Το γεγονός ότι η S&P αποφάσισε τώρα να αυξήσει τις προοπτικές της, παρά τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι αρκετά αξιοσημείωτη
Παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για τα ισχυρά στοιχεία ανάπτυξης, την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πρωτογενές πλεόνασμα το 2022, αναφέρει η DZ Bank στην τελευταία της ανάλυση, με αφορμή τις αξιολογήσεις των οίκων τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιρλανδία.
Όπως μάλιστα επισημαίνει, το γεγονός ότι η S&P αποφάσισε τώρα να αυξήσει τις προοπτικές της, παρά τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι αρκετά αξιοσημείωτη.
Ο οίκος υποστήριξε ότι τα κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU) και οι επιτυχίες των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών θα πρέπει να είναι αρκετά κίνητρα για τη συνέχιση της πορείας της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Τα spreads των ομολόγων αντανακλούν τη θετική τάση αξιολόγησης της Ελλάδας
Το γεγονός ότι η Ελλάδα πρόκειται να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης εδώ και αρκετό καιρό.
Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για το πώς οι συνεπείς μεταρρυθμίσεις και οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της κρίσης των κρατών του ευρώ.
Η θετική ανταπόκριση των συμμετεχόντων στην αγορά στην αναβάθμιση των προοπτικών για την Ελλάδα μπορεί να φανεί και πάλι σήμερα στο spread ελληνικών και ιταλικών ομολόγων (GGB-BTP).
Ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται για την ισοτιμία των spreads εδώ και πολλούς μήνες, τις τελευταίες ημέρες υπεραποδίδει σαφώς έναντι των ιταλικών κρατικών ομολόγων.
Επί του παρόντος, το δεκαετές spread GGB-Bund είναι περίπου εννέα μονάδες βάσης πιο σφιχτό από το spread BTP-Bund.
Ενώ η Ιταλία μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να ελπίζει σε μια σταθεροποίηση του προφίλ αξιολόγησης της προς το παρόν, η υπεραπόδοση του GGB έναντι των BTPs είναι πιθανό να αυξάνεται σε προοπτική με κάθε περαιτέρω προσέγγιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα επωφελείται επίσης από τα φθηνά και μακροπρόθεσμα δάνεια έκτακτης ανάγκης στο περιβάλλον της αύξησης των αποδόσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος επιτοκίου στο χαρτοφυλάκιο χρέους είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στην περίπτωση της Ιταλίας.
Παρ' όλα αυτά, η DZ Bank διατηρεί προς το παρόν την πιστοληπτική αξιολόγηση αυξημένου κινδύνου για την Ελλάδα, ιδίως λόγω της μέσης αξιολόγησης κάτω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών