Άμυνα – Διπλωματία

Διαδοχικά πυρά από Τουρκία - Για «τουρκική μειονότητα» μιλάει από τη Θράκη Τούρκος υφυπουργός - Νέο «κατηγορώ» από Akar

Διαδοχικά πυρά από Τουρκία - Για «τουρκική μειονότητα» μιλάει από τη Θράκη Τούρκος υφυπουργός - Νέο «κατηγορώ» από Akar
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Τρεις μόλις εβδομάδες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu, η Άγκυρα συνεχίζει τα πυρά κατά της ελληνικής πλευράς.
Οι τουρκικές προκλήσεις «χτύπησαν» κόκκινο σήμερα (5/5/2020) από το Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα μειονοτήτων, Yavuz Selim Kiran, ο οποίος ευρισκόμενος σε ελληνικό έδαφος, έθεσε θέμα «τουρκικής μειονότητας». Μάλιστα, κατηγόρησε την Ελλάδα για περιορισμούς στην ελευθερία θρησκείας και γλώσσας.
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αναγνωρίζει την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται σήμερα (5/5/2021) τη Θεσσαλονίκη -με επίκεντρο τη Θράκη- έπειτα από με εντολή του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan. Είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος στα γεγονότα του Έβρου το 2020 είχε κατηγορήσει την Ελλάδα για συνθήκες... Άουσβιτς.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, είχε επιτεθεί εκ νέου κατά της Ελλάδας κάνοντας λόγο για κλιμάκωση των προκλήσεων και απειλές, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας περί διχοτόμησης της Κύπρου.

Θέμα «τουρκικής μειονότητας»

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται -στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στην Ελλάδα- με ανάρτηση του στο twitter έθεσε θέμα «τουρκικής μειονότητας».
«Στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και τους θρησκευτικούς αξιωματούχους. Είναι απαράδεκτες οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία θρησκείας, γλώσσας και προσευχής των ομογενών μας. Είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που παρά τις δυσκολίες διατηρούν την ταυτότητα και την θρησκεία τους» σχολίασε ο Yavuz Selim Kiran.

 

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα, με επίκεντρο της Θράκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, θα βρεθεί και σε μειονοτικά σχολεία αλλά και θα έχει συναντήσεις με αντιπρόσωπους οργανισμών.
anakoinosi.jpg

Ο Τούρκος αξιωματούχος επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και επίσης το Γενί Τζαμί, ενώ με βάση το πρόγραμμα αναμένεται να ξεναγηθεί στα αξιοθέατα της Άνω Πόλης.
Με βάση το πρόγραμμα που έχει γίνει γνωστό, το απόγευμα ο Kiran θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές και συναντήσεις με φορείς της μουσουλμανικής μειονότητας, αύριο (6/5/2021) θα επισκεφθεί την Ξάνθη ενώ το μεσημέρι θα πάει στο Διδυμότειχο, όπου θα ξεναγηθεί στο τέμενος του Βαγιαζήτ, που τελεί σε φάση επισκευής των ζημιών που προκλήθηκαν παλαιότερα από πυρκαγιά.
Από εκεί θα επιστρέψει οδικώς στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου Δένδια - Cavusoglu, ο τελευταίος έθεσε για μία ακόμα φορά θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

Η απάντηση της Ελλάδας

Για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Yavuz Selim Kiran.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.
Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Οι επιθέσεις Akar σε Ελλάδα

Τις επιθέσεις του στην Ελλάδα συνεχίζει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, κατηγορώντας τη χώρα για κλιμάκωση της έντασης, προκλήσεις και απειλητική γλώσσα.
«Θέλουμε διάλογο, θέλουμε να βρούμε πολιτικές λύσεις.
Αλλά ανεξαρτήτως από το πόσο καλοπροαίρετα πλησιάζουμε, οι Έλληνες γείτονες μας κλιμακώνουν τα γεγονότα, αυξάνουν την ένταση, χρησιμοποιούν απειλητική και προκλητική γλώσσα.
Περιμένουμε (από τους Έλληνες) να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με την απειλητική γλώσσα κατά της Τουρκίας.
Πιστεύουμε ότι ανοίγουμε τον δρόμο για την αναζήτηση πολιτικής λύσης με τη στάση μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» δήλωσε ο Akar αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα εκχωρήσουμε ούτε ένα κόκκο από τα δικαιώματα μας.
Το ρητό μας "ας λύσουμε τα προβλήματα μέσω του διαλόγου" δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία με οποιονδήποτε τρόπο» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Akar επέμεινε στη γραμμή της Τουρκίας για διχοτόμηση της Κύπρου.
«Η λύση των δύο κρατών είναι πλέον απαραίτητη στο νησί» είπε χαρακτηριστικά.

Πελώνη: Δεν βοηθούν στην εμπέδωση καλού κλίματος αυτές οι δηλώσεις

Κληθείσα να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε πως «οι δηλώσεις αυτές δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός καλού κλίματος στις διμερείς σχέσεις».
«Αυξάνει την ένταση όποιος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του.
Η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης ενοχλεί.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοικτοί, ειδικά όταν υπάρχουν εντάσεις» υποστήριξε η κα.Πελώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης