Η Attica bank – ακόμη – συνεχίζει να βρίσκεται υπό την ομηρεία Πανταλάκη του διευθύνοντος συμβούλου που έριξε την τράπεζα στα βράχια, κρατικοποιήθηκε και προσπαθεί με κάθε μέσο και τρόπο να διασωθεί…
Ενώ το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε στις 3 Νοεμβρίου 2021, η υπόθεση της αύξησης έχει μείνει ανοικτή καθώς τόσο η Bain Capital όσο και η Ellington αναφέρουν ότι για να επενδύσουν κεφάλαια από την πρώτη φάση θέλουν καθολική δέσμευση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σήμερα ελέγχει το 68,2% της Attica bank ότι θα υποστεί ακραίο dilution, δηλαδή αραίωση – απίσχναση.
Ως γνωστό η Attica bank θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ και με βάση τον αρχικό σχεδιασμό το ΤΧΣ θα επένδυε 180 εκατ και 60 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ και ίσως το ΕΦΚΑ χωρίς όμως ακόμη να θεωρείται δεδομένο.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε η ανακεφαλαιοποίηση της χρεοκοπημένης Attica bank να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Φάση πρώτη 240 εκατ αύξηση κεφαλαίου που θα καλύψει το ΤΧΣ και το ΤΣΜΕΔΕ
Φάση δεύτερη νέα αύξηση κεφαλαίου ή μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές όπου ο ιδιώτης επενδυτής θα εισφέρει κεφάλαια αλλά το ΤΧΣ θα υποστεί ακραίο dilution από 68,2% θα υποχωρήσει στο 20%.
Τα δύο funds που έχουν εμφανιστεί η Bain Capital και το Ellington που είναι ένα μικρό fund θα μπορούσαν να βάλουν χρήματα από την πρώτη φάση αρκεί να υπάρχει δέσμευση από το ΤΧΣ ότι στην δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης θα αποδεχθεί ακραίο dilution – αραίωση.
Κοινώς να δεχθεί το ΤΧΣ να επενδύσει κεφάλαια στην πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank και να τα χάσει.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πάντως αντιδρά, αποδέχεται ένα dilution σε επόμενη φάση αλλά όχι όπως το ζητούν τα δύο ξένα funds.
Τι ανέφερε το bankingnews από την 1η Νοεμβρίου 2021
Στις 3/11 οι όροι της ΑΜΚ της Attica bank – To TXΣ με 180 εκατ και ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ με 60 εκατ – Πότε φεύγει ο Πανταλάκης
Στις 3 Νοεμβρίου 2021 θα καθοριστούν οι όροι της αύξησης κεφαλαίου ύψους 240 εκατ ευρώ της Attica bank, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνεχίζει να συνομιλεί με την Bain Capital… ενώ διερευνά και την τραπεζική αγορά καθώς… όλη η διοίκηση της Attica bank θα αντικατασταθεί.
Ο Θ. Πανταλάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank ίσως έως μέσα Ιανουαρίου 2022 θα έχει αποχωρήσει.
Ο σχεδιασμός είναι ότι όλη η διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο θα αντικατασταθούν ριζικά δεν θα παραμείνει κανείς από την παλαιά διοίκηση που οδήγησε στα βράχια την Attica bank.
Ποιοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου;
Στην πρώτη φάση της αύξησης των 240 εκατ ευρώ θα συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 180 εκατ ευρώ, το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με 36 εκατ και 24 εκατ το ΕΦΚΑ.
Διεξάγονται διαπραγματεύσεις, ώστε το ΕΦΚΑ να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση.
Το ΤΧΣ κατέχει το 68,2% της Attica bank και το 14,7% το ΤΣΜΕΔΕ μετά την μετατροπή των warrants σε μετοχές.
Στην δεύτερη φάση η Bain Capital που είναι ο πιο σοβαρός επενδυτής, μεταξύ των δήθεν ενδιαφερομένων θα κάλυπτε νέα αύξηση από 120 έως 140 εκατ ευρώ.
Μετά την δεύτερη φάση η Bain Capital θα ξεπερνούσε το 51% στην Attica bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποχωρούσε μεταξύ 20% με 25% από 68,2%.
Η Bain Capital στην δεύτερη φάση
Η Bain Capital όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Bain Capital επισκέπτονται συχνά πυκνά την Ελλάδα εσχάτως.
Υπάρχουν σκέψεις να εκδοθεί και ένα μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 150 εκατ ή 250 εκατ στο οποίο θα συμμετέχουν η Bain Capital – εφόσον αυτός είναι ο τελικός επενδυτής, ενδιαφέρεται και η Ellington – και το ΤΣΜΕΔΕ.
Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό θα ξεπεραστεί και η άρνηση της DGComp να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια καθώς θεωρεί την συμμετοχή του ΤΧΣ state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
Το μετατρέψιμο ομόλογο των 150 ή 250 εκατ θα μετατραπεί άμεσα σε μετοχές και η Bain Capital και το ΤΣΜΕΔΕ θα ελέγχουν ποσοστό άνω του 51% ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποχωρήσει στο 30%.
Το σενάριο αυτό θεωρείται πιο ευέλικτο σε σχέση με την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών