Η πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα έδειξε περίτρανα ότι στηρίχθηκε σε πολιτικούς και όχι σε οικονομικούς όρους
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά άνω των 1.156 μονάδων που αποτελεί τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών, αλλά κάτω από τις 1.162 μονάδες που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών αν και ενδοσυνεδριακά τον ξεπέρασε οριακά ( υψηλό ημέρας 1.163 μονάδες)
Ανοδικό είναι και το κλίμα στα διεθνείς αγορές αλλά χωρίς ακρότητες, με τον Dax στη Γερμανία +1,7%, με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση να επηρεάσει τους επενδυτές στις αποφάσεις τους, ενώ οι χθεσινές δηλώσεις από αξιωματούχους της FED που έδειξαν ότι μπορεί να γίνει μία παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, βελτίωσαν την επενδυτική ψυχολογία, μετά το sell off που προηγήθηκε.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Eurobank +7,58% και Πειραιώς +7,46% και ακολούθησαν Εθνική +6,75% και Alpha Bank +5,33%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Cenergy +10,71% μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -25% και ακολούθησαν Μυτιληναίος +8,06%, Viohalco +6,19%, ΔΕΗ +6,07% αλλά και ο δεικτοβαρής OTE +4,11%....
Η νέα γεωπολιτική ένταση στην ήδη υπάρχουσα αβεβαιότητα οδήγησε την αδύναμη ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στα χαμηλά 5μήνου, πλησίον της πρώτης στήριξης των 1.100 μονάδων, από 1.350 μονάδες πριν λίγες εβδομάδες ή πτώση 18%... βρίσκοντας προφάσεις και δικαιολογίες…
Οι ξένοι έχουν χάσει την ορατότητα τους για την Ελλάδα οπότε άδραξαν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν μέρος των θέσεων που έχουν σε τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο θα παρουσιαστεί fake άνοδος το προσεχές διάστημα καθώς οι ξένοι επενδυτές θα κάνουν παύση, επειδή θέλουν να βάλουν ξανά τους αγοραστές στο παιχνίδι να ανεβάσουν τις τιμές ώστε όταν έρθει το επόμενο μεγάλο κύμα πωλήσεων να πωλήσουν σε καλύτερες τιμές…
H πραγματική αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται στις 950 μονάδες και θα πείτε μα γιατί 950 και όχι 1.050 μονάδες ή 1.150 μονάδες;
Οι 950 μονάδες αποτυπώνουν το κίνδυνο χώρας όχι με όρους credit default swaps αλλά με όρους συγκρίσιμης αποτίμησης με άλλες χώρες… με ευρώ.
Η πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα έδειξε περίτρανα ότι στηρίχθηκε σε πολιτικούς και όχι σε οικονομικούς όρους
Ποτέ στην ιστορία… κράτος όπως η Ελλάδα δεν υπέστη τέτοια απαξίωση κατά το λαϊκώς γραφόμενο δεν έφαγε τέτοια σφαλιάρα μετά από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade…
To ίδιο το γεγονός απαξιώνει όλους αυτούς που υποστήριζαν ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι εθνικός στόχος… όσοι το έλεγαν απλά δεν ήξεραν, αλλά προφανώς έμαθαν ότι δεν μπορεί να είναι εθνικός στόχος η πληρωμένη με 30.000 ευρώ – τόσο κοστίζει η δισέλιδη έκθεση των διεθνών οίκων αξιολόγησης…
Ταυτόχρονα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το κλίμα είναι θετικό, ακολουθώντας την χθεσινή άνοδο στην Wall Street, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης θα μπορούσε σύντομα να τερματιστεί, ενισχύοντας φαινομενικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών εν μέσω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στον κόσμο.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και θα κρίνουν τις επόμενες αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.
Στο επίκεντρο πληθωρισμός και ανάπτυξη
Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και διαμορφώθηκε στο 1,6%. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «υποχώρησε» σε μονοψήφιο ποσοστό (9,4%), μετά από περίπου 1,5 χρόνο, παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προχωρά σε μικρή υποβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη φέτος στο 2,5% (από 2,6% που ανέμενε την άνοιξη), ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2024 στο 2%, το οποίο όμως αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα θα έχει καλύτερη πορεία από αυτή του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Το Ταμείο προχωρά σε μικρή υποβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη φέτος στο 2,5% (από 2,6% που ανέμενε την άνοιξη), ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2024 στο 2%.
Υψηλότερος θα είναι, κατά το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός, με πρόβλεψη ότι το 2023 θα φθάσει στο 4,1% (από 4% πριν) και θα υποχωρήσει στο 2,8% το 2024 (από 2,90%).
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,26% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,62%.
Περί τις 15:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Εθνική να ξεχωρίζει στο +8,6%, Πειραιώς +8,3%... αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips, με Μυτιληναίο +8,45%, ΔΕΗ +7,40%, Viohalco +5,64%....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +7,42% και ο Γενικός Δείκτης στο +4,67%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +4,19% στις 1.157 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.163,15 μονάδες και χαμηλό τις 1.118,16 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενιοσχύθηκε από τα πακέτα
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 120,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 25 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 30,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 25,06 εκατ. ευρώ και όγκου 4,95εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 2,3 εκατ. τεμάχια αξίας 6,2 εκατ. ευρώ, η Εθνική 1,71 εκατ. τεμάχια αξίας 8,98 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 300 χιλ. τεμάχια αξίας 370 χιλ. ευρώ και η Optima 225 χιλ. τεμάχια αξίας 1,58 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 200 χιλ. τεμάχια αξίας 6,68 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ 95 χιλ. τεμάχια αξίας 645 χιλ. ευρώ και η Coca Cola 517 τεμάχια αξίας 13,1 χιλ. ευρώ..
Η ΕΥΔΑΠ 72 χιλ. τεμάχια αξίας 392 εκατ. ευρώ και η Intrakat 50 χιλ. τεμάχια αξ'ιας 145 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.157 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τις 1.156 μονάδες, τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών τις 1.162 μονάδες.
Ακολουθούν οι 1.185 και οι 1.200 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.100 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 916 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 901 – 900 μονάδων που αποτελούν τον εκθετικό και τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 920, οι 950, οι 980 και οι 1.000 μονάδες.
Στην ισχυρή στήριξη οι 850 μονάδες.
Νευρικότητα στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 4,31% - Το spread με την Ιταλία στις -53 μ.β.
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 10/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς η έκρηξη της βίας στο Ισραήλ ώθησε τους επενδυτές προς τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια και τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί σε κλοιό ρευστοποιήσεων ενώ στη συνέχεια επανήλθαν με πωλήσεις
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,31% και το 10ετές ιταλικό 4,84% με το μεταξύ τους spread στις -53 μονάδες βάσης.
Μεταβλητότητα στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,69% και το 2ετές στο 5%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια…οι πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία συνεχίζουν να διαθέτουν το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αυτός ο παραλογισμός η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία – Ελλάδα 4,31% με Ιταλία 4,84% - θα αντιστραφεί.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερη από την κατάσταση της Ιταλικής οικονομίας…
Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους δεν είναι διαπραγματεύσιμο, για να πούμε την αλήθεια το πραγματικό χρέος σε κυκλοφορία είναι 45 δισεκ. αφού άλλα 40 δισεκ. κατέχει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα πανδημίας .
Έτσι σε σύνολο 404,6 δισεκ. χρέους τα ομόλογα είναι 85 δισεκ. εκ των οποίων τα 40 δισεκ. τα κατέχει η ΕΚΤ…
Άρα το πραγματικό ελεύθερο χρέος ανέρχεται σε 40 δισεκ. και για αυτά τα 40 δισεκ. εμφανίζουμε την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη…
Με την τοξική ποσοτική χαλάρωση, την αποτυχημένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έφθασε η Ελλάδα να δανείζεται με 0,55% και ας μην ήταν σε επενδυτική βαθμίδα…
Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ παραβιάζοντας τους κανόνες της ένταξε τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Πανδημίας ένα κεκαλυμμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η μόνη επίδραση που θα έχει η επενδυτική βαθμίδα είναι στις λήξεις και στις ανανεώσεις ομολόγων αν και πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ πρέπει να καταργηθεί άμεσα γιατί απλά δεν υπάρχει πανδημία…
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 10/10 στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, τα χθεσινά σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve φάνηκαν να παρέχουν ανακούφιση ότι μια παύση επιτοκίων θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα, βοηθώντας τουλάχιστον εν μέρει να αμβλυνθούν οι ανησυχίες που πυροδότησε η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.
Οι επενδυτές αναμένουν τα τελευταία της στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό και το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,48%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -0,70%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,74%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,26% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,01%.
Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές
Ανοδικά κινούνται σήμερα 10/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας ώθηση από τη χθεσινή άνοδο της Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η Fed μπορεί να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων στις μελλοντικές συνεδριάσεις πολιτικής της αντισταθμίζοντας την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή..
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Philip Jefferson, συνέστησε χθες 9/10 στους αξιωματούχους της Fed, να προχωρήσει προσεκτικά σε ό,τι αφορά τις νέες αυξήσεις στα επιτόκια.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν την κεντρική τράπεζα σε ένα «ευαίσθητο» σημείο στη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής.
«Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη περίοδο διαχείρισης κινδύνων, όπου πρέπει να εξισορροπήσουμε τον κίνδυνο να μην έχουμε αυστηροποιήσει αρκετά [την πολιτική] με τον κίνδυνο η πολιτική μας να είναι τελικά πολύ περιοριστική», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Η Fed «είναι σε θέση να προχωρήσει προσεκτικά, ώστε να αξιολογήσει σε ποιο βαθμό χρειάζεται περαιτέρω σύσφιξη εφόσον είναι αναγκαία» για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, πρόσθεσε.
Το βλέμμα είναι στραμμένο την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και θα κρίνουν τις επόμενες αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.
Νέο άλμα σημειώνει το φυσικό αέριο με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στο +12% στα 49,21 ευρώ, εν μέσω καταγγελιών από την Φινλανδία για σαμποτάζ στον αγωγό Balticconnector, τον υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία.
Μια «ασυνήθιστη» πτώση της πίεσης στον αγωγό ώθησε τους φορείς εκμετάλλευσης να σταματήσουν τις ροές νωρίς την Κυριακή (8/10/2023), με τις γειτονικές χώρες να ξεκινούν επιθεώρηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του Φιλανδού πρωθυπουργού, ο εν λόγω αγωγός υπέστη ζημιά και η θέση της βλάβης έχει εντοπιστεί, μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας.
Εικάζεται ότι η ξαφνική πτώση της πίεσης του αγωγού φυσικού αερίου Φινλανδίας-Εσθονίας θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια σκόπιμη επίθεση από τη Ρωσία στο κανάλι. Σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρεία φυσικού αερίου Gasgrid, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ήπια πτώση καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, μετά το πρόσφατο ράλι, με το brent να διαμορφώνεται στα 87,91 δολ. το βαρέλι στο -0,25% και το αμερικανικό αργό στα 86,14 δολ. το βαρέλι στο -0,30%.Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,7%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,6%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,9%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,9% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,6%..
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,20% και το ETF GREC στο +4,14% ( 32,22 δολ. ).
Επικίνδυνη άνοδος στις τράπεζες - Στο επίκεντρο η Eurobank +8%
Επικίνδυνη άνοδος καταγράφηκε στις τράπεζες, μετά το χθεσινό sell off, χωρίς ωστόσο να πείθει ....με τις συναλλαγές να ενισχύονται λόγω των πακέτων και την Euroobank να ξεχωρίζει πλησίον του +8%.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,30 ευρώ, με άνοδο +6,75% και όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,85 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2360 ευρώ, με άνοδο +5,33% με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,91 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7960 ευρώ, με άνοδο 7,46%, με όγκο 6,3 εκατ.. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,4840 ευρώ, με άνοδο +7,58% και όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,52 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,1670 ευρώ, με πτώση -0,03% και όγκο 343 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 528 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 2,95 ευρώ, με άνοδο +1,37% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,34 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 511 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,85 ευρώ, με άνοδο +2,59% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips - Ξεχώρισαν Cenergy +11% και Μυτιληναίος +-8%
Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές να ενισχύονται λόγω των πακέτων..
Με κέρδη +8% ξεχώρισε ο Μυτιληναίος αλλά και ΔΕΗ , ΟΤΕ ενώ η Cenergy από απώλειες -25% το τελευταίο 6ήμερο έκλεισε με κέρδη +10,71% ..
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,93 ευρώ, με άνοδο +2,51% και κεφαλαιοποίηση στα 9,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με άνοδο +4,11% και αποτίμηση 5,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,15 ευρώ, με άνοδο +1,54% και αποτίμηση 5,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,1750 ευρώ, με άνοδο +6,07% και αποτίμηση 3,50 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,24 ευρώ, με άνοδο +2,92% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 12,46 ευρώ, με άνοδο +4,16% και κεφαλαιοποίηση 1,29 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 13,94 ευρώ, με άνοδο +3,18% και κεφαλαιοποίηση 1,65 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,78 ευρώ, με άνοδο +1,95% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,44 ευρώ, με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,00 ευρώ, με άνοδο +2,46% και κεφαλαιοποίηση 3,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 33,52 ευρώ, με άνοδο +8,06% και κεφαλαιοποίηση 4,79 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,50 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 586 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6620 ευρώ, με άνοδο +5,32% και κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,70 ευρώ, με άνοδο +3,35% και κεφαλαιοποίηση 116 εκατ. ευρώ.
Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,31% - Το spread με την Γερμανία στις 149 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 10/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνη.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,25% και το 10ετές ιταλικό 4,79% με το μεταξύ τους spread στις -54 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης από 147 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 92 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,92% ή 92 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -53 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Νευρικότητα τα ομόλογα της Ευρωζώνης
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 10/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 10 Οκτωβρίου του 2023 στο 4,84%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/10/2023 στο 2,81%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,25% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,55% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,95% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,84% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,11%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών