O προβληματισμός των επενδυτών συνεχίζεται από την έκρηξη της πανδημίας και την εκτόξευση του πληθωρισμού
(upd16) Συντηρήθηκε το κλίμα αδράνειας στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 910 μονάδες, με πτωτικές τάσεις στις τράπεζες και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο.
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση τις συναλλαγές της ΔΕΗ, για μια ακόμη συνεδρίαση οι οποίες κάλυψαν το 45% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Αυξάνoνται οι ανησυχίες από την έκρηξη του πληθωρισμού και από τα αυξημένα κρούσματα της πανδημίας με τον φόβο νέων περιοριστικών μέτρων ενώ από την άλλη οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 910 μονάδων και ακολουθούν οι 900 μονάδες και με πρώτη αντίσταση τις 920 μονάδες και τις 930 μονάδες ενώ με βάση αυτά τα δεδομένα τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται για το 2021 στις 940 με 950 μονάδες.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -0,95% και ακολούθησαν Eurobank -0,63%, Εθνική -0,57% και Πειραιώς -0,42%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ +1,66% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Coca Cola -1,48% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Eν τω μεταξύ, με κέρδη +0,80% έκλεισε τελικά ο ΟΤΕ παρά το γεγονός ότι από σήμερα 15/11 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 0,2394646 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό).
Ως γνωστό και απόλυτα αναμενόμενο η ΔΕΗ αναβαθμίστηκε στον δείκτη MSCI Greece Standard απόρροια της αύξησης κεφαλαίου και της αύξησης της χρηματιστηριακής της αποτίμησης στα 3,7 με 3,8 δισεκ.
Η ημερομηνία διεκπεραίωσης των αλλαγών στον MSCI standard είναι 17 Νοεμβρίου 2021 ενώ μια μέρα νωρίτερα στις 16 Νοεμβρίου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου…γεγονός που θα πιέσει την μετοχή.
Ωστόσο θα ασκηθεί πίεση και για ένα άλλο λόγο.
Η αναβάθμιση της ΔΕΗ δεν επέφερε αναβάθμιση της στάθμισης του εν λόγω δείκτη MSCI Greece Standard οπότε τα funds θα πρέπει να πουλήσουν τις άλλες εταιρίες του δείκτη standard ώστε να τοποθετηθούν στην ΔΕΗ.
Αναμένεται τα funds να προβούν σε μια γενναία αναδιάρθρωση του δείκτη, δηλαδή θα πουλάνε τις άλλες μετοχές για να τοποθετηθούν στην ΔΕΗ... και συνολικά εκτιμάται ότι οι εισροές θα είναι 100-120 εκατ.
Πλέον στον MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται 6 μετοχές: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Alpha Bank, και Eurobank ενώ οι αλλαγές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών που ανακοίνωσε η MSCI θα τεθούν σε εφαρμογή στο κλείσιμο της αγοράς στις 30 Νοεμβρίου.
Πάντως και πέραν αυτών η ΔΕΗ με P/E 152 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 και με απόδοση ιδίων κεφαλαίων μηδέν… συνεχίζει να είναι πανάκριβη.
Τι θα συμβεί στις 19 Νοεμβρίου 2021;
Στις 19 Νοεμβρίου 2021 λήγουν τα παράγωγα για το μήνα Νοέμβριο, ενώ την ίδια ημέρα το βράδυ αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία από τον αμερικανικό ελεγκτικό οίκο Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Μια αναβάθμιση στην κλίμακα Ba2 δεν είναι το πιθανότερο σενάριο παρ΄ ότι η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη κλίμακα σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα αλλά μόνο οι προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές.
Η αναβάθμιση από την Moody’s δεν θα αλλάξει το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος.
Εάν δεν υπάρξει αναβάθμιση ούτε των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας θα είναι αρνητική έκπληξη.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,02% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,05%..
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, με την Eurobnak -0,92% και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την ΔΕΗ -2,34%... o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,44% .
Στις δημοπρασίες με το σύνολο των τραπεζών σε αρνητικό πρόσημο, με την Alpha Bank -0,95%...o Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -0,70%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,36% στις 910 μονάδες έχοντας υψηλό στις 914,48 μονάδες και χαμηλό τις 909,88 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στη ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 6,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,83 εκατ. ευρώ και όγκου 441 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 97 χιλ. τεμάχια αξίας 1,46 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 38 χιλ. τεμάχια αξίας 555 χιλ. ευρώ.
Η ΑΔΜΗΕ 188 χιλ. τεμάχια αξίας 483 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 302 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 79 χιλ. τεμάχια αξίας 1,03 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 910 μονάδων και ακολουθούν οι 900 - 895, οι 885, οι 875, οι 865 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 920 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 583 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 590 – 585 μονάδων και ακολουθούν οι 575, οι 565 μονάδες και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 615 - 620 μονάδες και οι 635 και οι 650 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,19%
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 15/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετές στο 1,19% και το Ιταλικό 10ετές στο 0,94% μετά τις χθεσινές πωλήσεις και μετά το άλμα του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Γερμανία στα υψηλά 30 ετών την προηγούμενη εβδομάδα
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στην αγορά ομολόγων είχε ομαλοποιηθεί λόγω των καθησυχαστικών ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι οι παράγοντες που προκαλούν τον υψηλό πληθωρισμό θα ξεπεραστούν στους επόμενους μήνες
Ωστόσο η Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Εν τω μεταξύ, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, ενώ επανέλαβε το μήνυμα ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το 2022.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,19% και το ιταλικό 10ετές στο 0,94% και με το μεταξύ τους spread στις 25 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 95 μονάδες ή 0,95% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Οι εξελίξεις στην Attica Bank - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ΑΜΚ
Οι συνομιλίες μεταξύ Attica bank και του fund Ellington δεν εξελίσσονται καλά… αφού το παρακαλούν να τοποθετήσει 20-30 εκατ στην αυτή την φάση της αύξησης κεφαλαίου των 240 εκατ… αλλά θέτει σκληρούς όρους και προϋποθέσεις.
Έτσι αποφάσισαν να επαναφέρουν και την Bain Capital και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται…
Οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Attica bank έχει μαύρη τρύπα 600 εκατ και επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε αυτή την φάση ανακεφαλαιοποίησης, όποιος επενδύσει κεφάλαια απλά θα τα χάσει… οπότε ζητούν ανταλλάγματα.
Ζητούν να πάρει όλη την ζημία ουσιαστικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 68,2% και βασικός επενδυτής στην αύξηση των 240 εκατ ευρώ της Attica bank.
Ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλείται να επιλύσει ένα πρόβλημα….
Έχει λάβει ενημέρωση από τον ESM τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ στον οποίο υπάγεται το ΤΧΣ και από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι εάν τοποθετηθεί στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ μόνο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το ΤΣΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ θα θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια και θα ακυρωθεί η διαδικασία.
Σε μια τέτοια περίπτωση η κατάληξη θα ήταν bail in δηλαδή διάσπαση της Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα.
Για τον λόγο αυτό το fund Ellington και η Bain Capital που εμφανίστηκαν – όπως εμφανίστηκαν – κατανοούν ότι δεν μπορούν να επενδύσουν σε μια τράπεζα που η μαύρη τρύπα της είναι περί τα 600 εκατ ευρώ.
Οπότε η Attica bank παρακαλάει την Ellington και την Bain Capital, ώστε να συμμετάσχει με 30-50 εκατ σε αυτή την αύξηση μαζί με το ΤΧΣ προφανώς που θα επενδύσει 150 με 180 εκατ ώστε να μην κριθεί state aid η αύξηση κεφαλαίου.
Εν συνεχεία θα εκδοθεί ένα ομολογιακό 100 με 150 εκατ μετατρέψιμο σε μετοχές από την Attica bank που θα καλύψει η Ellington ή η Bain Capital και έτσι θα αποκτήσει τον έλεγχο και ο Θεός… βοηθός.
Συμπέρασμα
Η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ στην Attica bank δεν επαρκεί.
Ο προτιμητέος επενδυτής δεν είναι και τόσο προτιμητέος και δεν είναι και τόσο επενδυτής.
Οι όροι που θέτει οι επενδυτές είναι τραγικοί, δεν έχουν καμία γνώση περί επενδύσεων σε τράπεζες και γεννώνται πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο… η Ellington μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα μια μη βιώσιμης τράπεζας όπως η Attica bank.
Η επικαιρότητα
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στην επιστημονική κοινότητα για την ανεξέλεγκτη πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας , με τις εισαγωγές ασθενών να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με τους νοσηλευόμενους να προσεγγίζουν τους 4.000, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Άλλωστε οι ειδικοί είχαν υποστηρίξει πως τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες ήταν μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν ήταν ικανά να αναχαιτίσουν το κύμα της πανδημίας, το οποίο εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.
Πλέον και με το σύστημα υγείας να είναι στα όρια του, επί τάπητος βρίσκονται πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Αν και πολλοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει πως πρέπει τα νέα μέτρα να αφορούν τους πάντες είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι, η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι ότι αφενός δεν θα υπάρξει νέο lockdown και αφετέρου ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.
Ωστόσο, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για κάποια παρέκκλιση από την ήδη υπάρχουσα στρατηγική για την αντιμετωπίση της πανδημίας, η οποία όπως είπε, στοχεύει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών και στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, βάζοντας έτσι στην άκρη τα σενάρια που διακινούνταν για νέα πιο αυστηρά μέτρα και για υποχρεωτικότητα όσον αφορά την γ' δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών.
Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου είπε πως αν έως σήμερα το βράδυ δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ, τότε από αύριο Τρίτη 16/11 το πρωί θα αρχίσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρώ
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 15/11 οι ασιατικές αγορές.
Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, παρά τους νέους περιορισμούς για τον έλεγχο της Covid-19 στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,56%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -0,16%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,25% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,03%.
Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 15/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη νέα έξαρση της πανδημίας και την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της ΕΕ, να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.
Ωστόσο, οι αγορές διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.
Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, ενώ επανέλαβε το μήνυμα ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το 2022.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,01% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείτσι στο +0,25%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,25% και το ETF GREC στο +0,11% (27,99 δολ. ).
Ήπιες απώλειες στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Ήπιες απώλειες καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,61 ευρώ, με πτώση -0,57% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0960 ευρώ, με πτώση -0,95% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4310 ευρώ, με πτώση -0,42% με όγκο 538 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9480 ευρώ, με πτώση -0,63% με όγκο 2,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,52 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,08 ευρώ, με άνοδο +5,88% και κεφαλαιοποίηση 482 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 4,10 ευρώ, με άνοδο +0,49% με όγκο 3,3 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,00 ευρώ, με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Ήπια πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola, Motor Oil και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα ξεχώρισε η ΔΕΗ και ακολούθησαν ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 29,90 ευρώ, με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση στα 11,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,21 ευρώ, με άνοδο +0,80% και αποτίμηση 6,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,42 ευρώ, με άνοδο +1,66% και αποτίμηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,55 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -0,75% και αποτίμηση 4,66 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,92 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,27 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,62 ευρώ, με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,07 ευρώ, με πτώση -1,25% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,50 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 799 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,91 ευρώ, με άνοδο +1,06% και κεφαλαιοποίηση 717 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0288 ευρώ, με άνοδο +6,67% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,19% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 25 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/11 στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με το ελληνικό 10ετές στο 1,19% και το ιταλικό 10ετές στο 0,94% μετά τις τελευταίες πωλήσεις στον απόηχο των τελευταίων ανακοινώσεων του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Γερμανία στα υψηλά 30 ετών.
Σημειώνεται ότι οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός έβαλαν φρένο στο επιθετικό sell off στα ομόλογα το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο η Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Όσο αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, θετικά έχουν επιδράσεις οι τελευταίες διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμοστεί το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,21% με το αμερικανικό 10ετές 1,54% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης από 149 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,95% ή 95 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 25 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 83 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 15/11 στις αγορές της Ευρώπης μετά τις τελευταίες πωλήσεις στον απόηχο των ανησυχητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό που δημοσιευτήκαν στις 10/11 σε ΗΠΑ και Γερμανία στα υψηλά 10 ετών.
Το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων είχαν περιοριστεί απόρροια των καθησυχαστικών ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια…
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Νοεμβρίου του 2021 στο 0,94%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/11/2021 στο -0,27% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,94% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση τις συναλλαγές της ΔΕΗ, για μια ακόμη συνεδρίαση οι οποίες κάλυψαν το 45% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Αυξάνoνται οι ανησυχίες από την έκρηξη του πληθωρισμού και από τα αυξημένα κρούσματα της πανδημίας με τον φόβο νέων περιοριστικών μέτρων ενώ από την άλλη οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 910 μονάδων και ακολουθούν οι 900 μονάδες και με πρώτη αντίσταση τις 920 μονάδες και τις 930 μονάδες ενώ με βάση αυτά τα δεδομένα τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται για το 2021 στις 940 με 950 μονάδες.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -0,95% και ακολούθησαν Eurobank -0,63%, Εθνική -0,57% και Πειραιώς -0,42%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ +1,66% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Coca Cola -1,48% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Eν τω μεταξύ, με κέρδη +0,80% έκλεισε τελικά ο ΟΤΕ παρά το γεγονός ότι από σήμερα 15/11 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 0,2394646 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό).
Ως γνωστό και απόλυτα αναμενόμενο η ΔΕΗ αναβαθμίστηκε στον δείκτη MSCI Greece Standard απόρροια της αύξησης κεφαλαίου και της αύξησης της χρηματιστηριακής της αποτίμησης στα 3,7 με 3,8 δισεκ.
Η ημερομηνία διεκπεραίωσης των αλλαγών στον MSCI standard είναι 17 Νοεμβρίου 2021 ενώ μια μέρα νωρίτερα στις 16 Νοεμβρίου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου…γεγονός που θα πιέσει την μετοχή.
Ωστόσο θα ασκηθεί πίεση και για ένα άλλο λόγο.
Η αναβάθμιση της ΔΕΗ δεν επέφερε αναβάθμιση της στάθμισης του εν λόγω δείκτη MSCI Greece Standard οπότε τα funds θα πρέπει να πουλήσουν τις άλλες εταιρίες του δείκτη standard ώστε να τοποθετηθούν στην ΔΕΗ.
Αναμένεται τα funds να προβούν σε μια γενναία αναδιάρθρωση του δείκτη, δηλαδή θα πουλάνε τις άλλες μετοχές για να τοποθετηθούν στην ΔΕΗ... και συνολικά εκτιμάται ότι οι εισροές θα είναι 100-120 εκατ.
Πλέον στον MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται 6 μετοχές: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Alpha Bank, και Eurobank ενώ οι αλλαγές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών που ανακοίνωσε η MSCI θα τεθούν σε εφαρμογή στο κλείσιμο της αγοράς στις 30 Νοεμβρίου.
Πάντως και πέραν αυτών η ΔΕΗ με P/E 152 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 και με απόδοση ιδίων κεφαλαίων μηδέν… συνεχίζει να είναι πανάκριβη.
Τι θα συμβεί στις 19 Νοεμβρίου 2021;
Στις 19 Νοεμβρίου 2021 λήγουν τα παράγωγα για το μήνα Νοέμβριο, ενώ την ίδια ημέρα το βράδυ αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία από τον αμερικανικό ελεγκτικό οίκο Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Μια αναβάθμιση στην κλίμακα Ba2 δεν είναι το πιθανότερο σενάριο παρ΄ ότι η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη κλίμακα σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα αλλά μόνο οι προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές.
Η αναβάθμιση από την Moody’s δεν θα αλλάξει το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος.
Εάν δεν υπάρξει αναβάθμιση ούτε των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας θα είναι αρνητική έκπληξη.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,02% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,05%..
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, με την Eurobnak -0,92% και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την ΔΕΗ -2,34%... o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,44% .
Στις δημοπρασίες με το σύνολο των τραπεζών σε αρνητικό πρόσημο, με την Alpha Bank -0,95%...o Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -0,70%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,36% στις 910 μονάδες έχοντας υψηλό στις 914,48 μονάδες και χαμηλό τις 909,88 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στη ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 6,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,83 εκατ. ευρώ και όγκου 441 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 97 χιλ. τεμάχια αξίας 1,46 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 38 χιλ. τεμάχια αξίας 555 χιλ. ευρώ.
Η ΑΔΜΗΕ 188 χιλ. τεμάχια αξίας 483 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 302 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 79 χιλ. τεμάχια αξίας 1,03 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 910 μονάδων και ακολουθούν οι 900 - 895, οι 885, οι 875, οι 865 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 920 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 583 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 590 – 585 μονάδων και ακολουθούν οι 575, οι 565 μονάδες και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 615 - 620 μονάδες και οι 635 και οι 650 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,19%
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 15/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετές στο 1,19% και το Ιταλικό 10ετές στο 0,94% μετά τις χθεσινές πωλήσεις και μετά το άλμα του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Γερμανία στα υψηλά 30 ετών την προηγούμενη εβδομάδα
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στην αγορά ομολόγων είχε ομαλοποιηθεί λόγω των καθησυχαστικών ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι οι παράγοντες που προκαλούν τον υψηλό πληθωρισμό θα ξεπεραστούν στους επόμενους μήνες
Ωστόσο η Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Εν τω μεταξύ, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, ενώ επανέλαβε το μήνυμα ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το 2022.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,19% και το ιταλικό 10ετές στο 0,94% και με το μεταξύ τους spread στις 25 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 95 μονάδες ή 0,95% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Οι εξελίξεις στην Attica Bank - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ΑΜΚ
Οι συνομιλίες μεταξύ Attica bank και του fund Ellington δεν εξελίσσονται καλά… αφού το παρακαλούν να τοποθετήσει 20-30 εκατ στην αυτή την φάση της αύξησης κεφαλαίου των 240 εκατ… αλλά θέτει σκληρούς όρους και προϋποθέσεις.
Έτσι αποφάσισαν να επαναφέρουν και την Bain Capital και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται…
Οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Attica bank έχει μαύρη τρύπα 600 εκατ και επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε αυτή την φάση ανακεφαλαιοποίησης, όποιος επενδύσει κεφάλαια απλά θα τα χάσει… οπότε ζητούν ανταλλάγματα.
Ζητούν να πάρει όλη την ζημία ουσιαστικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 68,2% και βασικός επενδυτής στην αύξηση των 240 εκατ ευρώ της Attica bank.
Ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλείται να επιλύσει ένα πρόβλημα….
Έχει λάβει ενημέρωση από τον ESM τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ στον οποίο υπάγεται το ΤΧΣ και από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι εάν τοποθετηθεί στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ μόνο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το ΤΣΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ θα θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια και θα ακυρωθεί η διαδικασία.
Σε μια τέτοια περίπτωση η κατάληξη θα ήταν bail in δηλαδή διάσπαση της Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα.
Για τον λόγο αυτό το fund Ellington και η Bain Capital που εμφανίστηκαν – όπως εμφανίστηκαν – κατανοούν ότι δεν μπορούν να επενδύσουν σε μια τράπεζα που η μαύρη τρύπα της είναι περί τα 600 εκατ ευρώ.
Οπότε η Attica bank παρακαλάει την Ellington και την Bain Capital, ώστε να συμμετάσχει με 30-50 εκατ σε αυτή την αύξηση μαζί με το ΤΧΣ προφανώς που θα επενδύσει 150 με 180 εκατ ώστε να μην κριθεί state aid η αύξηση κεφαλαίου.
Εν συνεχεία θα εκδοθεί ένα ομολογιακό 100 με 150 εκατ μετατρέψιμο σε μετοχές από την Attica bank που θα καλύψει η Ellington ή η Bain Capital και έτσι θα αποκτήσει τον έλεγχο και ο Θεός… βοηθός.
Συμπέρασμα
Η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ στην Attica bank δεν επαρκεί.
Ο προτιμητέος επενδυτής δεν είναι και τόσο προτιμητέος και δεν είναι και τόσο επενδυτής.
Οι όροι που θέτει οι επενδυτές είναι τραγικοί, δεν έχουν καμία γνώση περί επενδύσεων σε τράπεζες και γεννώνται πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο… η Ellington μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα μια μη βιώσιμης τράπεζας όπως η Attica bank.
Η επικαιρότητα
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στην επιστημονική κοινότητα για την ανεξέλεγκτη πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας , με τις εισαγωγές ασθενών να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με τους νοσηλευόμενους να προσεγγίζουν τους 4.000, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Άλλωστε οι ειδικοί είχαν υποστηρίξει πως τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες ήταν μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν ήταν ικανά να αναχαιτίσουν το κύμα της πανδημίας, το οποίο εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.
Πλέον και με το σύστημα υγείας να είναι στα όρια του, επί τάπητος βρίσκονται πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Αν και πολλοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει πως πρέπει τα νέα μέτρα να αφορούν τους πάντες είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι, η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι ότι αφενός δεν θα υπάρξει νέο lockdown και αφετέρου ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.
Ωστόσο, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για κάποια παρέκκλιση από την ήδη υπάρχουσα στρατηγική για την αντιμετωπίση της πανδημίας, η οποία όπως είπε, στοχεύει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών και στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, βάζοντας έτσι στην άκρη τα σενάρια που διακινούνταν για νέα πιο αυστηρά μέτρα και για υποχρεωτικότητα όσον αφορά την γ' δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών.
Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου είπε πως αν έως σήμερα το βράδυ δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ, τότε από αύριο Τρίτη 16/11 το πρωί θα αρχίσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρώ
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 15/11 οι ασιατικές αγορές.
Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, παρά τους νέους περιορισμούς για τον έλεγχο της Covid-19 στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,56%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -0,16%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,25% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,03%.
Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 15/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη νέα έξαρση της πανδημίας και την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της ΕΕ, να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.
Ωστόσο, οι αγορές διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.
Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, ενώ επανέλαβε το μήνυμα ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το 2022.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,01% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείτσι στο +0,25%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,25% και το ETF GREC στο +0,11% (27,99 δολ. ).
Ήπιες απώλειες στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Ήπιες απώλειες καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,61 ευρώ, με πτώση -0,57% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0960 ευρώ, με πτώση -0,95% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4310 ευρώ, με πτώση -0,42% με όγκο 538 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9480 ευρώ, με πτώση -0,63% με όγκο 2,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,52 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,08 ευρώ, με άνοδο +5,88% και κεφαλαιοποίηση 482 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 4,10 ευρώ, με άνοδο +0,49% με όγκο 3,3 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,00 ευρώ, με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Ήπια πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola, Motor Oil και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα ξεχώρισε η ΔΕΗ και ακολούθησαν ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 29,90 ευρώ, με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση στα 11,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,21 ευρώ, με άνοδο +0,80% και αποτίμηση 6,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,42 ευρώ, με άνοδο +1,66% και αποτίμηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,55 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -0,75% και αποτίμηση 4,66 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,92 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,27 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,62 ευρώ, με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,07 ευρώ, με πτώση -1,25% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,50 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 799 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,91 ευρώ, με άνοδο +1,06% και κεφαλαιοποίηση 717 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0288 ευρώ, με άνοδο +6,67% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,19% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 25 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/11 στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με το ελληνικό 10ετές στο 1,19% και το ιταλικό 10ετές στο 0,94% μετά τις τελευταίες πωλήσεις στον απόηχο των τελευταίων ανακοινώσεων του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Γερμανία στα υψηλά 30 ετών.
Σημειώνεται ότι οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός έβαλαν φρένο στο επιθετικό sell off στα ομόλογα το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο η Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Όσο αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, θετικά έχουν επιδράσεις οι τελευταίες διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμοστεί το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,21% με το αμερικανικό 10ετές 1,54% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης από 149 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,95% ή 95 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 25 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 83 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 15/11 στις αγορές της Ευρώπης μετά τις τελευταίες πωλήσεις στον απόηχο των ανησυχητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό που δημοσιευτήκαν στις 10/11 σε ΗΠΑ και Γερμανία στα υψηλά 10 ετών.
Το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων είχαν περιοριστεί απόρροια των καθησυχαστικών ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια…
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Νοεμβρίου του 2021 στο 0,94%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/11/2021 στο -0,27% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,94% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών