Στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον δύο στους τρεις ανθρώπους που έχουν long covid, εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου ακόμα και 12 μήνες μετά το εξιτήριο τους από το νοσοκομείο καταλήγει μελέτη του νοσοκομείου του Λέστερ στη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι από όσους έχουν μακροχρόνια συμπτώματα μετά τη νοσηλεία τους, εμφανίζουν σχετικά μικρή βελτίωση και η κατάσταση τους είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια μετά από ένα χρόνο με αυτή που ήταν επτά μήνες νωρίτερα, δηλαδή πέντε μήνες μετά το εξιτήριο.
Η μελέτη Phos-Covid, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, συνέκρινε στοιχεία για 2.320 ενήλικες που είχαν βγει από το νοσοκομείο πέντε μήνες πριν και 924 άτομα που είχαν βγει από το νοσοκομείο πριν ένα έτος.
Στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στον 5ο και στον 12ο μήνα μετά τη νοσηλεία τους με Covid-19, το ποσοστό όσων ανέφεραν πλήρη ανάρρωση είχε παραμείνει περίπου ίδιο (σχεδόν 30%), όπως και τα συμπτώματα τους όπως δύσπνοια, κόπωση και πόνοι.
Περίπου το 10% ένιωθε σε σημαντικό βαθμό «ομίχλη» στον εγκέφαλο τους μετά από 12 μήνες, μια ένδειξη για έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών τους.
«Μόνο ο ένας στους τρεις συμμετέχοντες ένιωθε πλήρη ανάρρωση μετά από ένα έτος.
Δυστυχώς δεν είδαμε βελτιώσεις μετά από ένα χρόνο σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκονταν οι άνθρωποι πέντε μήνες μετά το εξιτήριο τους» ανέφερε η Rachel Evans από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας της Μ. Βρετανίας.
Λόγω ανεπαρκών στοιχείων, οι ερευνητές δεν απέκλεισαν πάντως ότι η πραγματική αναλογία όσων αναρρώνουν πλήρως μέσα σε ένα έτος, κινείται από το 20% έως το 60%.
Η μελέτη κατέταξε τα άτομα με μακρόχρονα συμπτώματα Covid-19 σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και βρήκε ότι εκείνοι στην ομάδα των ήπιων συμπτωμάτων ανέφεραν κατά μέσο όρο τέσσερα συμπτώματα, ενώ εκείνοι στην κατηγορία των πολύ σοβαρών συμπτωμάτων πάνω από 20.
Οι γυναίκες, οι παχύσαρκοι ασθενείς, όσοι είχαν κινητικές δυσκολίες και εκείνοι με αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους είχαν συνήθως πιο σοβαρά συμπτώματα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών