Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι Τούρκοι συμφώνησαν για τις διερευνητικές - Στις 15 και 16 Μαρτίου ο 62ος γύρος

Οι Τούρκοι συμφώνησαν για τις διερευνητικές - Στις 15 και 16 Μαρτίου ο 62ος γύρος
Ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα
Σχετικά Άρθρα
Με καθυστέρηση αρκετών ημερών και αφού μεσολάβησε το... περιστατικό με την Αίγυπτο, οι Τούρκοι είπαν το «ναι» για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών.
Ειδικότερα, ο 62ος γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα -όπως ήταν προγραμματισμένο- στις 15 και 16 Μαρτίου, αν και η αρχική πρόσκληση της ελληνικής πλευράς αφορούσε την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, επιτεύχθηκε ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, που επιθυμούσε η επόμενη συνάντηση με την Τουρκία να πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου.
Μάλιστα, την είδηση μετέδωσαν πρώτα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης...Ενώ αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης 10/3 ακολούθησε και επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.
dierev.JPG
Το... περιστατικό με την Αίγυπτο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών επιτεύχθηκε μόλις ένα 24ωρο μετά το... περιστατικό με την Αίγυπτο.

Τι είχε συμβεί; Η Αίγυπτος είχε προκηρύξει διαγωνισμό για εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μεταξύ των οικοπέδων που περιλαμβάνονταν στον διαγωνισμό ήταν και το W18, που ακολουθούσε τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ (Νοέμβριος 2019).
Κατά συνέπεια υπήρχε ο κίνδυνος να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», που ουσιαστικά αγνοεί πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση και αφού προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο.

Η αλλαγή του χάρτη

Μετά τις επαφές του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, το επίμαχο οικόπεδο τροποιήθηκε και όπως φαίνεται στον χάρτη, σταματά, πλέον, στο ύψος του 28ου μεσημβρινού, στο όριο, δηλαδή, των οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου.
xartis_1.jpg
Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, διπλωματικές πηγές της Ελλάδας δήλωναν ότι το θέμα θεωρείται... λήξαν.
Πρόκειται γαι μια εξέλιξη όμως που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

Οι απειλές της Τουρκίας

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Omer Celik, όχι μόνο δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την αλλαγή στάσης από την Αίγυπτο, αλλά εκτόξευσε και απειλές κατά της ελληνικής πλευράς.
«Μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι τη δράση της εναντίον της Τουρκίας.
Ξέρετε ο υπουργός Εξωτερικών τους επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή τη δράση της Ελλάδας.
Επίσης σημειώνουμε πως η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία Φόρουμ Φιλίας.
Να μην έχει κανένας αμφιβολία πως εμείς θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με τη διπλωματία, αλλά και στο μέτωπο».
Κι ο Celik συνέχισε λέγοντας: «H Eλλάδα δημιουργεί μια επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής.
Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία.
Μη νομίζει πως είναι μόνιμες οι συμμαχίες της μαζί με κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν στόχο την Τουρκία.
Εκείνες θα φύγουν και η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή , θα μείνει μόνη της με την Τουρκία. Εκείνοι θα φύγουν.
Γι' αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ψάξει αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σεβόμενη την Τουρκία και την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».

Ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών

Υπενθυμίζεται ότι ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών είχε διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, παρουσία και του εκπροσώπου του Erdogan, Ibrahim Kalin.
Μετά το πέρας του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, είχε κάνει λόγο για πολύ καλό κλίμα, ενώ όπως προέκυπτε από τις πληροφορίες που μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα έθεσε στο τραπέζι όλα τα θέματα, όπως: αποστρατιωτικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη, εναέριος χώρος, μεταναστευτικό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης