Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παρά την «ήττα» με τους Meteor στον Erdogan, η Ελλάδα αγοράζει… 16 Exocet από Γαλλία, 4η Belharra και πυραύλους Cruise

Παρά την «ήττα» με τους Meteor στον Erdogan, η Ελλάδα αγοράζει… 16 Exocet από Γαλλία, 4η Belharra και πυραύλους Cruise
Η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor
Σχετικά Άρθρα

Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία και ο Emmanuel Macron «κρέμασε» τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με την Τουρκία για την προμήθεια πυραύλων Meteor, η Ελλάδα επεκτείνει τις… business με την Τουρκία με νέα αμυντικά σύμβαση. Ειδικότερα, η Ελλάδα θα αγοράσει 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet, ακόμα μία -τέταρτη- φρεγάτα Belharra αλλά και πυραύλους Cruise.

Το «καρφί» Δένδια για τους Meteor

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Sébastien Lecornu, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, έκανε λόγο για ειλικρινή συνάντηση στο πλαίσιο των κοινών αξιών που μοιράζονται Γαλλία και Ελλάδα. Ωστόσο, ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει αιχμή κατά της Γαλλίας για την πώληση Meteor στην Τουρκία. «Βεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες (σσ. Γαλλία και Ελλάδα) παραμένουν φίλες η μια με την άλλη κάνοντας αναφορά στην κορυφαία στιγμή της υπογραφής του 2021 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια. Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλειας τη Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor.

Lecornu: Κοινή επιθυμία να προχωρήσει το ζήτημα με την τέταρτη Belharra

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη θερμή υποδοχή και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα της θαλάσσιας Άμυνας είναι ο θεμέλιος λίθος» των ελληνο-γαλλικών συζητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που βλέπουμε τη θαλάσσια οδό να γνωρίζει μια τέτοια αστάθεια και αποσταθεροποίηση» διευκρίνισε ο Lecornu. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία είναι δύο μεγάλα ναυτικά έθνη» συμπλήρωσε.
Ευχαρίστησε, δε, για τον τρόπο που έχει υποδεχθεί η Ελλάδα «το σύνολο του γαλλικού ναυτικού αλλά και το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ».
«Η ανάγκη σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο θέτει τον τόνο για το βιομηχανικό κομμάτι και όχι το ανάποδο» ξεκαθάρισε ο Lecornu. Μιλήσαμε, συνέχισε, για τις «διαφορετικές ικανότητες που έχουμε» και σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε «για τα Μιράζ και τα Rafale» αλλά και για το σύνολο του Ναυτικού.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και για τα όπλα που δόθηκαν στην Ουκρανία.
Για τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τόνισε ότι «είδαμε τις ανάγκες» ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «κοινή επιθυμία να προχωρήσει το ζήτημα με την τέταρτη φρεγάτα (Belharra)». «Θα γράψουμε ένα νέο κύκλο μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο Lecornu.
Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ακόμη ότι «δυνάμει των αποφάσεων της Ελλάδας» η Γαλλία «θα ζητήσει από τη Naval Group να συμπληρώσει την παρουσία της στη χώρα μας» και σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε, «θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια θυγατρική της Naval Group στην Ελλάδα, πάντοτε φυσικά σε συνδυασμό και επαφή με τους τοπικούς παίκτες και κατά κύριο λόγο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά».
Χαρακτήρισε το διακύβευμα «πολύ σημαντικό για την τοπική εργασία» αλλά και «πολύ σημαντικό ζήτημα για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο διασφάλισης προς τη στρατιωτική ηγεσία, που θα έχει ένα σημείο αναφοράς τοπικά, έναν τοπικό συνομιλητή».
«Θα συνεχίσουμε», ξεκαθάρισε, «να δουλεύουμε μαζί σε ένα σύνολο πυρομαχικών» ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την MBDA για τους πυραύλους Exocet προσθέτοντας ότι πρέπει «τα πλοία και τα αεροπλάνα να φέρουν τον αντίστοιχο εξοπλισμό».
«Η Γαλλία πρέπει και αυτή να ανανεώσει τον δικό της εξοπλισμό» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι τελεσίδικο» διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η αύξηση των πλοίων του γαλλικού ναυτικού, ενώ σημείωσε ότι αυτό θέτει ζητήματα παραγωγής «καθώς όσο πιο μεγάλη είναι η ζήτηση τόσο πιο μεγάλη πρέπει να είναι και η παραγωγή εξοπλισμού και πυρομαχικών».
«Πρέπει να δούμε από κοινού πώς θα γίνει αυτή η μελλοντική παραγωγή και ποιος είναι ο βαθμός αυτονομίας που θέλουμε να επιτύχουμε και συνεπώς σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία μας αποτελεί το θεμέλιο λίθο» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τη Μ. Τετάρτη

Εξάλλου, τη Μεγάλη Τετάρτη (16/4/2025) συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΚΥΣΕΑ, για το οποίο κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν -στο πλαίσιο πιθανώς και της αποδραματοποίησης που επιχειρείται όσον αφορά το πρότζεκτ τού GSI- πως δεν πρόκειται για έκτακτη συνεδρίαση ενόψει καλωδίου, αλλά για «τακτική συνεδρίαση προγραμματισμένη εδώ και εβδομάδες». Στη συνεδρίαση, πάντως, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα συζητηθεί και το καλώδιο, υπό το πρίσμα και πρόσφατων συζητήσεων του πρωθυπουργού τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, όσο και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, για όλα τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Για τη σημασία της «ενδιάμεσης στάσης» του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ελλάδα (το οποίο φέρει 22 Rafale, αναγνωριστικά και διασωστικά σκάφη, 1.800 άτομα προσωπικό ενώ συνοδεύεται και από ένα υποβρύχιο, μια φρεγάτα και διάφορα άλλου είδους πλοία για την ασφάλεια) μίλησε χθες η Γαλλίδα πρεσβευτής στην Αθήνα, Λοράνς Αουέρ, κατά την επίσκεψή της στο αεροπλανοφόρο. Από την πλευρά της έκανε λόγο για «απόδειξη και απεικόνιση της γαλλοελληνικής στρατηγικής συνεργασίας» ενώ υπογράμμισε και τον σημαντικό ρόλο του «Σαρλ ντε Γκωλ» στην ασφάλεια στη Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης