Υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές των βασικών εμπορευμάτων να ηγούνται των απωλειών, μετά τα αδύναμα στοιχεία για το εμπόριο στην Κίνα και την ανησυχία για τον πληθωρισμό.
Οι μετοχές της εξόρυξης υποχωρούν άνω του 1%, καθώς οι τιμές του χαλκού υποχωρούν, μετά τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις εξαγωγές στην Κίνα.
Πτώση άνω του 1% σημειώνουν και οι κλάδοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εν όψει των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Δύσης για την πυρηνική συμφωνία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε 0,3%, μετά το ιστορικό υψηλό της Παρασκευής.
Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αργότερα εντός της εβδομάδας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,2% στις 15.664 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,2% στις 7.080 μονάδες.
Στις 6.509 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με οριακή μεταβολή -0,1%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,5% στις 25.702 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει οριακές μεταβολές στις 9.096 μονάδες.
Ήπιες μεταβολές καταγράφουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 17 μονάδες.
Ήπιες μεταβολές στην Ασία
Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στην Ασία, καθώς τα στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές, ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων.
Η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 0,2% στις 4.075 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 0,3%, στις 29.019 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε 0,5% στις 28.769 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε άνοδο 0,2% στις 3.599 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραφε άνοδο 0,4% στις 52.287 μονάδες.
Πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 69,3 δολ. το βαρέλι με απώλειες 0,4% , ενώ η τιμή του brent καταγράφει πτώση 0,4% στα 71,57 δολ. το βαρέλι.
Κίνα: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις εξαγωγές
Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών τον Μάιο, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες, αν και η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, εν μέσω προβλημάτων που προκάλεσαν κρούσματα της COVID-19 στα μεγάλα λιμάνια στο νότιο τμήμα της χώρας.
Ενώ η γρήγορη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες αγορές ενίσχυσε τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και μεταφορών, τα προβλήματα στην επιμελητεία και η ενίσχυση του γιουάν σκίασαν τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη στον κόσμο εξαγωγική χώρα.
Οι εξαγωγές της Κίνας με νόμισμα αναφοράς το δολάριο αυξήθηκαν κατά 27,9% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, λιγότερο από την αύξηση κατά 32,3% που καταγράφηκε τον Απρίλιο και συγκριτικά με 32,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 51,1% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, η ταχύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2011 αλλά βραδύτερη από το 51,5% που ανέμεναν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 45,53 δισ. δολαρίων, μεγαλύτερο από το πλεόνασμα 42,86 δισ. δολαρίων του Απριλίου αλλά λιγότερα από τα 50,5 δισεκ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών