Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και... δικτάτορες, μεταξύ των πελατών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse
Η Credit Suisse προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες από το τελευταίο σκάνδαλο, καθώς αρκετές εφημερίδες ανέφεραν ότι περισσότεροι από 18.000 λογαριασμοί που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι εγκληματίες, φερόμενοι καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων δικτάτορων, ήταν πελάτες της ελβετικής τράπεζας.
Οι πληροφορίες που διέρρευσαν, οι οποίες κάλυπταν λογαριασμούς άνω των 100 δισ. δολ., προήλθαν από έναν πληροφοριοδότη που μοιράστηκε τα ευρήματά του με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Στη συνέχεια, η εφημερίδα συμμετείχε σε μια ερευνητική ομάδα κατά της διαφθοράς και άλλα 46 μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, Guardian, Le Monde και άλλων.
Το timing της διαρροής δύσκολα θα μπορούσε να είναι χειρότερο για την Credit Suisse, η οποία βρίσκεται στη δίνη μεγάλων σκανδάλων.
Τον περασμένο μήνα, παραιτήθηκε ο πρόεδρός της, António Horta-Osório, αφού παραβίασε δύο φορές τους κανονισμούς για την Covid-19.
Το 2021 ήταν καταστροφικό για την ελβετική τράπεζα, η οποία ενεπλάκη στην κατάρρευση της εταιρείας χρηματοδότησης της αλυσίδας εφοδιασμού Greensill Capital και του αμερικανικού hedge fund Archegos Capital, ενώ της επιβλήθηκε πρόστιμο 350 εκατομμυρίων λιρών για το ρόλο της σε σκάνδαλο δανείων στη Μοζαμβίκη.
Πρόσφατα, η Credit Suisse έγινε η πρώτη μεγάλη ελβετική τράπεζα στην ιστορία της χώρας που αντιμετώπισε ποινικές κατηγορίες – τις οποίες αρνείται – σχετικά με τον ισχυρισμό ότι βοήθησε στο ξέπλυμα χρημάτων από το εμπόριο κοκαΐνης για λογαριασμό της βουλγαρικής μαφίας.
Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και... δικτάτορες
Το πελατολόγιο της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας περιελάμβανε μεταξύ άλλων, έναν αρχηγό κατασκοπείας της Υεμένης που εμπλέκεται σε βασανιστήρια, αξιωματούχους της Βενεζουέλας που εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς και τους γιους του πρώην Αιγύπτιου δικτάτορα Hosni Mubarak.
Οι λογαριασμοί είχαν ανοίξει από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 2010, σύμφωνα με την κυριακάτικη δημοσίευση του Προγράμματος Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP).
«Έχω δει πολύ συχνά εγκληματίες και διεφθαρμένους πολιτικούς που έχουν την πολυτέλεια να συνεχίσουν να εργάζονται ως συνήθως, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, επειδή έχουν τη βεβαιότητα ότι τα παράνομα κέρδη τους θα διατηρηθούν ασφαλή», δήλωσε ο Paul Radu, συν- ιδρυτής του OCCRP.
«Η έρευνά μας αποκαλύπτει πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να παρακάμψουν τη ρύθμιση παρά τα εγκλήματά τους, εις βάρος των δημοκρατιών και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
Ενώ οι ελβετικές τράπεζες, παγκοσμίως γνωστές για τους αυστηρούς νόμους περί απορρήτου που προστατεύουν τους πελάτες, υποτίθεται ότι δεν δέχονται χρήματα που συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, ο νόμος είναι ως επί το πλείστον ανεφάρμοστος, σύμφωνα με τους New York Times.
Guardian
Απορρίπτει τις κατηγορίες η Credit Suisse
Η Credit Suisse «απορρίπτει σθεναρά» τις κατηγορίες που διατυπώνονται για τις επιχειρηματικές της πρακτικές.
«Τα θέματα που παρουσιάζονται είναι κατά κύριο λόγο ιστορικά, σε ορισμένες περιπτώσεις που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 και οι λογαριασμοί βασίζονται σε μερικές, ανακριβείς ή επιλεκτικές πληροφορίες που έχουν αφαιρεθεί από το πλαίσιο, με αποτέλεσμα ερμηνείες της επιχειρηματικής συμπεριφοράς της τράπεζας», αναφέρει η ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας.
Περίπου το 90% των λογαριασμών που διέρρευσαν είχαν κλείσει ή βρίσκονταν σε διαδικασία κλεισίματος πριν ξεκινήσουν οι έρευνες στα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε η τράπεζα.
Η Credit Suisse πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει μεμονωμένους πελάτες και ότι έχει ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση «ακατάλληλων» πελατών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών