Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας τον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου 2022, αντίστοιχο της κρίσης του 2020 που καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας τον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου 2022, αντίστοιχο της κρίσης του 2020 που καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.
Τόνισε παράλληλα ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι παράνομη και αναθεωρητική, στρέφεται κατά της ελληνικής κυριαρχίας και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, στο Συμβούλιο συζητήθηκαν η εφαρμογή της «Στρατηγικής Πυξίδας», με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα των αποστολών και επιχειρήσεων Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και οι στρατιωτικές διαστάσεις και πτυχές ασφαλείας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Κατά τη συζήτηση για τη «Στρατηγική Πυξίδα», ο υφυπουργός υπoγράμμισε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ πρέπει να στοχεύσουν και να καθορίζονται από το τετράπτυχο αξιοπιστία, ευκινησία, επιρροή και συνέχεια.
Επιβάλλεται συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αναλυτικός σχεδιασμός δράσεων (ΚΠΑΑ) προκειμένου να καθοριστούν ανθρώπινοι, υλικοί και οικονομικοί πόροι αποστολών και επιχειρήσεων. Υπογραμμίζεται ότι δομή, σύνθεση και μέσα είναι απαραίτητα για εξασφάλιση ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας.
Η βελτίωση ανθεκτικότητας πρέπει να στηριχθεί σε συλλογική εμπειρία δράσεων ΚΠΑΑ, ενώ η αξιοποίηση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη στο πλαίσιο δράσεων ΚΠΑΑ πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στη βάση ολοκληρωμένης προσέγγισης.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς συμμετείχε επίσης στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού 'Αμυνας (EDA) κατά την οποία εγκρίθηκε η ίδρυση, εντός του Οργανισμού «Κόμβου για την Καινοτομία στον τομέα της 'Αμυνας ΕΕ» και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα ανάλυσης του EDA για τα κενά στις επενδύσεις του τομέα της Άμυνας ΕΕ.
Κατά την παρέμβασή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την αύξηση των δαπανών για επενδύσεις στον τομέα της 'Αμυνας.
Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία πλήρους αξιοποίησης των εργαλείων (PESCO DF) που διαθέτει η ΕΕ για ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων και της Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης της ΕΕ και την κάλυψη των επενδυτικών κενών με έμφαση στις αμυντικές τεχνολογίες αιχμής, ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ανθεκτικότητα της ΕΕ.
Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ και υπενθύμισε την Εθνική Δήλωση (της Ελλάδας) κατά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, περί ειδικής μεταχείρισης των αμυντικών δαπανών σε σχέση με δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι, λόγω των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, οι αμυντικές μας δαπάνες υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ.
Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, με την συμμετοχή του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικωφ, μέσω τηλεδιασκέψεως, και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία και στάθηκε αλληλέγγυα στον αγώνα του Ουκρανικού λαού.
Κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας της Φινλανδίας και της Σουηδίας ανακοίνωσαν την απόφασή τους να υποβάλουν αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, γεγονός που χαιρετίστηκε από όλους τους υπουργούς Άμυνας, διότι θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:
«Προσήλθαμε στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σταθερές και ξεκάθαρες απόψεις για την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας και έτοιμες προτάσεις πάνω σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και των συνεργασιών καθώς και ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ανάπτυξη στρατηγικής κουλτούρας, αμυντικής αυτονομίας για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και καταδείξαμε με αποφασιστικότητα την απερίφραστη καταδίκη μας για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς. Τέλος, εκφράσαμε την αμέριστη υποστήριξή μας στα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία κατ' εξοχήν αμυντική Συμμαχία, ώστε να εμπεδωθεί περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών