Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Άρθρο κόλαφος Bolton (πρώην συμβούλου ασφαλείας ΗΠΑ): O Erdogan είναι ένας προδότης, πετάξτε την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ

Άρθρο κόλαφος Bolton (πρώην συμβούλου ασφαλείας ΗΠΑ): O Erdogan είναι ένας προδότης, πετάξτε την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ
Tους λόγους για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ εξέθεσε ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton
Σχετικά Άρθρα
Tους λόγους για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ εξέθεσε ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton, με άρθρο του στη Wall Street Journal στις 18 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, «Με τον Recep Tayyip Erdogan στο τιμόνι, η Τουρκία είναι και πάλι «ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης».
Η συμπεριφορά του κ. Erdogan είναι σταθερά διχαστική και επικίνδυνη.
Οι πολιτικές του είναι εξίσου επικίνδυνες: από την ανατροπή βασικών στοιχείων του μετα-οθωμανικού κοσμικού συντάγματος της Τουρκίας έως τους τριγμούς που προκάλεσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομική της σταθερότητα.
Η Τουρκία είναι μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αλλά δεν ενεργεί σαν σύμμαχος, λέει ο Bolton.
Ωστόσο, υπάρχει μια πιθανότητα να σταματήσει, εάν η Δύση λάβει τολμηρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η αντιπολίτευσή του θα τον ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Για να γίνει αυτό, η συμμαχία θα πρέπει να πιέσει την Άγκυρα.
Ίσως πρέπει να τεθεί ζήτημα αποβολής της, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει στις χώρες μέλη του Συμφώνου να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα της ένταξής της, τονίζοντας τόσο στους Τούρκους ψηφοφόρους όσο και στα μέλη του ΝΑΤΟ τα μεγάλα διακυβεύματα των επερχόμενων εκλογών.
Οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν τη χώρα τους πίσω τον Ιούνιο ή τον Μάιο – εξαρτάται από το πότε θα πάρει απόφαση ο Erdogan να διεξαγάγει εκλογές.
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης έχουν μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία.
Κέρδισαν σημαντικές δημοτικές εκλογές το 2019, σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη.
Και αυτό συνέβη παρά τις προσπάθειες του κ. Erdogan να χειραγωγήσει την εκλογική διαδικασία, ασκώντας διώξεις, για να σακατέψει την αντιπολίτευση, και εξαπολύοντας ψευδείς κατηγορίες εναντίον των ηγετών της, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης που προσπάθησε σκληρά να νικήσει.

Ανησυχητικά σημάδια

Ο κ. Erdogan και οι σύμμαχοί του κατηγορούν την τουρκικη αντιπολίτευση για απιστία και απειλούν τα λίγα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που παραμένουν στη χώρα.
Ο κ. Erdogan είναι πιθανό να λάβει πρόσθετα μέτρα κατά των Κούρδων της Τουρκίας, όπως η αποχρηματοδότηση ενός από τα κύρια πολιτικά κόμματά της και η σύλληψη οπαδών του αντιφρονούντος κληρικού Fethullah Gulen, ως τρομοκρατών.
Η Δύση μπορεί να αποτρέψει αυτό το αποτέλεσμα, αποκαλύπτοντας τη διπροσωπία του κ. Erdogan και ρίχνοντας άπλετο φως στις τουρκικές εκλογές.
Το ΝΑΤΟ, επίσης, μπορεί να καταστήσει σαφές ότι η αποτυχία της Τουρκίας να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές θα ήταν το τελευταίο έναυσμα για να αποφασίσει εάν θα ανακαλέσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Ο ιδρυτικός χάρτης της συμμαχίας δεν προβλέπει αποπομπή μέλους ή αναστολή, αλλά η αρχή του διεθνούς δικαίου rebus sic stantibus —«όπως έχουν τα πράγματα τώρα»— παρέχει βάση για να γίνει αυτό.
Το διοικητικό όργανο του ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της θεσμικής του ασφάλειας.
O κ. Erdogan δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος.
Η χειρότερη παράβασή του τα τελευταία χρόνια ήταν η αγορά του προηγμένου συστήματος αεράμυνας S-400 της Ρωσίας, τον Δεκέμβριο του 2017.
Αυτή η απόφαση ήταν ασύμβατη με τα νατοϊκά αμυντικά μέτρα και έθεσε σε κίνδυνο την τεχνολογία των αμερικανικών F-35, απειλώντας έτσι την ασφάλεια των συμμάχων μας και των εταίρων της Μέσης Ανατολής .
Ο Πρόεδρος Trump θα έπρεπε να είχε επιβάλει αυστηρές κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA, αλλά η φιλία του με τον κ. Εrdogan και τον Putin επικράτησε.
Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2020, αφού η Τουρκία αποδέχθηκε την παράδοση και άρχισε να δοκιμάζει τους S-400, και αφού ο κ. Trump έχασε τις εκλογές.
Το Κογκρέσο απαγόρευσε στην Τουρκία την παραγωγή και την απόκτηση F-35 το 2018-19, αλλά οι καθυστερήσεις του κ. Trump στην έγκριση των κυρώσεων έστειλαν ανάμεικτα μηνύματα, ενθαρρύνοντας την αδιαλλαξία του κ. Εrdogan.

«Nεο-οθωμανικές» φιλοδοξίες

Άλλες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής του κ. Erdogan είναι εξίσου προδοτικές.
Έχει «νεο-οθωμανικές» φιλοδοξίες στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής.
Κάπως έτσι προσπαθεί να εδραιώσει την τουρκική ηγεμονία στη βόρεια Συρία εν μέσω του εμφυλίου πολέμου της χώρας.
Σημειώνεται πως επανειλημμένως η Άγκυρα έθεσε σε κίνδυνο τις αμερικανικές προσπάθειες για πάταξη του ISIS.
Κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων περιφερειακών πολέμων μετά την Αραβική Άνοιξη, ο κ. Erdogan εκβίασε την Ευρώπη ωθώντας κύματα προσφύγων στην Ελλάδα και σε άλλες γειτονικές χώρες, ενώ ανακατεύεται στα εσωτερικά πράγματα της Τουρκίας.
Ο ανταγωνισμός του προς το Ισραήλ αντικατοπτρίζει τους ευρύτερους ηγεμονικούς σχεδιασμούς του στη Μέση Ανατολή.

Tουρκικά drones

Παρότι ο κ. Erdogan απεκόμισε επαίνους για την παροχή drones στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η κίνηση ήταν περισσότερο κόλπο για να διαφημίσει το στρατιωτικό πρόγραμμά του και δεν θα έπρεπε να συγκαλύπτει τις συνεχιζόμενες απειλές προς τα γειτονικά κράτη της Τουρκίας.
Ίσως το πιο ορατό από αυτά είναι το σχέδιό του να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκβιάζοντας μέτρα για να βοηθήσει την αντικουρδική του σταυροφορία.
Αυτή η επιθετική μεταχείριση των δύο αιτούντων - η αποδοχή των οποίων υποστηρίζεται από ολόκληρη τη συμμαχία εκτός από την Ουγγαρία - είναι κλασική συμπεριφορά του Erdogan.
Ο Λευκός Οίκος, προφανώς, εξαρτά τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία με την υποστήριξη της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά η αντίθεση του Κογκρέσου στις πωλήσεις είναι έντονη, αντανακλώντας τη ευρεία δυσαρέσκεια των ΗΠΑ.
Τούρκοι και εξωτερικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι ο κ. Εrdogan θα ηττηθεί στις εκλογές εάν η διαδικασία είναι ελεύθερη και δίκαιη, και αν η αντιπολίτευση παραμείνει αρκετά ενωμένη.
Θα είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτόν να ανατρέψει την ψηφοφορία εάν το ΝΑΤΟ επιστήσει τη διεθνή προσοχή στις προσπάθειές του υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αποπομπής του.
Και αν ο κ. Erdogan καταφέρει να κλέψει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, το ΝΑΤΟ δεν θα έχει πλέον την πολυτέλεια να αγνοήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη συμμαχία και στα μέλη της.
Το να εξετάσουμε σοβαρά την απέλαση της Τουρκίας ή την αναστολή της ένταξής της είναι προφανώς μια σοβαρή υπόθεση.
Αλλά τα πράγματα θα χειροτερέψουν μόνο εάν η συμμαχία αποτύχει να αντιμετωπίσει τη δηλητηριώδη συμπεριφορά του κ. Erdogan». 
1_32.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης