Ως προτιμητέος επενδυτής για τις μη κύριες συμμετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, ανακηρύχθηκε το Βlantyre Capital, το οποίο επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την αρχική αγορά ( 2020 ) πακέτου κόκκινων δανείων .
Τότε το fund που δραστηριοποιείται σε ειδικές καταστάσεις εταιρειών που αντιμετωπίζουν προσωρινές προκλήσεις, απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς το πακέτο κόκκινων δανείων Τrinity I.
Τo τελευταίο, περιελάμβανε δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση των Μονών Βατοπεδίου και Σίμωνος Πέτρας καθώς και απαιτήσεις από κυριακάτικη εφημερίδα.
Η μεικτή λογιστική αξία των τριών δανείων ανερχόταν σε 128,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των υποθηκευμένων ακινήτων ανερχόταν σε 18,3 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός της πώλησης είχε διεξαχθεί από την Euroxx, ωστόσο ποτέ δεν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της συναλλαγής, το τίμημα, και ειδικότερα το ποσοστό κουρέματος επί των κόκκινων δανείων.
Χθες, η Τράπεζα Πειραιώς - μετά από διαγωνισμό που παρακολούθησε ο επόπτης SSM- ανακοίνωσε την σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας “με εταιρείες του ομίλου της Blantyre Capital Limited”, προκειμένου το αγγλικό Fund να διαχειριστεί τις μη κύριες συμμετοχές για δέκα χρόνια.
Η συμφωνία με την ονομασία Μayfair, αναμένεται να μειώσει ισόποσα ( σ.σ 200 εκατ. ευρώ ) το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και να βελτιώσει τον συνολικό Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς κατά 70 μονάδες βάσης.
Συγκεκριμένα, η αρχική σύμβαση είναι ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών περιμέτρου, ύψους 200 εκατ. ευρώ - από επιλεγμένες συμμετοχές που δεν σχετίζονται με τον χρηματοοικονομικο τομέα και την κύρια δραστηριότητα της Τράπεζας Πειραιώς – το οποίο θα πωληθεί στο Βlantyre, μέσω μιας εταιρείας ειδικού σκοπού. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές μεταξύ των συμμετοχών που μεταβιβάζονται είναι εταιρείες ακινήτων, βιομηχανικές περιοχές της πρώην ΕΤΒΑ, ακίνητα της ΜIG ( Σερβία ).
Από την συμφωνία έχει εξαιρεθεί η συμμετοχή στο Ερρίκος Ντυνάν, για το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί διαγωνισμός πώλησης εντός της νέας χρονιάς.
Στην συνέχεια, η Τράπεζα Πειραιώς θα υπογράψει μακροχρόνια συνεργασία διαχείρισης με μια δεύτερη εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία θα συμμετάσχει πλειοψηφικά το Blantyre, μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Με αυτόν τον τρόπο η Τράπεζα θα αναθέτει σ αυτή την διαχείριση ορισμένων assets, για τα οποία η εταιρεία ειδικού σκοπού της Blantyre θα λαμβάνει σταθερές προμήθειες και αμοιβή επιτυχίας.
Ποιός είναι ο διαχειριστής του Fund
Διαχειριστής του fund είναι ο βρετανός ινδικής καταγωγής κ. Μubashir Mukadam.
O εν λόγω διαχειριστής θήτευσε στο York Capital και στο ΚΚR. ( Pillarstone).
Και τα δυο funds δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορες δουλειές στην Ελλάδα.
Αργότερα, προχώρησε στην ίδρυση του Blantyre Capital,το οποίο ας σημειωθεί αποτελούσε ένα νεότεκτο fund κατά την ημερομηνία συναλλαγής των κόκκινων δανείων με την Τράπεζα Πειραιώς.(2020)
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς του Λονδίνου, ο Μukadam έχει δραστηριοποιηθεί στην αγορά των κόκκινων δανείων, κυρίως παρέχοντας “εξυπηρετήσεις”, δηλαδή αγοράζοντας κόκκινα δάνεια για ένα χρονικό διάστημα και εισπράτοντας τους αντίστοιχους τόκους.
Μια τέτοια περίπτωση αποτέλεσε και ένα δάνειο πακέτου Trinity Ι το οποίο αγόρασε μέχρις ότου το παραδώσει στον τελικό αγοραστή.
Αργότερα, ο Μukadam επιχείρησε να εμπλακεί στην εταιρεία Creta Farms, καθώς προχώρησε σε πρόταση χρηματοδότησης του κ. Τ. Δομαζάκη.
Ζημιές 584 χιλ. λιρών το 2020
Στα αποτελέσματα του 2020, το Blantyre Capital Limited εμφάνισε κύκλο εργασιών 4 εκατ. λίρες έναντι 4,7 εκατ. το 2019 ενώ οι ζημιές ήταν 584 χιλ. λιρών έναντι κερδών 1,2 εκατ. λιρών το 2019.
Όπως ισχυρίζεται το fund, το Blantyre Capital “προσφέρει υπηρεσίες επενδυτικής διαχείρισης σε μη ελεγχόμενα ( από την Αγγλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ) επενδυτικά σχήματα, με έμφαση σε ειδικές καταστάσεις, καθώς και σε περιπτώσεις χρέους.(stressed and distressed investments).
Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας Πειραιώς, η συμφωνία με το Βlantyre capital αφορά τον όμιλο και όχι την αγγλική εταιρεία.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankinngnews.gr
Σχόλια αναγνωστών