O SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών φαίνεται ότι επεξεργάζεται ορισμένα σχέδια για τις ελληνικές τράπεζες τα οποία έχουν τεράστιο ενδιαφέρον με όρους κεφαλαίων αλλά και χρηματιστηριακών αποτιμήσεων.
Πέραν από το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που αγγίζει τα 14,4 δισεκ. και αποτελεί διαχρονικό φλέγον ζήτημα που αγγίζει τα χαμηλής στάθμης κεφάλαια των τραπεζών… υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που αρχίζουν να μελετούν οι εποπτικές αρχές.
Συγκεκριμένα ο SSM επεξεργάζεται σχέδιο οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν το 50% των senior bond ή 9,2 δισεκ ευρώ.
Λίγο ιστορία
Οι ελληνικές τράπεζες όταν υιοθέτησαν τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν μαζικά τα NPEs τα οποία έβγαλαν από τους ισολογισμούς τους.
Ουσιαστικά τιτλοποίησαν NPEs και έναντι αυτών εξέδωσαν 3 κατηγοριών ομόλογα, κύρια υψηλής εξασφάλισης ή senior bond, μεσαίας κατηγορίας ή mezzanine bond και τα junior bond τα οποία δεν φέρουν καμία εξασφάλιση και έχουν μηδενική αξία.
Το ελληνικό κράτος λοιπόν εγγυήθηκε τα κύρια ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ύψους 18,48 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σε σύνολο 28,6 δισεκ. κρατικών εγγυήσεων τα 18,48 δισεκ. αφορούν κρατικές εγγυήσεις σε τράπεζες.
Οι κρατικές εγγυήσεις κατά τράπεζα
Το ελληνικό δημόσιο έχει παράσχει τις εξής κρατικές εγγυήσεις.
Eurobank 3,92 δισεκ. ευρώ
Alpha bank 5,41 δισεκ. ευρώ
Πειραιώς 6 δισεκ. ευρώ
Εθνική τράπεζα 3,14 δισεκ. ευρώ
Που εστιάζεται το πρόβλημα;
Ορισμένα στελέχη του SSM υποστηρίζουν ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει να μειωθούν και το βάρος που επωμίζονται οι τράπεζες θα πρέπει να διαχυθεί.
Μια πρόταση που απορρίφθηκε – και ορθώς απορρίφθηκε – είναι ότι οι κρατικές εγγυήσεις δεν μπορούν να περάσουν στο κρατικό χρέος.
Σε ένα τέτοιο σενάριο το ελληνικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos τις ενδοκυβερνητικές συναλλαγές αντί για 394,5 δισεκ. θα έφθανε στα 423 δισεκ. ευρώ, αφού οι συνολικές κρατικές εγγυήσεις ανέρχονται σε 28,6 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς αυτό θα ήταν ένα σενάριο καταστροφής για την Ελλάδα.
Η πρόταση μεταφοράς των κρατικών εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος έχει απορριφθεί μεταξύ άλλων και γιατί στην Ιταλία έχουν δοθεί 105 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις και το ήδη επιβαρυμένο χρέος, όπως και στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Ποια νέα πρόταση εξετάζεται;
Μια πρόταση που εξετάζεται είναι η εξής.
Οι τράπεζες έχουν εκδώσει 18,4 δισεκ. Senior bond τα οποία φέρουν ισόποσες κρατικές εγγυήσεις 18,4 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν τα κύρια ομόλογα ή senior bond τα 18,4 δισεκ. και το κράτος παρέχει εγγυήσεις.
Μια πρόταση που επεξεργάζεται ο SSM είναι οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν το 50% των κύριων ομολόγων που κατέχουν ή senior bond.
Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι να μειωθεί το ρίσκο της τράπεζας και του δημοσίου καθώς, ορισμένοι είχαν υποστηρίξει ότι εάν προκύψουν ζημιές θα πρέπει οι μέτοχοι των τραπεζών να πληρώσουν τις ζημίες των κύριων ομολόγων και όχι το κράτος, δηλαδή ο εγγυητής των senior bond.
Εάν οι ελληνικές τράπεζες πουλήσουν το 50% των senior bond που κατέχουν ή 9,2 δισεκ. ευρώ επειδή αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα θα πρέπει να φέρουν επιτόκιο δελεαστικό π.χ. 6% ώστε να προσελκύσουν επενδυτές στην δευτερογενή αγορά.
Ταυτόχρονα εφόσον τα κύρια ομόλογα πουληθούν σε funds ή ιδιώτες επενδυτές προφανώς και αυτά τα ομόλογα θα συνεχίσουν να φέρουν την κρατική εγγύηση καθώς ως γνωστό η εγγύηση αφορά τον τίτλο όχι τον εκδότη του ομολόγου.
Το ομόλογο είναι εγγυημένο οπότε μεταφέρεται η εγγύηση στους κατόχους των ομολόγων.
Οι τράπεζες που διακρατούν τα κύρια ομόλογα θα φέρουν κρατική εγγύηση και όσα πουληθούν θα φέρουν επιτόκιο και κουπόνι που θα αντισταθμίζει το ρίσκο που περιλαμβάνουν τα ομόλογα αυτά.
Συμπέρασμα
Εάν οι ελληνικές τράπεζες κληθούν να πουλήσουν από τα 18,4 δισεκ. εγγυημένα ομόλογα τα 9,2 δισεκ. θα πρέπει να προσφέρουν ελκυστικά επιτόκια στους επενδυτές.
Ταυτόχρονα όμως τα ομόλογα που θα έχουν πωληθεί θα αποτελούν και το σημείο αναφοράς και για τα senior bond που θα κατέχουν οι τράπεζες οπότε ξαφνικά θα προκύψει ένα δείκτης αποτίμησης.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι τα senior bond κρύβουν λογιστικές ζημιές που ωστόσο δεν λογιστικοποιούνται επειδή διακρατούνται από τις ελληνικές τράπεζες.
Μια εκτίμηση είναι ότι η τρέχουσα λογιστική ζημία είναι 20% που σημαίνει περίπου 3,6 δισεκ. για τα 18,4 δισεκ. κρατικών εγγυήσεων.
Ταυτόχρονα φαίνεται ο SSM να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν λάβει 18,4 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις και ταυτόχρονα να μελετούν την διανομή μερισμάτων στους ιδιώτες μετόχους τους.
Ουσιαστικά δεν μπορεί στις πλάτες του δημοσίου να λαμβάνουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι αν και μερίσματα θα λάβει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Υπάρχει ζήτημα διανομής μερισμάτων, παρά τις αναφορές των ελλήνων τραπεζιτών ότι θα διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022 δηλαδή τον Μάρτιο του 2023, όπου θα ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματα.
Όχι το ζήτημα της διανομής μερισμάτων δεν είναι ξεκάθαρο, παραμένει ιδιαίτερα θολό και επισφαλές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών