Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, ανοίγει ο δρόμος για εξαγορές - Προτεραιότητα μερίσματα, επαναγορές τίτλων

DBRS: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, ανοίγει ο δρόμος για εξαγορές - Προτεραιότητα μερίσματα, επαναγορές τίτλων
Τα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν ενισχυθεί και η ποιότητα του κεφαλαίου βελτιώθηκε το 2024, αυξάνοντας τη στρατηγική ευελιξία.
Τα ισχυρά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών ανοίγουν τον δρόμο για εξαγορές, με τα μερίσματα και την επαναγορά μετοχών ωστόσο να αποτελούν προτεραιότητα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η DBRS Morningstar, με τίτλο Large Greek Banks: Further Strengthening of Credit Profiles in 2024 Paves the Way for More Strategic Flexibility, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, το 2024, τα συνολικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση (YoY), κυρίως λόγω των βασικών εσόδων (καθαρά έσοδα από τόκους - NII και καθαρά έσοδα από προμήθειες) και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω των εσόδων από συναλλαγές.
Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα του κλάδου παραμένουν υγιείς παρά τη μικρότερη προσφυγή στις κεντρικές τράπεζες.
Τα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν ενισχυθεί και η ποιότητα του κεφαλαίου βελτιώθηκε το 2024, αυξάνοντας τη στρατηγική ευελιξία.
Ενώ τα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών παραμένουν προτεραιότητα στο άμεσο μέλλον, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να εξετάζουν άλλες επιλογές για την ανάπτυξη κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των συγχωνεύσεων και των εξαγορών.
Οι δομές εσόδων των ελληνικών τραπεζών βασίζονται σημαντικά στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), γι' αυτό και η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά τη δημιουργία εσόδων τους.
Ωστόσο, οι νέες δανειακές ροές, που φαίνεται να είναι ισχυρότερες στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα συμβάλλουν στην μερική αντιστάθμιση της αρνητικής επίδρασης στα NII από τα χαμηλότερα επιτόκια.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση το 2024, κυρίως λόγω των παραδοσιακών τραπεζικών υπηρεσιών, αλλά και μέσω της διασταυρούμενης πώλησης επενδυτικών προϊόντων, προϊόντων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance), τομείς στους οποίους οι τράπεζες έχουν επενδύσει σημαντικές προσπάθειες.
Η συμβολή των καθαρών εσόδων από προμήθειες στα συνολικά έσοδα παρέμεινε σε ένα μέτριο 19% το 2024· ωστόσο, αναμένουμε να βελτιωθεί λόγω οργανικών και ανόργανων στρατηγικών πρωτοβουλιών.
«Παρόλα αυτά, αναμένουμε ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση ορισμένων τραπεζικών προμηθειών για λιανικούς πελάτες από το 2025 θα απορροφήσουν μέρος της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων από προμήθειες», τονίζουν οι αναλυτές.
Τα λειτουργικά κόστη αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση το 2024, αν και αυτό περιλαμβάνει την επίδραση από την εξαγορά της Hellenic Bank από την Eurobank.
Παρά την αύξηση των αμοιβών του προσωπικού και τις αυξημένες επενδύσεις στη ψηφιοποίηση, ο μέσος δείκτης κόστους-προς-έσοδα (cost-to-income ratio) παρέμεινε σταθερός σε ετήσια βάση σε ένα ισχυρό 34% το 2024.
Το συνολικό εισόδημα πριν από προβλέψεις και φόρους αυξήθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση το 2024.

dbrs2_5.JPG

Περαιτέρω μείωση του δείκτη κόστους κινδύνου

Ο μέσος δείκτης κόστους κινδύνου (COR) ήταν 69 μονάδες βάσης το 2024, χαμηλότερος από τα επίπεδα των προηγούμενων ετών, γεγονός που αντικατοπτρίζει κυρίως τα ισχυρότερα προφίλ κινδύνου των τραπεζών και τη διαρκή ανάπτυξη των δανείων.
Ωστόσο, ο COR παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Βλέπουμε περαιτέρω χώρο για μείωση του COR εάν οι κίνδυνοι ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων παραμείνουν υπό έλεγχο, με τη βοήθεια και των ευνοϊκών προοπτικών για την ελληνική οικονομία σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», εξηγεί η DBRS.

dbrs2_4.JPG

Βελτίωση του προφίλ των assets

Το προφίλ ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκε περαιτέρω το 2024, λόγω της οργανικής διαχείρισης των NPEs, των πωλήσεων NPEs, των περιορισμένων νέων εισροών προβληματικών δανείων και της ενισχυμένης κάλυψης των δανείων.
Ως αποτέλεσμα, οι μέσοι δείκτες ακαθάριστων και καθαρών NPE μειώθηκαν στο 2,9% και 0,8%, αντίστοιχα, στα τέλη του 2024, από 4,1% και 1,4% ένα χρόνο νωρίτερα.
Το μέσο επίπεδο κάλυψης των NPEs, με βάση τις συνολικές προβλέψεις, αυξήθηκε σε περίπου 74% από 66%. Το συνολικό απόθεμα των ακαθάριστων NPE μειώθηκε κατά 93% από το 2019 έως το 2024, διευκολυνόμενο από το πρόγραμμα «Ηρακλής» (HAPS).
Η μείωση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με την καλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, έχει υποστηρίξει την πιστωτική επέκταση. Ενώ παραμένει ασθενέστερη σε σύγκριση με την ευρωζώνη, η συρρίκνωση της χορήγησης δανείων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 0,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2024, με τη βοήθεια κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της νέας δραστηριότητας στη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

DBRS3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης