Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bloomberg: «Φούσκα» το deal της JP Morgan με τη Viva Wallet - Kαι οι δύο πλευρές το μετάνιωσαν οικτρά

Bloomberg: «Φούσκα» το deal της JP Morgan με τη Viva Wallet - Kαι οι δύο πλευρές το μετάνιωσαν οικτρά
Το deal Viva Wallet - JP Morgan αποδείχθηκε σαθρό
Πόνο, τύψεις, μετάνοια προκάλεσε σε πάρα πολλούς επενδυτές που προέβησαν σε εξαγορές η φούσκα των venture capitals την περίοδο 2020 - 2022
Την ίδια στιγμή, η υπερβολική αυτοπεποίθηση πλήγωσε ορισμένους πωλητές των οποίων οι συμφωνίες αποδείχθησαν πολύ χειρότερες από ό,τι περίμεναν.
Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με το Bloomberg, φαίνεται να περιγράφει την εξαγορά της Viva Wallet από την JPMorgan Chase & Co.
Οι ιδιοκτήτες της Viva Wallet πούλησαν λίγο λιγότερο από το ήμισυ της εταιρείας τους στην JPMorgan αντί 800 εκατ. ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), με την αποτίμηση να φτάνει στα 1,66 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βάσει συμφωνίας, η αμερικανική τράπεζα είχε το δικαίωμα να εξαγοράσει την υπόλοιπη επιχείρηση, με τον Καρώνη της Viva Wallet να απαιτεί μια αποτίμηση εξόδου τουλάχιστον πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κάπως έτσι, όλα κατέρρευσαν σε σχέση με την ελληνική fintech και άρχισε μια μεγάλη δικαστική μάχη.
Τα δύο μέρη κατέληξαν να μηνύσουν το ένα τον άλλο σε δικαστήριο του Λονδίνου τον Φεβρουάριο, που έλαβε μια σολομόντεια απόφαση, επιτρέποντας και στις δύο πλευρές να πανηγυρίσουν νίκη.
«Αυτό που είναι ενδιαφέρον σε σχέση με την υπόθεση είναι πόση δύναμη έδωσαν οι της Viva στην JPMorgan χωρίς προφανώς να το συνειδητοποιήσουν.
Αλλά η μάχη τους, τύπου Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, άξιζε τον κόπο, ακόμα κι αν η μεθυστική τιμή εξόδου την οποία επιδιώκουν είναι πιθανότατα απρόσιτη» λέει το Bloomberg.
Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια υπενθύμιση προς στις μεγάλες τράπεζες για το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι η επιλογή εταίρων στον αγώνα των ψηφιακών εξοπλισμών.
Η ίδια η JPMorgan εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τη συμφωνία ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Frank, μια startup χρηματοοικονομικού σχεδιασμού που η τράπεζα ισχυρίστηκε ότι διόγκωσε δολίως τη βάση των πελατών της.
Με τη Viva, ο αγώνας έγινε γρήγορα πικρός. Οι πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες κατηγόρησαν την JPMorgan ότι εσκεμμένα εμπόδισε τα σχέδιά της για ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μειώσουν την αξία της Viva, ώστε η αμερικανική τράπεζα να την εξαγοράσει φτηνά.
Με τη σειρά της, η JPMorgan κατηγόρησε τον Καρώνη για άρνηση να συμφωνήσει σε προαποφασισμένη αποτίμηση ενώ ισχυρίστηκε ότι υπονόμευε τους διορισμένους διευθυντές της τράπεζας.
Εύλογα, οι σχέσεις μεταξύ του Καρώνη και του απερχόμενου επικεφαλής πληρωμών της JPMorgan, Τάκη Γεωργακόπουλου, ο οποίος διαχειριζόταν την επένδυση, επιδεινώθηκαν.
Η προσωπική έχθρα και αντιπάθεια ήταν τόσο άσχημη, που ο Καρώνης πανηγύρισε δημόσια την αποχώρησή του.
«Ελπίζω οι πρόσφατες αλλαγές ηγεσίας εντός της JP Morgan Payments να δώσουν την ευκαιρία για επανεκκίνηση του εποικοδομητικού διαλόγου», έγραψε ο Καρώνης στον ιστότοπο της Viva.

Το χρονικό της διαμάχης

Η JPMorgan θέλησε να πάρει τη Viva για την τεχνολογία της, την οποία οι καταστηματάρχες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δέχονται πληρωμές σε οποιαδήποτε συσκευή, καθώς και για τον κατάλογο των μικρομεσαίων πελατών της σε όλη την Ευρώπη, όπου η αμερικανική τράπεζα έχει περιορισμένη παρουσία.
Η Viva έμοιαζε να αποτελεί σαφή απάντηση στη φιλοδοξία της αμερικανικής τράπεζας να επεκταθεί εκτός των ΗΠΑ μέσω της χαμηλού κόστους διεθνούς επωνυμίας Chase.com.
Πριν από την επένδυση, η Viva σχεδίαζε να επεκταθεί στις ΗΠΑ – και αυτές οι προοπτικές ήταν μέρος του τρόπου με τον οποίο ο Καρώνης περίμενε να αγγίξει την αποτίμηση των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, υπήρχε μια «ρυτίδα»: ένας κανονισμός περιόριζε τις δραστηριότητες της Viva στις ΗΠΑ, εφόσον ήταν θυγατρική της JPMorgan International Finance, της οντότητας που έκανε την επένδυση.
Αυτός ο όρος αποτέλεσε σημείο ανάφλεξης όταν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ανέλαβαν να αποτιμήσουν τη Viva τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και η JPMorgan θέλησενα εξαγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές.
Η Viva ήθελε τα σχέδια επέκτασής της στις ΗΠΑ να συμπεριληφθούν στις προβλέψεις που υποστήριζαν τη μελλοντική της αξία. Η JPMorgan δεν το έκανε.
Η πιο τρομακτική πτυχή για τη Viva ήταν ότι ενέπιπτε στον ρυθμιστικό περιορισμό επειδή ήταν υπό την οντότητα JPMorgan International Finance.
Οποιοσδήποτε άλλος ιδιοκτήτης, συμπεριλαμβανομένων άλλων τμημάτων της JPMorgan, δεν θα αντιμετώπιζε τους ίδιους περιορισμούς.
Η νίκη της Viva σε ό,τι αφορά τους δικαστικούς αγώνες του Λονδίνου έχει να κάνει με ότι οι ανεξάρτητοι εκτιμητές έπρεπε να αγνοήσουν αυτόν τον περιορισμό και να λάβουν υπόψη μια πιθανή επέκταση των ΗΠΑ.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε φαντασίωση άγριας ανάπτυξης.
Οι υποθέσεις πρέπει να είναι εύλογες και να εγκρίνονται από την JPMorgan.
Όλα αυτά έχουν σημασία λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι επιλογές της JPMorgan.
Προβλέπονται τέσσερις περίοδοι, η καθεμία με διαφορά έξι μηνών, στη διάρκεια των οποίων η Viva αποκτά αξία και η JPMorgan μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της να αγοράσει την επιχείρηση.
Στις τρεις πρώτες, οι της Viva μπορούν να αρνηθούν να πουλήσουν εάν η αποτίμηση είναι μικρότερη από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά στο τέταρτο στάδιο δεν θα έχουν άλλη επιλογή.
Η JPMorgan μπορεί να αγοράσει την επιχείρηση αν θέλει σε οποιαδήποτε τιμή που οι εκτιμητές λένε ότι αξίζει.
Έτσι, για την τελική αξιολόγηση το καλοκαίρι του 2025, η αμερικανική τράπεζα θα έχει τον πρώτο λόγο.
Υπήρχαν άλλες προβλέψεις, αλλά αυτή είναι η πιο σημαντική πτυχή.
Για τον Καρώνη και τους συν αυτώ, η νίκη τους θα πρέπει να ανεβάσει την αποτίμηση, αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι θα πλησιάσουν τον στόχο των 5 δισ.
Και για τις δύο πλευρές υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Η JPMorgan θέλει η Viva να επιστρέψει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της.
Το ερώτημα είναι αν αυτό θα είναι πραγματικά νερό κάτω από τη γέφυρα.
Εάν η σχέση δεν αποκατασταθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, JPMorgan δεν θα ολοκληρώσει το deal.
Η τράπεζα θα μείνει με ένα ποσοστό σε μια επιχείρηση που θα μπορούσε να αξίζει λιγότερο από τα 800 εκατομμύρια ευρώ και η Viva έφυγε με έναν αδιάφορο και άχρηστο συνεργάτη που δεν θα πουλήσει αν δεν εμφανιστεί ένας άλλος υποστηρικτής με βαθιά τσέπη.


Αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές καταστάσεις του 2023, η Viva ανέφερε διεύρυνση ζημιών.
Ειδικότερα, το 2023, τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 162,3 εκατ. ευρώ (121,8 εκατ. ευρώ το 2022), εκ των οποίων τα 125,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών (acquiring) που πραγματοποίησε η θυγατρική Viva Payments.
Η αύξηση του τζίρου βελτίωσε τα μικτά κέρδη (68,1 εκατ. ευρώ από 57,5 εκατ. ευρώ το 2022), αλλά η σημαντική αύξηση προσωπικού (+40%) και λοιπών εξόδων οδήγησε σε διεύρυνση της ζημιάς (42,7 εκατ. ευρώ από 27 εκατ. ευρώ το 2022) σε λειτουργικό αποτέλεσμα.
Σε επίπεδο προσαρμοσμένων EBITDA ο όμιλος κατέγραψε ζημιά 31,7 εκατ. ευρώ (9,4 εκατ. ευρώ ζημιά το 2022).
Σε επίπεδο προ φόρων, η ζημιά ανήλθε σε 37,15 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους σε 38,5 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να μειώνεται σε 148,4 εκατ. ευρώ.
Οι συσσωρευμένες ζημιές (αποτελέσματα εις νέον) διαμορφώθηκαν στις 31/12/2023 σε 102,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου στο τέλος του 2023 διαμορφωνόταν σε 53%.
Προϋπόθεση για να επιτευχθεί κερδοφορία το 2024 αποτελεί, σύμφωνα με τη Viva, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με την υποστήριξη των μετόχων της.
Εάν αυτό δεν υλοποιηθεί η Viva θα προχωρήσει σε πιο επιθετική αναδιάρθρωση και βελτιστοποίηση κόστους.
Σε ένα τέτοιο σενάριο η κερδοφορία θα επανεμφανισθεί, προειδοποιεί η διοίκηση, στις αρχές του 2025, ακολουθώντας τους πιο σταδιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς.
Στις αρχές της φετινής χρονιά ξεκίνησε η παροχή της υπηρεσίας merchant advance σε περισσότερες από 15 ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό να τεθούν οι βάσεις για ανεξάρτητη παροχή πιστώσεων, μέσω της Vivabank, αφού προηγηθεί ένα σύστημα προ-βαθμολόγησης (credit pre-scoring system) της πιστοληπτικής ικανότητας εμπόρων.
Προ τριμήνου το ΔΣ της Viva Wallet ενέκρινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε Viva Payments την οποία κάλυψε εξολοκλήρου καταθέτοντας 40 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η Viva Wallet Holdings κάλυψε ΑΜΚ 5 εκατ. λιρών της βρετανικής θυγατρικής Viva Wallet. Com Ltd.

Δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται το εξής:
1)Φαίνεται λοιπόν ότι ο Χάρης Καρώνης είχε άλλες βλέψεις και άλλους στόχους.
Η Viva Wallet να σημειωθεί ότι έχει καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο 1,27 εκατ, εμφανίζει ζημιές… αλλά αξίζει σχεδόν 1,6 με 1,8 δισεκ. στο σύνολο των μετοχών…
Πραγματικά έχουμε απορία πως προκύπτουν αυτές οι αποτιμήσεις…κατά την άποψη μας η εταιρία δεν μπορεί να αξίζει πάνω από 700 εκατ στο σύνολο της οπότε το 48,51% που πωλείτο δεν αξίζει πάνω από 350 εκατ και πολλά λέμε….

2)Η Viva Wallet είναι μια neo bank αλλά σημαίνει πολλά και δεν σημαίνει και τίποτα.
Είναι ένα σύστημα πληρωμών που θεωρούμε ότι έχει ακραία υπερτιμολογηθεί.
Ο σκοπός είναι ποιο είναι το κέρδος των μετόχων… και οι μέτοχοι κέρδος δεν έχουν περιμένουν οι μέτοχοι μειοψηφίας η DECA του Δασκαλόπουλου και η Λάτση να πουλήσουν για να πάρουν το κεφάλαιο που επένδυσαν και υπεραξία…

3)Ούτε η Viva Wallet, ούτε η Viva Bank κατά την άποψη μας δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη.
Θα υποθέσουν πολλοί, πως τότε η J P Morgan έδωσε τόσο υψηλό τίμημα εάν η Viva Wallet δεν έχει αξία;
Η J P Morgan έδωσε υψηλό τίμημα καθώς την περίοδο των επαφών οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, τώρα η Viva Wallet δεν αξίζει αυτά που παρουσίασε… ότι αξίζει…
Πως αποτιμάται ένα σύστημα πληρωμών φαίνεται ότι έχει πολλές υποκειμενικές προσεγγίσεις… ένας όμιλος με οριοθετημένα κεφάλαια και ζημιές πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να αποτιμάται σε αυτά τα επίπεδα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης