γράφει :
Πληθωρισμός και ζήτηση, έχουν επηρεάσει την πορεία των ταμειακών ροών των εισηγμένων.
Ενώ τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, μέχρι στιγμής και με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, η πορεία των ταμειακών ροών, που αποτυπώνει το ταμειακό κάθε εταιρείας σε συγκεκριμένο χρονικά διάστημα, δεν ενθουσιάζει.
Πολλές εισηγμένες παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση δανεισμού ή μείωση ταμειακών διαθεσίμων, αφού η ισχυρή ζήτηση και οι υψηλές τιμές δημιούργησαν ανάγκη για περισσότερο κεφάλαιο κίνησης.
Αν τώρα, αυτό συνδυάστηκε και με επενδύσεις που είχε να κάνει η εταιρεία, τότε οι εκροές κεφαλαίων είναι μεγαλύτερες και άρα μεγαλύτερη η αύξηση του καθαρού δανεισμού.
Για κάποιες εταιρείες είναι μία φυσιολογική εξέλιξη αφού η αύξηση του τζίρου δε σημαίνει άμεσα και την πληρωμή από τους αγοραστές, επομένως έως ένα χρονικό διάστημα η εταιρεία τις χρηματοδοτεί.
Στην παρούσα χρονική συγκυρία όπου οι πρώτες ύλες καταγράφουν τεράστια αύξηση, ενώ η ζήτηση δημιουργεί ανάγκες για δημιουργία αποθεμάτων, παρατηρείται από πολλές εταιρείες μεγάλη αύξηση του καθαρού δανεισμού, αφού οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν έντονα αρνητικές.
Κορυφαίες εκροές κεφαλαίων καταγράφονται στη λογιστική κατάσταση της ΔΕΗ, με τις λειτουργικές ταμειακές ροές να είναι αρνητικές κατά 1,3 δισ. ευρώ από θετικές 576 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΗ έκαψε κεφάλαια, ενώ πέρυσι είχε δημιουργήσει.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εμφάνισε εξαιρετική κερδοφορία και ρεκόρ πωλήσεων αλλά οι λειτουργικές ταμειακές ροές έδειξαν εκροές 146,2 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι είχε εισροή 32,3 εκατ. ευρώ.
Η Aegean από την άλλη εμφανίζει εισροή 257 εκατ. ευρώ αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι αύξησε σημαντικά τις υποχρεώσεις της.
Με άλλα λόγια δεν έχει πληρώσει ακόμα υπηρεσίες ή προϊόντα που αγόρασε.
Η Σαράντης, της οποίας επίσης τα αποτελέσματα ικανοποίησαν, οι λειτουργικές ταμειακές ροές έδειξαν εκροή 15,5 εκατ. ευρώ.
Τα Πλαστικά Θράκης είχε εκροή 8,7 εκατ. ευρώ και η Flexopack που εμφάνισε μεγάλη αύξηση κερδών εκροή 2 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη εκροή 15,2 εκατ. ευρώ έδειξαν οι λειτουργικές ταμειακές ροές της Έλτον, με την κερδοφορία να εκτοξεύεται στα ύψη, όπως και οι απαιτήσεις και τα αποθέματα.
Τέλος η Παπουτσάνης είχε εκροή 1 εκατ. ευρώ από εισροή 3,8 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πάντως πως υπάρχει και το στοιχείο της εποχικότητας για κάποιες εταιρείες και κάποια τρίμηνα, λόγω παραγγελιών που αναμένουν δημιουργούν αποθέματα για να τα πουλήσουν στα επόμενα τρίμηνα και άρα και οι ταμειακές ροές έχουν το στοιχείο της εποχικότητας με εκροές κάποια συγκεκριμένα τρίμηνα, αλλά με εισροές λόγω των εισπράξεων σε άλλα.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών