Η 19χρονη Αβάνι Λεχάρα έγινε η πρώτη Ινδή γυναίκα που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στην παγκόσμια αθλητική ιστορία, ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου στα 10 μέτρα με αεροβόλο τουφέκι στο Τόκιο.
Η Ινδή αθλήτρια Αβάνι Λεχάρα έγινε η πρώτη γυναίκα από τη χώρα της που κέρδισε ποτέ χρυσό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αφού σημείωσε 249,6 στον τελικό στο αεροβόλο τουφέκι των 10 μέτρων στο Τόκιο τη Δευτέρα (30/08). Η 19χρονη έσπασε το Παραολυμπιακό ρεκόρ και ισοφάρισε το παγκόσμιο με το κατόρθωμά της – νικώντας την προηγούμενη κάτοχο του τίτλου, την Κινέζα Ζανγκ Κούιπινγκ, όπως και την Ουκρανή Ιρίνα Σέιτνικ, οι οποίες κέρδισαν το αργυρό και το χάλκινο αντίστοιχα.
Αγωνιζόμενη στους πρώτους της Αγώνες, η Λεχάρα έγινε επίσης η πρώτη Ολυμπιονίκης ή Παραολυμπιονίκης της Ινδίας που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή, ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταλλίων της χώρας της στο Τόκιο σε πέντε! Η ίδια τόνισε ότι μπόρεσε να παραμείνει ήρεμη καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, χρησιμοποιώντας την ακλόνητη εστίασή της για να ολοκληρώσει το έργο που είχε.
«Είπα μόνο ένα πράγμα: ότι πρέπει να κάνω μία βολή τη φορά. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να έχει σημασία τώρα, απλά κάνε μια βολή τη φορά και τελείωσέ το. Από εκεί και πέρα, προσπαθώ να μην σκέφτομαι το σκορ ή τον απολογισμό των μεταλλίων», τόνισε η ίδια.
Το 2012 η Λεχάρα υπέστη τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό μετά από τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη. Ωστόσο, η ζωή της πήρε μια άλλη τροπή τρία χρόνια αργότερα, όταν άρχισε τη σκοποβολή. Το βιβλίο του θρύλου των Ολυμπιακών Αγώνων στη σκοποβολή Αμπινάβ Μπίντρα, της έδωσε την ώθηση να μετατρέψει το τη σκοποβολή από ένα χόμπι, στο επίκεντρο της ζωής της.
«Καλοκαιρινές διακοπές 2015, ο πατέρας μου με πήγε στο σκοπευτήριο. Στόχευσα μερικές φορές με το πιστόλι και μου φάνηκε εντάξει. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησα την σχολία μου ως χόμπι, και τώρα βρίσκομαι εδώ»!
Η Λεχάρα θα κοιτάξει να φορέσει περισσότερα μετάλλια στον λαιμό της στο μικτό αεροβόλο τουφέκι των 10 μέτρων, στο τουφέκι των 50 μέτρων στις 3 θέσεις SH1 των γυναικών και στα μικτά σε μικρές εκδηλώσεις SH1 με τυφέκιο 50 μέτρων.
Ξανθίππη Δασκαλάκη
Σχόλια αναγνωστών