
Καθώς η Κίνα επιβάλλει ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν ένα πιθανό έλλειμμα, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies - CSIS)… Κι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τις αμυντικές δυνατότητες των ΗΠΑ.
Εν μέσω των κλιμακούμενων δασμών του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στην Κίνα, το Πεκίνο επέβαλε νωρίτερα αυτόν τον μήνα περιορισμούς στις εξαγωγές επτά στοιχείων σπάνιων γαιών και μαγνητών που χρησιμοποιούνται στην άμυνα, την ενέργεια και τις τεχνολογίες της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι νέοι περιορισμοί -οι οποίοι περιλαμβάνουν τα μεσαία και βαριά στοιχεία σπάνιων γαιών σαμάριο, γαδολίνιο, τερβίλιο, δυσπρόσιο, λουτέτιο, σκάνδιο και ύτριο- θα απαιτούν από τις κινεζικές εταιρείες να εξασφαλίζουν ειδικές άδειες για την εξαγωγή των πόρων. Αν και μένει να φανεί πώς ακριβώς θα εφαρμόσει η Κίνα αυτή την πολιτική, η έκθεση του CSIS προειδοποιεί ότι πιθανότατα θα οδηγήσει σε παύση των εξαγωγών καθώς το Πεκίνο θα εγκαθιδρύει το σύστημα αδειοδότησης και θα προκαλέσει διαταραχές στον εφοδιασμό ορισμένων αμερικανικών εταιρειών.
Φρένο από Κίνα στις εξαγωγές σπάνιες γαίες
Οι New York Times ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι έχει ήδη σημειωθεί παύση στις εξαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνα.
Καθώς η Κίνα κατέχει ουσιαστικά το μονοπώλιο στην προμήθεια της παγκόσμιας επεξεργασίας βαρέων σπάνιων γαιών, οι περιορισμοί αυτοί αποτελούν σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ, ιδίως για τον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες για αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού», προειδοποίησε το CSIS, τονίζοντας ότι οι σπάνιες γαίες είναι ζωτικής σημασίας για μια σειρά προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών και χρησιμοποιούνται σε τύπους μαχητικών αεροσκαφών, υποβρυχίων, πυραύλων, συστημάτων ραντάρ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Μαζί με τους ελέγχους των εξαγωγών, το Πεκίνο έχει τοποθετήσει 16 αμερικανικές οντότητες -όλες εκτός από μία στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής- στον κατάλογο ελέγχου των εξαγωγών του. Η τοποθέτηση στον κατάλογο εμποδίζει τις εταιρείες να λαμβάνουν «αγαθά διπλής χρήσης», συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων σπάνιων γαιών.
Δεν είναι έτοιμη να καλύψει το κενό
Σύμφωνα με την έκθεση του CSIS, εάν οι εμπορικοί έλεγχοι της Κίνας οδηγήσουν σε πλήρη διακοπή των εξαγωγών των μεσαίων και βαρέων σπάνιων γαιών, οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν το κενό.
«Προς το παρόν δεν γίνεται διαχωρισμός βαρέων σπάνιων γαιών στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η CSIS, αν και σημείωσε ότι η ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για παράδειγμα, το υπουργείο Άμυνας έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη μιας πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού με σπάνια γήινα στοιχεία που θα μπορεί να καλύψει όλες τις αμυντικές ανάγκες των ΗΠΑ έως το 2027 στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική του 2024.
Από το 2020, το Υπουργείο Άμυνας έχει δεσμεύσει πάνω από 439 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού και εγκαταστάσεων επεξεργασίας βαρέων σπάνιων γαιών, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το CSIS.
Ωστόσο, το CSIS δήλωσε ότι μέχρι να λειτουργήσουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η παραγωγή τους θα υπολείπεται κατά πολύ της παραγωγής της Κίνας, με τις ΗΠΑ να απέχουν ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου του DOD για ανεξάρτητο εφοδιασμό με σπάνια γήινα στοιχεία.
«Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων εξόρυξης και επεξεργασίας απαιτεί μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση για το ορατό μέλλον», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump επιδιώκει επίσης μια συμφωνία με την Ουκρανία, η οποία θα της έδινε πρόσβαση στα κοιτάσματα σπάνιων γαιών που διαθέτει. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την αξία και την προσβασιμότητα των κοιτασμάτων αυτών.
Επιπτώσεις
Η έκθεση του CSIS προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι των εξαγωγών αποτελούν άμεσες απειλές για την στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ήδη μείνει πίσω στην αμυντική της κατασκευή.
«Ακόμη και πριν από τους τελευταίους περιορισμούς, η αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ αγωνιζόταν με περιορισμένη ικανότητα και δεν είχε τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αμυντικής τεχνολογίας», ανέφεραν οι συντάκτες της.
Επικαλούνται μια εκτίμηση ότι η Κίνα αποκτά προηγμένα οπλικά συστήματα και εξοπλισμό πέντε έως έξι φορές ταχύτερα από τις ΗΠΑ, προερχόμενη από αξιωματούχο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας το 2022.
«Περαιτέρω απαγορεύσεις στις εισροές κρίσιμων ορυκτών θα διευρύνουν το χάσμα, επιτρέποντας στην Κίνα να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες ταχύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», καταλήγει η έκθεση.
Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που ανησυχούν για το μονοπώλιο της Κίνας στις σπάνιες γαίες, με χώρες όπως η Αυστραλία και η Βραζιλία να επενδύουν επίσης στην ενίσχυση των εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού με σπάνια γήινα στοιχεία.
Η CSIS συνιστά στις ΗΠΑ να παράσχουν οικονομική και διπλωματική υποστήριξη για να διασφαλίσουν την επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών.
Ωστόσο, το νέο σύστημα αδειοδότησης εξαγωγών της Κίνας για τις σπάνιες γαίες θα μπορούσε επίσης να δώσει κίνητρα σε χώρες σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν με την Κίνα για να αποτρέψουν διαταραχές στον δικό τους εφοδιασμό με τα στοιχεία αυτά, δήλωσε το CSIS.
Μια ερευνητική έκθεση του Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγου της Capital Economics, τη Δευτέρα, σημείωσε επίσης πώς οι έλεγχοι για τις σπάνιες γαίες και τα κρίσιμα ορυκτά έχουν γίνει μέρος του εγχειριδίου του Πεκίνου για την αντιμετώπιση της Ουάσινγκτον.
Ο Shearing σημειώνει ότι εκτός από την κατοχή ορισμένων σπάνιων γαιών από την Κίνα, η προμήθεια πολλών άλλων κρίσιμων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του κοβαλτίου και του παλλαδίου, συγκεντρώνεται σε χώρες που ευθυγραμμίζονται με το Πεκίνο.
«Η οπλοποίηση αυτού του ελέγχου επί των κρίσιμων ορυκτών -και ο αγώνας δρόμου άλλων χωρών για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών- θα αποτελέσει κεντρικό χαρακτηριστικό μιας κατακερματισμένης παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών