Μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι ελληνικές τράπεζες, διεκδικούν υψηλότερα ποσά κεφαλαίων από μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» διεθνών επενδυτών και μειώνουν ταχύτερα το κόστος των ομολογιακών εκδόσεων για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own Funds and Eligible Liabilities).
Mέχρι πριν από ένα χρόνο, οι ελληνικές τράπεζες εμφάνιζαν την ιδιομορφία να είναι τα μοναδικά τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρώπη τα οποία δεν είχαν επενδυτική βαθμίδα. Μ αυτό το βασικό μειονέκτημα, η έξοδος τους στις αγορές ήταν σχεδόν καθορισμένη τόσο σ ότι αφορά τα ποσά, όσο και για τα επιτόκια.
Οι εκδόσεις ομολόγων επειδή δεν είχαν την «σφραγίδα» πιστοποίησης της επενδυτικής βαθμίδας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ, για οποιαδήποτε κατηγορία ομολόγων από τις πιο ακριβές (AT1 – Tier II) έως τις πιο φθηνές (Senior preferred).
Υψηλότερα ποσά στις εκδόσεις, χαμηλότερη ετήσια απόδοση
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αρχικά από την Ελληνική Δημοκρατία και αργότερα από τις ελληνικές τράπεζες άλλαξαν άρδην αυτήν την εικόνα, και σιγά- σιγά οι ίδιοι οι επενδυτές άρχισαν να τιμολογούν τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, ωσάν να έχουν επενδυτική βαθμίδα.
Πριν λοιπόν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τις τράπεζες προηγήθηκε ένα ράλι τιμών και πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα. Η αρχική αυτή εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών οδήγησε σ ένα μπαράζ εκδόσεων ομολόγων (2022-2023) με αποτέλεσμα σήμερα αυτές οι εκδόσεις να εμφανίζουν τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Κυρίως, όμως, πέτυχαν να διαμορφώσουν τους δείκτες του οποίους απαιτεί ο επόπτης (SRB) δυο χρόνια νωρίτερα.
Η σημερινή εικόνα κατά τις εξόδους των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν.
Ενδεικτικά, παραδείγματα της αλλαγής είναι η έκδοση από την Eurobank (Απρίλιος 2024) ενός senior preferred ομολόγου, ύψους 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,875%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε δυο φορές και έδωσε την δυνατότητα στην τραπεζα να αυξήσει το ποσό από τα 500 κατ. ευρώ στα 650 εκατ. ευρώ και να μειώσει την απόδοση του ομολόγου απο 5,25% ( αρχική προσφορά )σε 5% ετησίως. Στην συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο, η τράπεζα επέκτεινε την προηγούμενη έκδοση κατά 100 εκατ. ευρώ με απόδοση 4,806% και τιμή 100,324%. Επίσης, στην κατηγορία των ομολόγων Tier II, η τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε έκδοση 11ετούς ομολόγου, ύψους 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,375%.
Η επενδυτική βαθμίδα, όμως, παρέχει στις ελληνικές τράπεζες και ένα μεγαλύτερο κοινό διεθνών επενδυτών (συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά ταμεία) μια μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων οι οποίοι λόγω του καταστατικού τους δεν μπορούσαν προηγουμένως να αποκτήσουν τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα καθώς δεν διέθεταν επενδυτική βαθμίδα.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών