γράφει :
Από τις αδάνειστες και με βάση την ενημέρωση του εννεαμήνου δείχνει εικόνα τριών ταχυτήτων
Ο συνδυασμός επίσης μετρητών και καλής κερδοφορίας, αλλά χωρίς ιδιαίτερο growth ή story, επίσης δε φαίνεται να αποδίδει.
Οι επενδυτές έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί και φαίνεται πως θέλουν κάτι παραπάνω για να αγοράσουν μία μετοχή.
Συχνά, η εξωστρέφεια και η ανάδειξη επενδυτικών πλάνων, βοηθούν στη βελτίωση της χρηματιστηριακής εικόνας.
Τα παραδείγματα της φετινής πορείας μετοχών εταιρειών με αρνητικό καθαρό δανεισμό (μετρητά περισσότερα από τον τραπεζικό δανεισμό) δείχνουν πως οι επενδυτές θέλουν κάτι παραπάνω.
Από τις αδάνειστες και με βάση την ενημέρωση του εννεαμήνου (σημ. υπάρχουν αδάνειστες που δεν έδωσαν ενημέρωση για το ύψος των μετρητών στο τέλος Σεπτεμβρίου) δείχνει εικόνα τριών ταχυτήτων.
Αυτές που κινήθηκαν έντονα ανοδικά και λόγω ταμειακών ροών γύρισαν μέσα στο εννεάμηνο σε αρνητικό καθαρό δανεισμό (και με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) αλλά συνδυάζουν μεγάλη αύξηση κερδοφορίας και προοπτικές ανάπτυξης, αυτές που οι επενδυτές εντοπίζουν ρίσκα και βλέπουν υποχώρηση κερδών και αυτές που μάλλον οι επενδυτές αδιαφορούν αφού βλέπουν σταθερή κερδοφορία και «κουβάλημα» των μετρητών από χρήση σε χρήση.
Πιο αναλυτικά στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή των μετοχών εισηγμένων με αρνητικό καθαρό δανεισμό και άνοδο στο ΧΑ εντοπίζονται οι Quest και Πλαστικά Θράκης και από τις μικρότερες η Μουζάκης.
Η Quest έχει ενισχυθεί κατά 64% και η ενίσχυση του ισολογισμού έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό με αποτέλεσμα η μετοχή να συμπεριληφθεί στην τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Η Πλαστικά Θράκης επίσης έχει άνοδο 71% με τη μετοχή να εμφανίζει μεγάλη καθαρή κερδοφορία που δίνει μονοψήφιο p/e στην τρέχουσα χρήση.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις (π.χ. Edison και Eurobank Equities) έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια ανόδου με βάση τη δίκαιη αποτίμηση.
Η Μουζάκης, έχει σημαντική άνοδο 71%, καθώς η αξιοποίηση των ακινήτων δίνει καλή κερδοφορία πλέον, ενώ η ανησυχία των επενδυτών έχει να κάνει με την υποχρέωση της εταιρείας στους κληρονόμους από την αποπληρωμή δανείων βάσει της διαθήκης του αείμνηστου Ελ. Μουζάκη.
Στη δεύτερη περίπτωση δηλαδή των μετοχών με μετρητά αλλά και ανησυχίες για την πορεία των κερδών, εντοπίζονται οι περιπτώσεις των Jumbo, Flexopack και Mermeren, με τις μετοχές να υποχωρούν 10%, 30% και 17% αντίστοιχα.
Η Jumbo έχει δώσει αναλυτική ενημέρωση για το πως επηρεάζεται και πόσο έχουν στοιχίσει στην εταιρεία, τα περιοριστικά μέτρα, τα αυξημένα ναύλα και τα προβλήματα στην επάρκεια προϊόντων.
Τα μειωμένα κέρδη της Flexopack ήδη από το εξάμηνο προκάλεσαν ρευστοποιήσεις στη μετοχή με αποτέλεσμα με τα μεγέθη εννεαμήνου να δείχνει πιο ελκυστική η αποτίμηση.
Η Mermeren λόγω των περιοριστικών μέτρων είδε το 2020 τα μεγέθη να υποχωρούν, αλλά πλέον φαίνεται πως η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει και ήδη αποτυπώνεται στα στοιχεία εννεαμήνου.
Σημειώνεται βέβαια και η περιορισμένη διασπορά που στέκεται εμπόδιο σε μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν.
Στην τρίτη περίπτωση είναι οι εταιρείες που διαθέτουν επί σειρά υψηλή ρευστότητα αλλά σταθερή κερδοφορία με αποτέλεσμα οι μετοχές να κινούνται αδιάφορα.
Σε αυτήν την κατηγορία είναι οι εταιρείες ύδρευσης, τα λιμάνια, η ΕΧΑΕ, η Centric και η AS Company.
Λιμάνια και νερά έχουν ήπια πορεία φέτος.
Η ΕΥΑΘ έχει άνοδο 4%, η ΕΥΔΑΠ 10%, ο ΟΛΘ 4% ενώ ο ΟΛΠ υποχωρεί 8%.
Η Centric έχει άνοδο 7% και η AS Company 1%.
Οι αποτιμήσεις θεωρούνται ελκυστικές ή και κοντά στο δίκαιο σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, με τους περισσότερους να περιμένουν κάποιο νέο που θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη σε πωλήσεις και κέρδη.
Με άλλα λόγια οι επενδυτές θα ήθελαν να είχε αξιοποιηθεί ένα μέρος των μετρητών ήδη σε επενδύσεις.
Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών