Τέλος στα ψέματα με τη χαμηλή διασπορά. Ποια θα είναι τα ελάχιστα αποδεκτά όρια. Οι προθεσμίες προσαρμογής…
“Τέρμα τα αστεία” είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου κ. Γιάννος Κoντόπουλος θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τις εισηγμένες.
Συγκεκριμένα, για την εισαγωγή νέων εταιρειών στην Κύρια Αγορά θεσπίζεται το κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης, ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, θα υφίσταται υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς για τις εισηγμένες, ενώ για τις εταιρείες πάνω από 200 εκατ. ευρώ το ελάχιστο όριο διασποράς είναι 15% και στις επιχειρήσεις με κεφαλαιοποίηση κάτω από 200 εκατ. ευρώ, το ελάχιστο όριο ορίστηκε στο 25%.
Στόχοι των αλλαγών, η ενίσχυση της κύρους της αγοράς, η αύξηση του τζίρου και η αναβάθμιση του επενδυτικού προφίλ των εισηγμένων.
Η ισχύς του νέου κανονισμού θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2024, ενώ οι υφιστάμενες εταιρείες θα έχουν μια μεταβατική περίοδο ενός χρόνου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Ταυτόχρονα, με τα όρια, θα ενισχυθεί ο θεσμός του ειδικού διαπραγματευτή, θα καταργηθούν προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση νέων εισαγωγών, ενώ θα περιοριστεί ο χρόνος παραμονής στο καθεστώς επιτήρησης και αναστολής των μετοχών.
Tι χρειάζεται τις ανεπτυγμένες αγορές – Τιμολογιακή πολιτική – Και νέο Roadshow από JP Morgan
Για να επιστρέψει το Χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές, τον Σεπτέμβριο του 2023, με την αξιολόγηση από τον FTSE εκπληρώθηκαν ποιοτικά κριτήρια ενώ ανακτήθηκε η επενδυτική βαθμίδα της χώρας από τρεις οίκους (R&I, Scope, DBRS).
Ως πρός τα ποσοτικά κριτήρια, απαιτείται τουλάχιστον πέντε εισηγμένες να πληρούν τα κριτήρια στον Developed Large Cape Δείκτη ή στον Developed Mid Cap Index.
Επίσης, η κεφαλαιοποίηση εταιρειών στον Δείκτη FTSE developed All Cap να ξεπερνά τα 31,9 δις. δολάρια.
Επιπλέον, χρειάζεται να επιτευχθούν τεχνικές και ρυθμιστικές βελτιώσεις, όπως βελτίωση του κόστους για τους συμμετέχοντες (λ.χ πακέτο διακανονιζόμενο αυθημερόν), matching συναλλαγών Over the counter σε πραγματικό χρόνο.
Ερωτώμενος ο κ. Κοντόπουλος εκτίμησε ότι η Αθήνα θα μπει σε λίστα παρακολούθησης για τις ανεπτυγμένες αγορές εντός του 2024.
Με στόχο την βελτίωση της ρευστότητας, μελετήθηκε η τιμολογιακή πολιτική ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και αποφασίστηκε η χρέωση 3,25% για τα πακέτα και να είναι πιο φθηνή για την συνεχή αγορά και ακριβότερη στις δημοπρασίες.
O κ. Κοντόπουλος υπεραμύνθηκε για την αποτελεσματικότητα στις παρουσιάσεις των εισηγμένων στο εξωτερικό, έτσι από φέτος προστίθεται μια ακόμη με την JP Morgan στις 25 Ιανουαρίου 2024, εκτός από το διήμερο (27-28 Νοεμβρίου ) της Μorgan Stanley στο Λονδίνο, το ετήσιο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη (11 Δεκεμβρίου) το συνέδριο μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Φρανκφούρτη (31 Οκτωβρίου) και τα δυο που προηγήθηκαν σε Γενεύη, Παρίσι. Σ ότι αφορά τις νέες εισαγωγές εταιρειών, ο επιτελικός διευθυντής χρηματοοικονομικών κ. Κοσκολέτος είπε ότι, δεν είναι δουλειά της ΕΧΑΕ αλλά των αναδόχων σημειώνοντας πως αρκεί να δει κανείς τα έξοδα των εισαγωγών.
O CEO της ΕΧΑΕ, παρέθεσε στοιχεία για την πορεία της αγοράς καθώς παρά την πτώση 7,9% τον Σεπτέμβριο, η ελληνική αγορά (Γενικός Δείκτης ) εμφανίζει την τρίτη παγκόσμια επίδοση με άνοδο 30,07%.
Το 2023, η συνολική αποτίμηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 16,1 δισ. ευρώ, ωστόσο τον χάθηκαν 6,5 δις. ευρώ.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διατηρείται άνω των 100 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή των ξένων επενδυτών (εκροές 323 εκατ. ευρώ στο 9μηνο) και αύξηση των ιδιωτών επενδυτών με 25 χιλ. ενεργούς κωδικούς.
Tον Οκτώβριο, επίσης, θα ανακοινωθούν 30 εταιρείες για τις οποίες θα υπάρχει ανάλυση από την Eurobank Equities με τη βοήθεια της EBRD.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών