(upd3) Χαμηλές είναι οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία πραγματοποιείται από σήμερα Μ. Τρίτη 27/4 στη Γενεύη υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres και η οποία έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε δύσκολο σημείο μετά και τα όσα διαμείφθηκαν στην Άγκυρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια.
Ενδεικτικό άλλωστε της εκτίμησης περί χαμηλών προσδοκιών είναι ότι και ο ίδιος ο Guterres έχει δηλώσει ότι πρόθεση του από τις νέες αυτές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη είναι να διαπιστώσει το κατά πόσο υπάρχει κάποιο κοινό έδαφος ανάμεσα στα διάφορα μέρη και κατά πόσο αυτά μπορούν να μετακινηθούν από τις «κόκκινες γραμμές» τους έτσι ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες προκειμένου μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξει ένα πλαίσιο μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού.
Υπό αυτήν την έννοια οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως τις 29/4 έχουν ιδιαίτερη σημασία και θεωρούνται κρίσιμες.
Διότι είτε θα φανεί πως οι δύο πλευρές είναι σε θέση να βρουν ένα κοινό τόπο και άρα θα δώσουν χώρο στις διαπραγματεύσεις είτε θα έχουμε ένα ακόμα ναυάγιο που θα καταστήσει ακόμα πιο αδιέξοδη την κατάσταση και πιο απρόβλεπτη την επόμενη ημέρα στην Κύπρο και ενδεχομένως στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Επιπλέον, στα ενδιαφέροντα σημεία των διαπραγματεύσεων είναι η στάση που θα τηρήσει η διαπραγματευτική ομάδα της Τουρκίας, η οποία τα τελευταία 24ωρα δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στο προφίλ και στο γόητρο της ύστερα από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.
Ποιοι συμμετέχουν
Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος θα δώσει το παρών στις συνομιλίες, γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει και την κρισιμότητα των στιγμών.
Στη Γενεύη θα βρεθεί σήμερα Μ.Τρίτη 27/4 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενώ ήδη στην ελβετική πόλη βρίσκεται από χθες Μ. Δευτέρα 26/4 ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.
Παρόντες θα είναι επίσης ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, M. Cavusoglu καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Dominic Raab.
Η Άτυπη Πενταμερής θα αρχίσει σήμερα Μ. Τρίτη 27/4 με τις διμερείς συναντήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη (στις 19:00 ώρα Ελλάδας) και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar (στις 17:00 ώρα Ελλάδας).
Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης, συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια ενώ στις 21:45 θα γίνει δεξίωση στο ξενοδοχείο Intercontinental για τις αντιπροσωπείες των μερών που συμμετέχουν στη διάσκεψη.
Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο Μ. Τετάρτη 28/4, όταν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη ενώ το βράδυ όλα τα μέρη θα παραβρεθούν στο ίδιο τραπέζι.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Μ. Πέμπτη 29/4 ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει και κάποια έκτακτη συνάντηση το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 30/4.
Προς νέα συνάντηση Δένδια – Cavusoglu;
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξει νέα διμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Νίκου Δένδια και Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, γεγονός πάντως που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Σύμφωνα με το πρόγραμμά του ο κ.Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα 27/4 με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία και με τον πρόεδρο της Κύπρου, ενώ για αύριο 28/4 είναι προγραμματισμένο να έχει διμερείς επαφές με τον Βρετανό ΥΠΕΞ και με τον γ.γ. του ΟΗΕ.
Το νήμα των διαπραγματεύσεων
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει την πλήρη στήριξη της Αθήνας, προσέρχεται στην Άτυπη Πενταμερή με την πρόταση για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, προτάσσοντας τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει την στήριξη της Άγκυρας, προτάσσει το σενάριο της «κυρίαρχης ισοτιμίας», δηλαδή της λύσης δύο κρατών.
Άλλωστε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του Erdogan, νίκησε στις τελευταίες εκλογές με σύνθημα τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.
Η πίεση του Erdogan
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις στο εσωτερικό του λόγω αφενός της κατάστασης στην οικονομία και αφετέρου της πρόσφατης διπλωματικής ήττας με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων με τις ΗΠΑ, θέλει μια λύση που θα είναι κοντά στην πρόταση του για λύση δύο κρατών, έτσι ώστε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Την ίδια στιγμή πάντως και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι είναι διχασμένοι.
Πρόσφατη έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Friedrich Ebert έδειξε ότι το 30% των Τουρκοκυπρίων επιθυμεί ενοποίηση του νησιού και ένα άλλο 30% προσάρτηση στην Τουρκία
Κόκκινες γραμμές
Αν μη τι άλλο οι δύο πλευρές προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με δύο διαμετρικά αντίθετες προτάσεις και πλέον το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι έτοιμες και μπορούν να μετακινηθούν από τις «κόκκινες γραμμές» τους, έτσι ώστε να υπάρξει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις, κάτι που τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται πως είναι και ο κύριος στόχος της Λευκωσίας και της Αθήνας.
Έργο δύσκολο, αν ληφθεί υπόψη πως σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, M. Cavusoglu είχε αναφέρει πως η Τουρκία μεταβαίνει στην Γενεύη με τη θέση πως «η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας έχει πεθάνει» και πως κοινό έδαφος μπορεί να βρεθεί μόνο με διαπραγματεύσεις σε νέες βάσεις.
Τη ρευστή κατάσταση επιβεβαίωσε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, ο οποίος υπογράμμισε πως «αύριο είναι μια δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο αλλά να δούμε τι θα γίνει».
Πάντως, αν και θεωρείται απίθανο οι δύο πλευρές να κηρύξουν επισήμως την έναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, είναι προφανές πως κανείς δεν θέλει να χρεωθεί ένα ναυάγιο και το αδιέξοδο που θα προκληθεί από μια πλήρη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτό άλλωστε ποντάρει και ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους να προσέλθουν στο τραπέζι με δημιουργικές ιδέες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών