Το σχόλιο της PIMCO για την ευρωπαϊκή οικονομία και τους «χωριστούς δρόμους» με τις ΗΠΑ
«Παρά ορισμένες ενδείξεις βελτίωσης τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη συνεχίζει να παρουσιάζει χαμηλότερες επιδόσεις από την ανάπτυξη των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής και της ταχύτερης μετάδοσης αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, αυτή η υπο-απόδοση μπορεί να εδραιωθεί, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από μακροπρόθεσμους αντίθετους ανέμους. Η Γερμανία φαίνεται ιδιαίτερα εκτεθειμένη, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει ανοσία, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου», σχολιάζει σε ανάλυσή της η εταιρεία.
Όπως σημειώνει, η οικονομία της Ευρώπης έχει αποκλίνει σημαντικά από τις ΗΠΑ και αυτό καθοδηγείται από δύο βασικούς παράγοντες:
Πρώτον, η δημοσιονομική στήριξη ήταν πολύ πιο επιθετική στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η επίδρασή της συνεχίζει να διαρρέει μέσω του συστήματος με τη μορφή θετικών -ακόμα- πραγματικών πλεονάζοντων αποταμιεύσεων των νοικοκυριών. Δεύτερον, οι μικρότερες μέσες λήξεις ενυπόθηκων δανείων των ευρωπαϊκών αγορών σε σύγκριση με αυτές στις ΗΠΑ, μεταδίδουν μεγαλύτερη πίεση στα νοικοκυριά.
«Ενώ αυτές οι δυναμικές είναι κυκλικής φύσης, πιστεύουμε ότι ορισμένοι λόγοι εξηγούν γιατί η συνεχιζόμενη απόκλιση ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης μπορεί να συνεχιστεί»: Πρώτον, η περιοχή αντιμετωπίζει αυξημένο ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με τις τιμές πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεύτερον, το ανταγωνιστικό τοπίο έχει εξελιχθεί, με την Κίνα να αποκτά ένα αυξανόμενο μερίδιο αγοράς βιομηχανικών προϊόντων που βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό με τα ευρωπαϊκά προϊόντα, ιδίως τα αυτοκίνητα. Τρίτον, η Ευρώπη υστερεί στην τεχνολογία σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, παρουσιάζοντας λιγότερες επενδύσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, το ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων (συμπεριλαμβανομένου του συνταγματικού «φρένου» χρέους της Γερμανίας) περιορίζει τις δυνατότητες της περιοχής για πιο ενεργή δημοσιονομική πολιτική.
«Συνολικά, θα υποστηρίξουμε ότι ορισμένες από τις πρόσφατες αποκλίσεις στην αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα διατηρηθούν. Ομολογουμένως, αυτά τα ζητήματα είναι ιδιαίτερα έντονα στη Γερμανία, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη επηρεάζεται επίσης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου», εκτιμά η PIMCO.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών