορεί να δοθεί τιμή σε stock option κάτω από την ονομαστική αξία, έπρεπε να υπάρξει αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας από 3 στο 1 ευρώ.
Οπότε και σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, στα 2,30 ευρώ, η Εθνική να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε στελέχη και προσωπικό.
Ταυτόχρονα, στη γενική συνέλευση θα λάβει έγκριση για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την αποπληρωμή ομολόγων Tier Ι, ωστόσο στο σχεδιασμό της διοίκησης δεν υπάρχει έκδοση Tier I, αφενός γιατί δεν το χρειάζεται και αφετέρου γιατί είναι ακριβή έκδοση.
Εξελίξεις για το Frontier 14 Ιουλίου
Νέα παράταση έλαβε η διαδικασία ανακήρυξης του πλειοδότη για την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δισ. προβληματικών στεγαστικών δανείων.
Πλέον οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν περί της 14 Ιουλίου και η μάχη δεν είναι τόσο καθαρή όσο αρχικώς διαφαινόταν, αλλά αμφίρροπη.
Με την τιτλοποίηση Frontier και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Εθνική Τράπεζα βελτιώνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 και συνολικό κατά 1,7%, στο 18,7%.
Τα σχέδια για το 2022
Στο τέλος του 2021 η Εθνική Τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη 800-850 εκατ. ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει κάτω από 10% στα 4,6 δισ.
Για το 2022 σχεδιάζει είτε τη διανομή μετοχών, είτε διανομή μερίσματος, είτε επαναγορά ιδίων μετοχών (buyback).
Οι αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν συνεννόησης με τις εποπτικές αρχές στον SSM.
Γιατί η μετοχή της Εθνικής έχει βαλτώσει;
Ενώ τα κέρδη και τα κεφάλαια στην Εθνική Τράπεζα αυξάνονται σημαντικά η μετοχή της έχει βαλτώσει, βρίσκεται πέριξ των 2,30 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2 δισ.
Ο βασικός λόγος αυτής της εικόνας είναι το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πραγματοποιήσει placement του 20% των μετοχών, από 40,3% που κατέχει, σε βάθος χρόνου, παράμετρος που έχει επιδράσει αρνητικά στη συμπεριφορά της μετοχής.
Παρ’ όλα αυτά το Placement δεν θα γίνει άμεσα, καθώς οδεύει προς το τέλος του 2021.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών