Συστήματα και μηχανισμούς πρόληψης και ασφάλισης θεομηνιών διαθέτουν οι (αντ)ασφαλιστικές.
Τα συστήματα αυτά στόχο έχουν να μετριάσουν τις ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία των κρατών.
Τα έχουν υιοθετήσει χώρες με ευάλωτες οικονομίες που πλήττονται από μεγάλες φυσικές καταστροφές, καθώς και χώρες με ισχυρές οικονομίες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Αυστρία κτλ.
Η Ελλάδα, χώρα με ‘τρεμάμενη’ οικονομία δεν έλαβε μέτρα πρόληψης και αντιστάθμισης των κινδύνων από πυρκαγιά, τουναντίον έβαλε στην άκρη το θέμα της προστασίας των πολιτών και των επιχειρήσεων, αρκούμενη στην αναδιατύπωση διατάξεων του νόμου περί κρατικών αποζημιώσεων από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας Πολιτών.
Το ύψος των κρατικών αποζημιώσεων, αποτελεί τροχοπέδη στα δημοσιονομικά της χώρας που κινδυνεύουν με εκτροχιασμό, ενώ στην πραγματικότητα δεν καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων, και των νοικοκυριών που βλέπουν τις περιουσίες τους μέρα με την μέρα να γίνονται παρανάλωμα του πυρός .
Απασφάλισε η οικονομία
Μετά τα ακραία συμβάντα πυρκαγιάς του 2018 και του 2021 η κυβέρνηση όφειλε να είχε κάνει στροφή 90 μοιρών, να τοποθετήσει σε θέσεις κλειδιά σε τομείς αρμοδίων υπουργείων προσωπικότητες που να γνωρίζουν από οικονομία, πρόληψη και ασφάλιση και να μην στοχεύουν σε σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.
Η πολιτική ηγεσία τοιουτοτρόπως θα έπρεπε να είχε λύσει το θέμα της πρόληψης και ασφάλισης των μεγάλων φυσικών καταστροφών και της προστασίας των πολιτών και των επιχειρήσεων, ώστε να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές και να χορηγούνται άμεσα τα πρώτα κεφάλαια κίνησης σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων και όχι να ορίζει ένα νούμερο για όλους.
Σήμερα η οικονομία της Ελλάδας, μία οικονομία που είναι ευάλωτη, κινδυνεύει να περάσει σε τέλμα. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, κάϋκαν κατοικίες, επιχειρήσεις και δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται με μία πρώτη ματιά.
Σε πήλινα πόδια ο τουρισμός
Οι βιβλικές πυρκαγιές προκάλεσαν τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό της Ελλάδας ο οποίος ‘θρέφει’ την Ελλάδα, οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες όπως η DER Touristik, TUI ανέστειλαν ή και ακύρωσαν πτήσεις και κρατήσεις καταλυμάτων μετά τις πυρκαγιές στην Ρόδο. Μετά το τελευταίο πύρινο κύμα, νέες οδηγίες εξέδωσαν οι χώρες και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία προς τους τουρίστες που ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν. Ποικιλοτρόπως η Ελλάδα τείνει να μετατραπεί σε απευκταίος προορισμός λόγω των υψηλών κυμάτων καύσωνα, και έλλειψη πρασίνου. Άλλωστε, το κλίμα, και ο τρόπος διαχείριση της κλιματικής κρίσης είναι σημείο που επηρεάζει σημαντικά τις επιλογές των τουριστών.
Χλωρίδα, πανίδα, μεταφορές, logistics, υγεία
Τα χιλιάδες εκτάρια καμένης γης επηρεάζουν ομοίως και την αγροτική οικονομία, το ζωϊκό βασίλειο, την χλωρίδα και πανίδα.
Τα παρατεταμένα φαινόμενα ξηρασίας θα αντιστρέψουν τους ρυθμούς της οικονομίας, η οποία ήδη εξαρτάται από τις εισαγωγές.
Σημαντικό πλήγμα θα δεχτεί η οικονομία των μεταφορών, των logistics και τα οικονομικά της υγείας.
Αποζημιώσεις για σκηνές και τροχόσπιτα
Με την Ελλάδα να εξαρτά την οικονομία της από τον τουρισμό και άλλους τέσσερις τομείς να πλήττονται, σήμερα δεν θα έπρεπε να είμαστε στο σημείο μηδέν και να ανακοινώνει μεταξύ άλλων το υπουργείο πως το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων του πληγέντος κτηρίου ορίστηκε σε 300 ευρώ ανά τ.μ. και το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων αυξήθηκε σε σχέση με προγενέστερες πυρκαγιές και ορίστηκε σε 200 ευρώ ανά τ.μ. αλλά και οι εν λόγω τιμές ισχύουν για την επισκευή πληγέντων κτηρίων κάθε χρήσης.
Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών