Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η «μεγάλη αναμονή» - Σε σύγχυση οι επενδυτές, ανοίγουν την πόρτα σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα

Η «μεγάλη αναμονή» - Σε σύγχυση οι επενδυτές, ανοίγουν την πόρτα σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα
Η σύγχυση προέρχεται εν μέρει από το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν φαίνεται να κάνουν και πολλά πράγματα
Το «Great Wait» (δηλ. η «μεγάλη αναμονή») είναι η φράση που χαρακτηρίζει πλέον την κατάσταση στη Wall Street, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πραγματικά προς τα που κινείται η αμερικανική οικονομία.
Αντιμέτωποι με τόση αβεβαιότητα, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις επιλέγουν να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουν μέχρι να έχουν μια καλύτερη ιδέα για το πόσο βαθιά μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, η Fed, τους επόμενους μήνες και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η αλλαγή της πολιτικής της στην οικονομία.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση στους επενδυτές, ανοίγοντας την πόρτα για μεγαλύτερη μεταβλητότητα κατά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Callie Cox από τη Ritholtz Wealth Management. Μάλιστα, η ίδια επινόησε μια νέα φράση για να περιγράψει αυτή τη στασιμότητα των πραγμάτων: «the Great Wait».
Σύμφωνα με το MarketWatch, ενδεικτικά αναφέρονται τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Οι επενδυτές δεν φαίνεται να μπορούν να συμφωνήσουν για το αν η έκθεση δείχνει σταδιακό «πάγωμα» ή μια πιο σοβαρή ύφεση.
Η σύγχυση προέρχεται εν μέρει από το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν φαίνεται να κάνουν και πολλά πράγματα, δήλωσε η Cox. Οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί δραματικά, αλλά την ίδια στιγμή, οι εταιρείες φαίνεται να κρατούν τους εργαζόμενους που έχουν. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας έχει πέσει στον πιο αδύναμο από το 2020 τους τελευταίους μήνες, με βάση τον μέσο όρο των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται σε διάστημα τριών μηνών. Ταυτόχρονα, οι απολύσεις έχουν μόλις και μετά βίας αυξηθεί, σύμφωνα με τους εβδομαδιαίους αριθμούς αιτήσεων ανεργίας. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι σχεδόν το 81% των Αμερικανών ηλικίας 25 έως 54 ετών κατέχουν μια θέση εργασίας, ένα υψηλό δύο δεκαετιών.
Οι καταναλωτές φαίνεται επίσης να έχουν «κολλήσει» σε κατάσταση… αναμονής, αρνούμενοι να αλλάξουν εργασία ή να λάβουν σημαντικές οικονομικές αποφάσεις όπως η αγορά κατοικίας.
Εξαιρουμένης της περιόδου που ακολούθησε την έναρξη της πανδημίας COVID-19, το ποσοστό των Αμερικανών εργαζομένων που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επισήμανε η Cox. Και παρά την πτώση των επιτοκίων των 30ετών ενυπόθηκων δανείων, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν ιστορικά χαμηλό επίπεδο τον Ιούλιο.
«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο σημείο όπου τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά και το οικονομικό outlook αρκετά δυσοίωνο ώστε τόσο ο μέσος Αμερικανός όσο και οι επιχειρήσεις της Αμερικής να έχουν αποφασίσει να μην κάνουν τίποτα», δήλωσε η Cox.
Οι επενδυτές, ωστόσο, φαίνεται να προτρέχουν και να αντιδρούν υπερβολικά σε κάθε σημείο οικονομικών δεδομένων με έστω και μια υποψία αδυναμίας.
«Την ίδια στιγμή, η Wall Street φαίνεται να έχει βαρεθεί να περιμένει. Έχουν πηδήξει κατευθείαν στην ύφεση, τιμωρώντας κάθε οικονομική έκθεση που μοιάζει κάπως δυσοίωνη», δήλωσε η Cox. Μέχρι στιγμής, κάθε sell off ακολουθήθηκε από ένα αντανακλαστικό κύμα αγοράς «βουτιάς» και η τελευταία έκρηξη μεταβλητότητας στις αρχές Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να διαφέρει.
Οι μετοχές ανέκτησαν μέρος των απωλειών της περασμένης εβδομάδας τη Δευτέρα, καθώς οι βασικοί δείκτες αναφοράς του αμερικανικού χρηματιστηρίου ανέκαμψαν έντονα μετά τη χειρότερη εβδομάδα για τον S&P 500 από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Αυτή η αλλοπρόσαλλη δράση θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε η Cox, μέχρι οι επενδυτές να έχουν μια καλύτερη ιδέα για το αν η ύφεση που φοβούνται μπορεί πράγματι να έρθει.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι η Fed επιτείνει τη σύγχυση αρνούμενη να προσφέρει πιο συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πόσο γρήγορα σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα ίσως περίμενε πολύ καιρό για να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της.
Αλλά σύμφωνα με τον Mabrouk Chetouane, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της αγοράς στη Natixis, η επιφυλακτικότητα των ανώτερων αξιωματούχων της Fed οφείλεται σε έναν πολύ καλό λόγο. «Η διατήρηση αυτής της ασάφειας είναι πολύ σημαντική για τη Fed, διότι είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα έχει πλήρη ελευθερία να ενεργεί όπως κρίνει. Διαφορετικά, η αγορά θα μπορούσε να προσπαθήσει να τους πιέσει», δήλωσε ο Chetouane.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης