Η διεθνής εκστρατεία «Global Money Week» διοργανώνεται από το Διεθνές Δίκτυο Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ – OECD/INFE)
Κατά την διάρκεια της εβδομάδας 21-27 Μαρτίου 2022, το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην «Global Money Week», την ετήσια διεθνή εκστρατεία χρηματοοικονομικής ευαισθητοποίησης, η οποία υπογραμμίζει την εξέχουσα σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων σχετικά με τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό.
Η διεθνής εκστρατεία «Global Money Week» διοργανώνεται από το Διεθνές Δίκτυο Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ – OECD/INFE).
Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού αποτελεί Συνδεδεμένο Μέλος του Διεθνούς Δικτύου Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ από τον Απρίλιο του 2021.
Στην εκστρατεία «Global Money Week» συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 10.000 φορείς και οργανισμοί, από 100 και πλέον χώρες ανά τον κόσμο. Στην φετινή εκστρατεία συγκεκριμένα, η οποία διοργανώθηκε για δέκατη χρονιά, συμμετείχαν 10.275 φορείς από 108 χώρες.
Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων στα πλαίσια της φετινής εκστρατείας από την αρμόδια επιτροπή του ΟΟΣΑ (24 Νοεμβρίου 2022), θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τον παρακάτω σύντομο απολογισμό για τις δράσεις του Ινστιτούτου σε συνεργασία με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.
Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού πρωταγωνίστησε, μαζί με τους συνεργάτες και τους χορηγούς του, στις συλλογικές προσπάθειες της Ελλάδας για την φετινή «Global Money Week», με στόχο να προσεγγίσει τα παιδιά και τους νέους μας για έναν ξεχωριστό σκοπό• να επικοινωνήσει σε αυτά κάποιες σημαντικές αξίες που σχετίζονται με όλες τις πτυχές της υπεύθυνης διαχείρισης των χρημάτων.
Είναι βέβαιο πως όλοι πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους με σύνεση∙ όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.
Την φετινή χρονιά, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) ένωσε για δεύτερη φορά τις δυνάμεις της με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής, με σκοπό την δημιουργία και την διάχυση προς όλη την κοινωνία, υψηλής ποιότητας υλικού χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και χρηματοοικονομικής ενδυνάμωσης για μαθητές Δημοτικού, μέσω δράσεων σχετικά με το «Πρόγραμμα @ξία».
«Πρόγραμμα @ξία»
Το «Πρόγραμμα @ξία» αποτελεί μία πρωτοποριακή και εξειδικευμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα (microsite), με σκοπό την καλλιέργεια της χρηματοοικονομικής γνώσης και την χρηματοοικονομική ενδυνάμωση παιδιών ηλικίας 9 έως 11 ετών, η οποία αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού με την ευγενική χορηγία της ΕΕΔΑΔΠ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το «Πρόγραμμα @ξία» παραχωρήθηκε από το Ινστιτούτο στο Υπουργείο Παιδείας, υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του και έλαβε την τελική έγκριση για την ένταξή του στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Το εργαστήριο δεξιοτήτων με βάση το «Πρόγραμμα @ξία» έλαβε τον τίτλο «Χρηματοοικονομικός Εγγραμματισμός» και διδάσκεται πλέον ως επίσημο εκπαιδευτικό υλικό, απευθυνόμενο σε μαθητές των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, στα πλαίσια της «Global Money Week 2022» το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού ανέπτυξε τρεις σχετικές δράσεις.
Η πρώτη δράση αφορούσε στην διοργάνωση ενός δωρεάν διαδικτυακού σεμιναρίου με τίτλο «Ο ρόλος των γονέων στην χρηματοοικονομική εκπαίδευση των παιδιών», το οποίο απευθυνόταν σε γονείς μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους για την αναγκαιότητα της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των παιδιών τους, καθώς και την αναγνώριση του κομβικής σημασίας ρόλου που διαδραματίζουν σε αυτήν.
Η δεύτερη δράση αφορούσε στην διοργάνωση ενός δεύτερου δωρεάν διαδικτυακού σεμιναρίου με τίτλο «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην χρηματοοικονομική εκπαίδευση των παιδιών», το οποίο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ως ένα κάλεσμα για άμεση ανάληψη δράσης για την χρηματοοικονομική εκπαίδευση και ενδυνάμωση των μαθητών τους, με παράλληλη στόχευση την παροχή μαθησιακού υλικού, όπως επίσης και εκπαιδευτικών συμβουλών και κατευθύνσεων, σχετικά με την διδασκαλία των χρηματοοικονομικών εννοιών στο Δημοτικό.
Εισηγητής των παραπάνω δύο σεμιναρίων ήταν ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαος Δ. Φίλιππας, ο οποίος μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, ανέλαβε αρχικά την χρηματοοικονομική επιμόρφωση των ίδιων των συμμετεχόντων, όπως επίσης και την εμπεριστατωμένη ενημέρωσή τους για την τρέχουσα εγχώρια και διεθνή χρηματοοικονομική πραγματικότητα, πριν αναφερθεί στον τομέα της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των σεμιναρίων έγινε εκτενής παρουσίαση του «Προγράμματος @ξία», με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να εφοδιάζονται με πολύτιμες γνώσεις, μαθησιακό υλικό και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, ούτως ώστε είτε στο σχολικό είτε στο οικιακό περιβάλλον, τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους με σύνεση, αλλά και να γνωρίσουν κάποιες υγιείς χρηματοοικονομικές συνήθειες και συμπεριφορές από νεαρή ηλικία.
Η τρίτη σχετική δράση αφορούσε στην προσαρμογή της πρώτης εκπαιδευτικής ενότητας του «Προγράμματος @ξία» με τίτλο «Το χρήμα και η ιστορία του» σε μορφή βίντεο-μαθήματος, η οποία μάλιστα αποτέλεσε και την πρώτη δράση του Ινστιτούτου στην φετινή εκστρατεία. Να σημειωθεί ότι το βίντεο-μάθημα αυτό έχει πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με τους μαθητές να το παρακολουθούν με ενθουσιασμό.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις η οποία, από τον Μάρτιο του 2021, έχει αγκαλιάσει ως Χορηγός το όραμα του Ινστιτούτου για την δημιουργία μιας νέας γενιάς χρηματοοικονομικά ενημερωμένων πολιτών, μέσω της υποστήριξης των δράσεων του για την χρηματοοικονομική εκπαίδευση και την χρηματοοικονομική ενδυνάμωση των παιδιών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε και εσείς την πλατφόρμα του «Προγράμματος @ξία» για χρήση σε σχολικό περιβάλλον, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://cutt.ly/e2cMhfF
Για ένα πιο δυναμικό μοντέλο της εκπαιδευτικής πλατφόρμας το οποίο απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και δασκάλους, ανεξάρτητα από την υπαγωγή και χρήση στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://cutt.ly/XARUqDJ
Για να παρακολουθήσετε την πρώτη εκπαιδευτική ενότητα του «Προγράμματος @ξία» σε μορφή βίντεο-μαθήματος, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://cutt.ly/o2cMvds
Τέλος, στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το πλήρες αρχείο της Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων της «Global Money Week 2022» (συγγραφής της αρμόδιας επιτροπής του ΟΟΣΑ), στην οποία καταγράφεται το σύνολο των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της εκστρατείας, από όλες τις χώρες που συμμετείχαν σε αυτή: https://cutt.ly/O1BXFMΑ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών