
Oι πιο επικίνδυνες ηλικίες και τα ποσοστά του πληθυσμού
Στην ΕΕ το 52% των θανάτων συμβαίνουν σε αγροτικούς δρόμους ενώ στις αστικές περιοχές οι θάνατοι από ατυχήματα πεζών, οδηγών ηλεκτρικών δικύκλων και ποδηλάτων φτάνουν το 70%.
Οι ηλικίας 65+ ετών, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς αντιπροσώπευαν το 31% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ενώ αντιπροσωπεύουν το 21% του πληθυσμού. Ομοίως, και τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών που αντιπροσώπευαν το 12% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ενώ αποτελούν μόνο το 7% του πληθυσμού.
Mε βάση τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου 19.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα το 2024. Συγκριτικά με το 2023 το ποσοστό των θανάτων μειώθηκε μόλις κατά 3%. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 44 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους. Επομένως, παρά τη μικρή βελτίωση τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να απέχουν πολύ από την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση των θανάτων κατά 50% έως το 2030.
Οι χώρες που βαδίζουν καλά
Ο μέσος όρος της ΕΕ, ωστόσο, κρύβει σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία μειώθηκε ελαφρά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ αυξήθηκε στην Ιρλανδία και την Εσθονία, αν και οι μικρές χώρες υπόκεινται περισσότερο σε ετήσιες διακυμάνσεις.
Αντίθετα, η Βουλγαρία, η Δανία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Σλοβενία βρίσκονται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 50% στους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα έως το 2030. Αξιοσημείωτο είναι επίσης η Ρουμανία, η οποία έχει δει τον αριθμό των θανάτων να μειώνεται σημαντικά κατά 21% κατά την περίοδο από το 2019, αλλά εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην ΕΕ.
Δανία και Σουηδία έχουν τους ασφαλέστερους δρόμους
Η συνολική κατάταξη των ποσοστών θνησιμότητας των χωρών δεν έχει αλλάξει σημαντικά, με τους ασφαλέστερους δρόμους να εξακολουθούν να βρίσκονται στη Σουηδία, με 20 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και στη Δανία με 24 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Η Βουλγαρία 74 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους και η Ρουμανία 77 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας το 2024. Για κάθε θάνατο υπολογίζεται ότι υπάρχουν πέντε σοβαρά τραυματισμένα θύματα που ισοδυναμεί με ένα σύνολο περίπου 100.000 σοβαρά τραυματισμένων στην ΕΕ ετησίως..
Τα διαθέσιμα στοιχεία σε ολόκληρη την ΕΕ για το 2023 δείχνουν ότι οι αγροτικοί δρόμοι εξακολουθούν να είναι οι πιο επικίνδυνοι, με το 52% των θανάτων από τροχαία να σημειώνονται σε τέτοιους δρόμους, έναντι 38% στις αστικές περιοχές και 9% στους αυτοκινητόδρομους.
Τα ¾ ατυχημάτων από άνδρες
Οι άνδρες αντιπροσώπευαν πάνω από τα τρία τέταρτα όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα (77%). Οι ηλικιωμένοι, ηλικίας 65+ ετών, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς αντιπροσώπευαν το 31% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ενώ αντιπροσωπεύουν το 21% του πληθυσμού. Ομοίως, οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών αντιπροσώπευαν το 12% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ενώ αποτελούν μόνο το 7% του πληθυσμού.
Οι επιβάτες αυτοκινήτων (οδηγοί και επιβάτες) αντιπροσώπευαν το 44% όλων των θανάτων, ενώ οι χρήστες μηχανοκίνητων δικύκλων (μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα) αντιπροσώπευαν το 20%, οι πεζοί το 18% και οι ποδηλάτες το 10%.
Ο κίνδυνος σύγκρουσης για τα μηχανοκίνητα δίτροχα (PTW) είναι ιδιαίτερα υψηλός με τα επιβατικά km που διανύονται από αυτοκίνητα έως και 35 φορές περισσότερα από αυτά του PTW. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65+, οι πεζοί αντιπροσωπεύουν το 30% των θανάτων και οι ποδηλάτες το 16%, ενώ μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών, το 62% των θανάτων συμβαίνουν σε αυτοκίνητα και το 24% είναι σε μηχανοκίνητα δίκυκλα.
Στις αστικές περιοχές, οι πεζοί, ποδηλάτες και χρήστες ηλεκτρικών δικύκλων και προσωπικών συσκευών κινητικότητας αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των συνολικών θανάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη βελτίωσης των δρόμων σε αστικές περιοχές.
Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών