Επιμένει η Άγκυρα στα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, όπως κατέστη σαφές από την ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στην Κομοτηνή
(upd2) Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη (10:15 το πρωί) και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια (στις 11:00 το πρωί) προκειμένου να δοθεί ένα ακόμα στίγμα για το που βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περίπου έξι εβδομάδες μετά το «επεισόδιο» σε απευθείας μετάδοση που είχαν Δένδιας και Cavusoglu στην Άγκυρα.
Μέχρι στιγμής η Αθήνα κρατά ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και δεν περιμένει κάποια θεαματική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ ευελπιστεί σε ένα λιγότερο θερμό καλοκαίρι από το περσινό.
Ο Cavusoglu, κατά την χθεσινή περιοδεία του στη Θράκη, αν και διακήρυξε πως ήλθε με «θετική ατζέντα», επέμεινε στις συχνές αναφορές περί «τουρκικής» μειονότητας, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο η Άγκυρα θα επιμείνει.
Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που κάνει λόγο για μόνιμες προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας εκ μέρους της Τουρκίας με όλα τα βλέμματα πάντως να είναι στραμμένα στις δηλώσεις που θα κάνουν οι δύο ΥΠΕΞ λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι.
Ανεπίσημο δείπνο Δένδια - Cavusoglu
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογο του σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας με φόντο την Ακρόπολη, ενόψει της επίσημης συνάντησής τους τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν στο υπουργείο Εξωτερικών, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, στις 11:00, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.
Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.
.
H «τουρκική» μειονότητα
«Βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη και να συζητήσω για τις διμερείς μας σχέσεις», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη νωρίτερα την Κυριακή 30/5 , κάνοντας εκ νέου λόγο για τουρκική μειονότητα.
Ακολούθησαν και άλλες αναρτήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ από την Κομοτηνή, η μία εκ των οποίων για την επίσκεψή του στο προξενείο και η άλλη για την επίσκεψή που στο Μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κομοτηνής.
«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της ‘τουρκικής μειονότητας’», έγραψε σε σχετική του ανάρτηση, ανεβάζοντας και σχετική φωτογραφία.
Με θετική ατζέντα
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στη γειτονική Ελλάδα με πρόθεση να θέσει μία θετική ατζέντα ζητημάτων εν μέσω εντάσεων για την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και τα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη, γράφει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
«Στην Ελλάδα για να συναντηθώ με μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και να συζητήσουμε οι διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο Cavusoglu κατά την άφιξή του.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, πως στοχεύει να θέσει μία θετική ατζέντα στη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα (31/5).
Κατά τη συνάντησή του με μουφτήδες της τουρκικής κοινότητας στη Θράκη, ο Cavusoglu ενημερώθηκε για την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Eπισκέφθηκε ένα τουρκικό σχολείο, χωριά και τοπική κοινότητα στην περιοχή και μίλησε με εκπροσώπους της «τουρκικής» μειονότητας.
Η ανάρτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ για την επίσκεψή του στο Μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κομοτηνής Celal Bayar:
Οι σταθμοί της επίσκεψης στην Κομοτηνή
Πρώτος του σταθμός στην Κομοτηνή ήταν το Τουρκικό Προξενείο όπου τον υποδέχτηκαν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι δυο ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης.
Θεωρείται πιθανό ότι σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχε και ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τουρκία στην περιοχή.
Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής “«ζελάλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.
Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θαμνά, έξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.
\
Η απάντηση του ΥΠΕΞ στα περί τουρκικής μειονότητας
Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε εγρήγορση για προκλήσεις εκ μέρους Cavusoglu και το επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το απόγευμα της Κυριακής 30/5 ως απάντηση στις αναφορές Cavusoglu περί τουρκικής μειονότητας.
Η Ελλάδα κράτος δικαίου παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu περί τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.
«Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.
Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους», επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
ΣΥΡΙΖΑ: Σεβασμός στη Συνθήκη της Λωζάννης
«Κάθε Τούρκος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Θράκη, οφείλει να σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης η οποία αναφέρεται σαφώς σε μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή και να μην προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. με αφορμή τις αναφορές του Mevlut Cavusoglu από την Κομοτηνή.
«Αν μη τι άλλο», υπογραμμίζει, «οφείλει να θυμάται τη θέση που διατύπωσε σαφώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2017, ότι: "Στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής, πομακικής και ρομά προέλευσης"».
Τονίζει ότι «από εκεί και πέρα οι αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Θράκη αφορούν υποχρεώσεις του Ελληνικού κράτους έναντι Ελλήνων πολιτών και όχι τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι αναμένει ενημέρωση από την κυβέρνηση «αναφορικά με τις καταγγελίες για αποκλεισμό Ελλήνων δημοσιογράφων και ποιος ευθύνεται για αυτό».
Σχόλια αναγνωστών