Πολλοί θεωρητικοί οικονομολόγοι, όταν αναλύουν την οικονομία εστιάζουν στους βασικούς δείκτες, ΑΕΠ, κατανάλωση, εισαγωγές, εξαγωγές, επενδύσεις πάσης φύσεως για να αναλύσουν την πορεία μιας οικονομίας.
Ενώ τα στοιχεία αυτά δίνουν μια εικόνα για την πορεία της εθνικής οικονομίας, προφανώς, υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που αγγίζουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που άπτονται είτε της πραγματικής ανάπτυξης και πως αυτή διαχέεται στους πολίτες, είτε των παλαιών προβλημάτων και πως αυτά επιλύονται.
Π.χ. η Ελλάδα ανακοίνωσε ανάπτυξη 16,2% στο β΄ τρίμηνο του 2021 αλλά εάν δούμε από τι προήλθε η ανάκαμψη ήταν εισαγωγές και κατανάλωση – έκρηξη κατανάλωσης – μετά την μεγάλη πτώση το β΄ τρίμηνο του 2020 λόγω της πανδημίας του Covid 19.
Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στο ναδίρ, οπότε έχουμε μια οικονομία, που εισάγει, χρεώνεται, πλέον η Ελλάδα, βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ και καταναλώνει.
Η έκρηξη της κατανάλωσης θα έχει παροδικό χαρακτήρα και προφανώς θα σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα στα επόμενα τρίμηνα όταν και θα επέλθει ο εξορθολογισμός.
Οπότε η στατιστική ανάκαμψη της οικονομίας είναι μια επιφανειακή ανάκαμψη και όχι μια παραγωγική ανάκαμψη της οικονομίας.
Τα 100 δισεκ. πρόβλημα στα NPEs δεν έχουν επιλυθεί
Υπάρχει ένα πρόβλημα 100 δισεκ. που αναλογεί στο 56% του ΑΕΠ που δεν έχει επιλυθεί.
Επειδή μέσω τιτλοποιήσεων τα 100 δισεκ. NPEs μεταφέρονται στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων… γράφουμε εμείς ότι οι τράπεζες αντιμετώπισαν το κεφαλαιώδες ζήτημα των προβληματικών ανοιγμάτων.
Αυτό έχει συμβεί όχι γιατί επιλύθηκε το πρόβλημα, αλλά επειδή μεταφέρθηκε το πρόβλημα των NPEs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Το πρόβλημα μεταφέρθηκε… ακόμη δεν έχει επιλυθεί κανένα πρόβλημα.
Τίθεται μια ερώτηση, υπάρχουν περίπου 3.640 μεγάλες και μεσαίες εταιρίες που εμπλέκονται στα προβληματικά δάνεια.
Εάν προσθέσουμε τις μικρές, ατομικές εταιρίες και τα φυσικά πρόσωπα, τότε φθάνουν τα 1,78 εκατ έλληνες που αγγίζει αυτό το πρόβλημα.
Θα εστιάσουμε στις μεγάλες κυρίως και σε κάποιες μεσαίες εταιρίες που αριθμούν 3.640 και οι οποίες χρεοκόπησαν ή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
Οι ερωτήσεις
1)Τους τελευταίους 8 μήνες, που ενώ μεταφέρονται λόγω των τιτλοποιήσεων προβληματικά δάνεια εκτός των τραπεζικών ισολογισμών, πόσες εταιρίες έχουν εξυγιανθεί, πόσες έχουν χρηματοδοτηθεί και πόσες έχουν παρουσιάσει επιχειρηματικά πλάνα ανάκαμψης;
Η ερώτηση αυτή είναι πολύ κρίσιμη καθώς θα δείξει ότι όντως κάτι κινείται σε αυτή την κατηγορία των 100 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Η απάντηση όμως δεν θα ενθουσιάσει κανένα.
Καμία εξυγίανση δεν έχει συντελεστεί.
Οπότε το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει πρόβλημα.
2)Πόσες εταιρίες οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, οπότε ουσιαστικά αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα προσέφυγαν στον πτωχευτικό νόμο του άρθρου 106;
Ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε να δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην εξυγίανση, τουλάχιστον σε σχέση με το παρελθόν.
Η απάντηση όμως δεν θα ενθουσιάσει κανένα.
Εάν είναι όλες 10 που έχουν προσφύγει θα θεωρηθεί και επιτυχία.
Αναφερόμαστε πάντα στις μεγάλες προβληματικές εταιρίες που έχουν και βαρύτητα από πλευράς δανείων, εργαζομένων και υποχρεώσεων.
Το συμπέρασμα
Το συμπέρασμα επίσης δεν θα αρέσει σε κανένα.
Τα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια, συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα.
Ότι μεταφέρθηκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών και απλά έφυγε ένα βάρος από τις τράπεζες δεν σηματοδοτεί ότι επιλύθηκε το πρόβλημα.
Τα 100 δισεκ. παραμένουν 100 δισεκ. πρόβλημα.
Είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας… πολλές φορές στο μέλλον.
Όταν μιλάμε για ανάκαμψη θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν 1,78 εκατ έλληνες που έχουν τεράστια οικονομικά ανοίγματα με τις τράπεζες και περισσότερο τώρα με τις εταιρίες διαχείρισης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών